Pošto dignitet Domovinskog rata?

Autor 15.4.2011. u 00:11

Pošto dignitet Domovinskog rata?

Dva dana uoči presude Gotovini, Markaču i Čermaku sazvana je hitna sjednica Odbora za veterane gdje su saslušani zahtjevi braniteljskih udruga da se njihova prava zacementiraju Ustavnim zakonom

Radi li se tu o Domovinskom ratu ili o Domovinskom reketu ? Tri dana uoči presude Haškog suda generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku braniteljske udruge okupirale su Markov trg. 

 Predstavnici osamnaest »krovnih« braniteljskih udruga šefu saborskog Odbora za veterane Anti Kotromanoviću, ali i svim političkim snagama u parlamentu, uputili su poruku koja, sažeto, glasi: »Postoji velika opasnost od destabilizacije zemlje kroz masovne prosvjede. Ako ne sazovete sjednicu Odbora i Sabora o Deklaraciji o Domovinskom ratu i to u periodu između 11. i 14. travnja, i ako sporna pitanja ne riješimo kroz institucije sistema, ostaje opcija masovnih prosvjeda«. 

Prijeteći ton ove poruke – ako nam ne udovoljite, bit će belaja – očito je postigao puni efekt.

Dva dana uoči presude Gotovini, Markaču i Čermaku sazvana je hitna sjednica Odbora za veterane gdje su saslušani zahtjevi braniteljskih udruga da se njihova prava zacementiraju Ustavnim zakonom  kojega se praktički ne može promjeniti bez suglasnosti i HDZ-a i SDP-a.

Samo dan uoči presude Vlada je ekspresno formirala radnu skupinu, na čelu s premijerkom Kosor osobno, koja će pripremiti Ustavni zakon o braniteljima. S takvim jamstvom »krovnim« braniteljskim udrugama da će na tron nedodirljivosti podići nešto više od 5 milijarda kuna braniteljskih privilgija, koje nikakve recesijske Scile i Haribde neće doticati, Vlada je sebi kupila mir oko presude generalima, ma kakva on bila.

Moć braniteljskih udruga očito je još i danas toliko jaka da se čak ni iz oporbenih krugova, u kojima se neslužbeno zgražaju nad ovim kupo-prodajnim manirima profesionalnih stradalnika, ne usude izgovoriti jasno i odlučno NE braniteljskim zahtjevima. 

 Z animljivo, i udovice poginulih branitelja iz Zagreba i Zagrebačke županije također su se baš ovog tjedna sjetile na Vladu i Sabor izvršiti pritisak da im se vrati deset posto koliko im je od mirovina oduzeto vladinom odlukom iz srpnja 2009. godine. 

Čim su namirisali priliku da se uoči haške presude generalima iskoristi emocijama nabijena situacija, »krovni« su se branitelji rukama i nogama bacili na nju. 
Preko noći su čelni ljudi Vladi sklonih braniteljskih udruga, poput šefa Hvidre Josipa Đakića, zaboravili kako su se prije godinu i pol dana kleli da su branitelji i danas, kao i u ratu, spremni na žrtvu za Hrvatsku. »

Kao i na početku Domovinskog rata i stvaranja domovine spremni smo se odreći dijela primanja koja bi pomogla u konsolidaciji državnoga proračuna i izvlačenju iz krize RH« , govorio je Đakić u srpnju 2009. prilikom smanjenja braniteljskih mirovina za deset posto.

Danas se, međutim, rukama i nogama zalaže za to da se sva braniteljska prava zajamče ustavnim zakonom kako kriza i recesija, koja će još godinama mučiti ostalu sirotinju u Hrvatskoj, ne bi zabrinjavala ionako pristojno zbrinutu braniteljsku populaciju. 

I premijerka Kosor koja je donedavno braniteljima predbacivala da se nepravedno bune protiv nje »koja im je dala mirovine«, danas uočava kako su branitelji diskriminirani jer im se spočitava da su svoje privilegije zaradili političkom korupcijom. 

Više je nego jasno da su HDZ i njemu odane »krovne« udruge branitelja procijenile kako je haška presuda generalima odličan trenutak za to da se s glavne scene političke pozornice u Hrvatskoj protjera katastrofalna gospodarska situacija,  za koju je odgovoran ZNA SE tko, te da se na velika vrata u glavnu rolu ubaci već zaboravljeni dignitet Domovinskog rata. A taj dignitet očito ima svoju sasvim preciznu cijenu, koja za HDZ i nije tako velika ako se zna da će ju nakon izbora ionako morati isplaćivati – nova vlast

Novi list

Autor 15.4.2011. u 00:11