Poštovana gospođo suzdržana

Ivo Anić
Autor 20.9.2017. u 09:21

Izdvajamo

  • Ako ne razumijete o čemu pričam i statistike vam ne idu baš od ruke, niti se vaša Vlada Andreja Plenkovića zamara s tim, porast nasilja nad ženama itekako je vezan za stajališta i fleksibilnost koju prema nasilju nad ženama njeguje katolička crkva, vaš HDZ kao i vaša politika. Vi ste uvažena zastupnice Maletić ponosna što ste glas obespravljenih žena, no trideset pretučenihdnevno u vašoj Hrvatskoj teško da dijele sličan entuzijazam i sličan ponos, kakav dijelite vi i vaša stranka, vaša vjera, obiteljska tradicija i "svjetonazor" kojeg ne damo da nam netko nameće uvažena zastupnice. No ono najgore jest što se u te crne statistike u protekloj godini dana uključilo sve više mladih ljudi, odgojenih na vašoj agendi, naučenih sa vaših stajališta da su žene drugotne, "đavlija sorta" i da im šakama, nogama, palicama ili bokserom treba izbiti te ženska pizdarije o emancipaciji i pravima iz glave.

Povezani članci

Poštovana gospođo suzdržana

Foto: FB

Čiju vjeru i čiji život vi uvažena zastupnice predajete u ruke našim, izvornim, domaćim luđacima poštovana zastupnice Maletić? Ili bolje, koliko života? Trideset dnevno gospođo suzdržana!

Prema službenim podacima policije, prema Zakonu o zaštiti od nasilja, samo u protekloj godini prijavljeno je 17 500. počinitelja nasilja prema ženama, a statistike govore da je u protekle dvije godine ta crna bilanca u rapidnom porastu. Upućeni u statistike kazat će vam kako se činjenično stanje odnosi na broj prijava počinitelja, što mirne duše možemo kao zbroj uvećati za duplo, dakle pridodajući statistici sve one koje se nije prijavilo kao i sve one slučajeve koji nikada neće u javnost, ili “iz četiri zida:” Po broju žena koje su ubijene svake godine, iz podataka policije saznajemo kako se radi o zabrinjavajućem porastu i broju, koji se razmjerno popeo sa 45 do 75 žena godišnje.

Premda izvještaji iz prakse navode da policija i sudstvo ograničavaju odgovornost počinitelja prema ZZNO-u, favorizirajući programe tretmana počinitelja nad kaznama, odnosno pokazuju sklonost predlaganju i izdavanju mjera psihosocijalnog tretmana i liječenja od ovisnosti, oduzimanja oružja, a u manjem opsegu mjere zabrane približavanja, iz većine slučajeva ubojstava žena u Hrvatskoj očito je da se ni te mjere nisu provodile adekvatno. Ne treba posebno naglašavati problematičnost kvalitete psihosocijalnih programa, a tome treba dodati i nepostojanje mehanizma monitoriranja te nepostojanje ikakvih tretmana u mnogim dijelovima zemlje zbog nedostatka osoblja i financijskih sredstava.

Naglasimo i to da mjere oduzimanja oružja također nisu adekvatno provođene, budući da su žrtve najčešće ubijene iz vatrenog oružja koje je navodno bilo oduzeto. I tu dolazimo do porazne statistike koja je uglavnom, slažu se stručnjaci, psiholozi i sociolozi u enormnom progresu, tj. u snažnom porastu u protekle dvije godine, statistike koju nije teško izračunati, a oko nje su se zalomila koplja i u EU Parlamentu.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prošlog je tjedna podijelila hrvatske europarlamentarce.

Kako se i očekivalo, podržali su je oni s ljevice, a protiv su bile HSS-ova Marijana Petir i HKS-ova Ruža Tomašić. Iznenadila je podjela unutar zastupnika iz redova HDZ-a, čiji je predsjednik, premijer Andrej Plenković, najavio da će Hrvatska tu konvenciju ratificirati do kraja godine. Ratifikacija je predviđena i Vladinim godišnjim planom usklađivanja zakonodavstva i već je prošla i javnu raspravu, no rezoluciju kojom je Europski parlament pozvao članice EU da potvrde konvenciju podržale su samo Dubravka Šuica i Željana Zovko, protiv je glasovao Ivica Tolić, koji je u EP ušao umjesto Plenkovića, dok je Ivana Maletić ostala suzdržana, no uskoro smo očitovanje Ivane Maletić o nasilju nad ženama dobili u službenom obliku, tj. uvažena EU zastupnica objasnila nam je razloge svog suzdržanog stava izjavom u kojoj uz ostalo stoji:

“Mislim da moramo imati jasne stavove, da takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati zemljama članicama. Istanbulska konvencija ratificirana je u svega 14 država i zbog jednog takvog sukoba, odlučila sam biti suzdržana.“

Ako se vratimo na crne statistike Hrvatske, a na kojih se referira rečena konvencija kao i EU zastupnici zabrinuti zbog porasta iste, ispada uvažena drugotna zastupnice HDZ-a, kako je u vašoj Hrvatskoj koju zastupate trideset žena dnevno izloženo nekom obliku nasilja kako u obitelji, tako i na poslu, ponavljam, uzeli smo samo prijavljene statistike i brojke, ne one kojih nema, a koje su u našem zatucanom, patrijarhalnom društvu koje pazi “da se ne čuje sramota” itekako relevantne. Dnevno, poštovana zastupnice HDZ-a, nekakva vaša seljačina koja glasa za vas prebije svoju ženu, nekakva budaletina koja odobrava vaša stajališta udari ili propuca svoju bolju polovicu i tako trideset puta, trideset puta dnevno, a osamdeset žena godišnje plati glavom vaša imbecilna stajališta koju očito muškarci u ovoj zemlji – shvaćaju ozbiljno.

Ili vam i te činjenice netko namjerava nametati, ne daj bože ulaziti u svjetonazorska pitanja poštovana zastupnice?

Ako ne razumijete o čemu pričam i statistike vam ne idu baš od ruke, niti se vaša Vlada Andreja Plenkovića zamara s tim, porast nasilja nad ženama itekako je vezan za stajališta i fleksibilnost koju prema nasilju nad ženama njeguje katolička crkva, vaš HDZ kao i vaša politika. Vi ste uvažena zastupnice Maletić ponosna što ste glas obespravljenih žena, no trideset pretučenihdnevno u vašoj Hrvatskoj teško da dijele sličan entuzijazam i sličan ponos, kakav dijelite vi i vaša stranka, vaša vjera, obiteljska tradicija i “svjetonazor” kojeg ne damo da nam netko nameće uvažena zastupnice. No ono najgore jest što se u te crne statistike u protekloj godini dana uključilo sve više mladih ljudi, odgojenih na vašoj agendi, naučenih sa vaših stajališta da su žene drugotne, “đavlija sorta” i da im šakama, nogama, palicama ili bokserom treba izbiti te ženska pizdarije o emancipaciji i pravima iz glave.

I sada kada smo došli do kraja ovog teksta, a suzdržavam se uvažena zastupnice da vam ne kažem što zaista mislim o vama, vašoj suzdržanosti, vašoj stranci, vašoj politici, vašim stajalištima i vašoj vjeri koju tako gorljivo propagirate, jer ste žena, a žene poštujem, tako me naučila majka, vi zasigurno nećete vidjeti poveznicu iza ovih crnih statistika i vaših besmislenih izjava, ali ja ih vidim, kao što ih je krasno uočila i vidjela jedna mlada žena koja se odlučila priključiti ISIL-u potaknuta izjavama jedne političarke, žene koja je pozivala sve muslimanke svijeta da se priključe njihovoj pravednoj borbi, a o njoj upravo možete gledati na National Geographicu sjajnu seriju “State” (Država) koja trenutno ide u nastavcima.

“Oduševile su me riječi te žene i nisam razmišljala, shvatila sam da je učenje proroka Muhameda u svoj svojoj punini u našoj novoj državi. No kada sam se svojim očima uvjerila da se žene šiba ako nisu dovoljno pokrivene, da im se odsijecaju šake ako pogledaju drugog muškarca, a glave ako se zateknu u razgovoru sa strancem, shvatila sam svu težinu svoje zablude i svo zlo one žene, političarke koja nas je pozivala da svoju vjeru i svoj život predamo tim luđacima!”

Čiju vjeru i čiji život vi uvažena zastupnice predajete u ruke našim, izvornim, domaćim luđacima poštovana zastupnice Maletić?

Ili bolje, koliko života?

Trideset dnevno gospođo suzdržana!

Ivo Anić
Autor 20.9.2017. u 09:21