Popisivači dužni upisati svaki odgovor, čak i ako se izjasnite kao ‘marsovac’

tačno.net
Autor 29.8.2013. u 12:19

Popisivači dužni upisati svaki odgovor, čak i ako se izjasnite kao ‘marsovac’

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, koji je ujedno i predsjednik centralnog popisnog biroa, izjavio je da se pripreme za popis odvijaju po planu te da je u toku štampanje popisnog materijala a da je materijal za pretpopisivanje već dostavljen nadležnim ministarstvima.

Lista popisivača

Dodao  je da je pri kraju i izrada konačne liste popisivača koja će biti objavljena na internet stranici www.popis2013.ba, a na kojoj su već dostupni obrasci popisnice, metodolški dokumenti, odgovori na najčešća pitanja vezana za popis kao i popisnica i uputstvo za popis osoba koje su odsutne iz Bosne i Hercegovine duže od 12 mjeseci.

– Statističke institucije nisu kreatori zakona ni međunarodnih standarda o popisu, njihovo je samo da ih provode. Ovo će biti samo popis radi ustanovljavanja stvarnog broja prisutnog stnovništva u BiH i mi na osnovu ovih podataka nećemo praviti nikakve administrativne registre niti će ljudi koji su odsutni duže od 12 mjeseci izgubiti bilo koje svoje pravo kao državljani ove zemlje – istakao je Milinović.

Glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH Nora Selimović pojasnila je da se popis obavlja istovremeno na cijeloj teritoriji, dok se jedinice popisa definišu prema tzv. kritičnom trenutku, odnosno stanju na dan 30. septembra u 24.00 sata.
Naglasila je da je cilj popisa ustanoviti broj stanovnika – ukupno za cijelu državu i po svim teritorijalnim nivoima (naseljima, općinama, gradovima, kantonima i entitetima); zatim njihova demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migraciona i druga obilježjia; broj domaćinstava, porodica i njihove karakteristike te podatke o stambenom fondu i njegovim karakteristikama.

Etnička i vjerska pripadnost

– Značaj ovog popisa je  u tome što će to biti prvi pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i Hercegovini od 1991., čime će, na osnovu tačnih podataka, biti omogućeno planiranje i realizacija privrednih i socijalnih razvojnih politika, naučna istraživanja, izrada projekata za korištenje sredstava iz IPA fondova, kao i međunarodna priznatost i uporedivost podataka – navela je Selimović.

Precizirala je da se obrazac P1 popisnice sastoji od 45 pitanja na koja su građani obavezni dati potpune i tačne odgovore o mjestu stanovanja, o migracijama, o etničko-kulturološkim karakteristikama, o obrazovanju, o ekonomskim karakteristikama i o osobama koje imaju poteškoća pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dok se obrazac P2 sastoji od 22 pitanja na osnovu kojih se prikupljaju podaci o jedinicama za stanovanje, zgradama/kućama, domaćinstvima i poljoprivredi.

– Popisivane osobe nisu dužne da daju odgovore o etničkoj i vjerskoj pripadnosti ili o jeziku jer je u statističkom smislu odgovor i „nepoznato” ili „ne izjašnjava se”. Ipak, popisivač je dužan da upiše svaki odgovor koji popisivana osoba da na ta pitanja, čak i ako se izjasni kao ‘marsovac’ – kazala je Selimović.

oslobodjenje

tačno.net
Autor 29.8.2013. u 12:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija