Poruka civilizirane Hrvatske: Dario Kordić je monstruozni ubojica, a ne heroj!

tačno.net
Autor 10.6.2014. u 20:02

Izdvajamo

  • Prosvjeduju protiv ratnog zločinca Darija Kordića, koji je na Plesu prije nekoliko dana dočekan kao heroj, ali i zbog biskupa Košića koji je u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao Kordića te zbog biskupa Pozaića koji je u Katedrali držao misu za čovjeka kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju kaznio kao krivca za masakr u Ahmićima.

Povezani članci

Poruka civilizirane Hrvatske: Dario Kordić je monstruozni ubojica, a ne heroj!

Foto: Facebook/Zagreb Pride udruženje

Danas je pred Zagrebačkom katedralom na Kaptolu održano “Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići”, gdje je 16. travnja 1993. godine stradalo 116 odoba, a od kojih je bilo 31 žena i 11 djece. Počinitelji stravičnih zločina bili su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a). Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. 

Organizatori mirnog okupljanja su Kuća ljudskih prava i Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112. Prosvjeduju protiv ratnog zločinca Darija Kordića, koji je na Plesu prije nekoliko dana dočekan kao heroj, ali i zbog biskupa Košića koji je u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao Kordića te zbog biskupa Pozaića koji je u Katedrali držao misu za čovjeka kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju kaznio kao krivca za masakr u Ahmićima.

Suosjećanje sa žrtvama u selu Ahmići

‘Mi smo reagirajući na ono što smo vidjeli bili zgroženi. Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Mi smo htjeli pokazati da ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića. Na tom skupu se mogao prisjetiti njih i izraziti žaljenje zbog zločina’, kazala je za ‘Hrvatsku uživo’ HTV-a Sanja Sarnavka. 

Osvrnula se i na činjenicu da je policija privela aktivista Zorana Ivančića koji je Kordiću na Plesu povikao ‘sotono, ubojico’ zbog čega je od nekoga od okupljenih dobio i udarac u glavu. ‘Policija se očito boji. Oni koji se busaju u prsa i proglašavaju se pravim Hrvatima i Hrvaticama mogu raditi što god im padne napamet i policija ne intervenira. To je strašna činjenica’, zaključuje Sarnavka.

Eugen Jakovčić na kritike kako navedene udruge selektivno brinu za žrtve kaže: ‘Kako netko tko je razuman može misliti da netko tko će stajati za nevine ubijene civile može imati selektivnu sućut prema drugim žrtvama.’

Napominje da se zaboravlja da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen te je izdržao dvije trećine kazne. ‘Za Haški sud nije bilo nikakve sumnje da je planirao i poticao na zločin u Ahmićima’, kaže Jakovčić.

‘Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava’, poručuje.

Svim žrtvama pojedinačno se poklonio zapovjednik vojske koja je u ratu djelovala u BiH. "Tu sam zbog svega onoga što nisam spriječio 90ih a mogao sam."

“Tu sam zbog svega onoga što nisam spriječio 90ih, a mogao sam.”

‘Tko osuđenim zločincima daje iole minuta u eteru ovoga društva, taj nije normalan. Neke stvari koje su bile u mojoj ingerenciji nisam napravio kako sam trebao. Zbog toga sam danas tu’, kazao je Boris Aždajić, zapovjednik HVO-a, koji je prisustvovao akciji održanoj u znak sjećanja na žrtve zločina u Ahmićima.

Tačno.net / T-portal

tačno.net
Autor 10.6.2014. u 20:02