Poludjeli Hdz zakon o umjetnoj oplodnji usporedio s Jasenovcem i Bleiburgom

Autor 10.7.2012. u 14:11

Poludjeli Hdz zakon o umjetnoj oplodnji usporedio s Jasenovcem i Bleiburgom

Sedamo dan nakon što su se o zakonskom prijedlogu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), već poslanom u drugo saborsko čitanje, negativno očitovali hrvatski biskupi, a nevladine udruge za jesen najavile referendum kojim bi srušili zakon, i HDZ je na medijskoj konferenciji još jednom dignuo svoj glas.

Stranački potpredsjednik Damir Jelić zakonski prijedlog o MPO čak je uvrstio među ‘najveće tragedije hrvatske nacije’.

‘Već 1943. blaženi Alojzije Stepinac je rekao da je u povijesti nacije Jasenovac najsramotniji čin koji se dogodio. Jednako tako je i Bleiburg nešto čega se trebamo sramiti. Ovaj zakon se može staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija koje sam spomenuo. Stanimo tome na kraj’, poručio je Jelić.

Za HDZ-ovu inicijativu, za koje su novinari upozorili kako je možda došla i prekasno, Jelić je rekao kako nije ‘politikanstvo i prikupljanje političkih poena’, te je još jednom pozvao na široku javnu raspravu.

Po mišljenju specijalista ginekologije dr. Ante Ćorušića, voditelja Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, zakonski prijedlog o MPO ‘jednostavno podržava eugeniku, odnosno znanost o napretku rase koji su izmislili nacisti‘.

‘Svi se olako odlučuju za postupke umjetne oplodnje, a da prethodno nisu poduzeli druge metode liječenja neplodnosti. Zašto? Zato što su i predlagatelji zakona koji u timu imaju svoje privatne poliklinike. Stvorena je korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika na kojima se tim postupcima dobro zarađuje. Uz to korist ima i farmaceutska industrija’, upozorio je dr. Ćorušić.

Istaknuo je kako razumije patnju roditelja koji imaju problema s neplodnošću, ali je po njemu sporan način. Protivi se zamrzavanju zametaka i heterolognoj oplodnji, odnosno doniranju jajnih stanica.

‘Da bi dobili dijete postupcima koje sugerira zakon, morate 10-ero njegove braće i sestara žrtvovati. Zakon omogućuje ubijanje tih ljudi, jer ako zamrzavate zametke 30 posto njih ne preživljava odmrzavanje’, kaže dr. Ćorušić.

Bez obzira na protivljenje HDZ-a, Crkve i udruga prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upućen je jutros u saborsku proceduru. Nakon jučerašnje ‘diverzije’ HDZ-ovih predstavnika u saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb, kad su prije glasanja napustili sjednicu i ‘srušili’ kvorum’, zakonski prijedlog jutros je prošao, iako HDZ-ovi zastupnici nisu došli na sjednicu odbora.

HDZ-ovim zastupnicima u protivljenju Zakonu o MPO pridružila se jučer HBK, te udruga ‘I ja sam bio embrij’ koja je za jesen, ukoliko zakon bude prihvaćen, najavila i raspisivanje referenduma kojim namjeravaju ishoditi povlačenje zakona.

Stalno vijeće HBK ocijenilo je zakonski prijedlog ‘duboko nemoralnim i nehumanim’, a saborske zastupnice i zastupnike, ‘posebno one koji se deklariraju kao katolici, da ne opterećuju svoju savjest donošenjem zakona koji je uperen protiv života te dostojanstva braka i obitelji’.

Dok biskupi u borbi protiv Zakona o MPO, među ostalim, pozivaju na ‘molitvu, post i pokoru’ iz udruge ‘I ja sam bio embrij’ podsjećaju na više od 133.000 potpisa koji su u 500 katoličkih župa prikupljeni protiv zakonskog prijedloga te za jesen najavljuju referendum kojim namjeravaju ‘srušiti’ zakon.

Uz iznošenje stajališta po kojem zakon zadire u temeljna pitanja poštivanja ljudskog života i prava na život, ključne su im zamjerke i omogućavanje ženama bez partnera da idu na postupak medicinski potpomognute oplodnje čime smatraju da se uskraćuje pravo djetetu na oba roditelja.

Prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nakon drugog čitanja uskoro će u Hrvatskom saboru biti stavljen na glasanje.

Autor 10.7.2012. u 14:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija