Povratak Predraga Lucića: Boračko jezero svjedočilo trijumfu duha nad palankom

tačno.net
Autor 7.8.2013. u 13:17

Povratak Predraga Lucića: Boračko jezero svjedočilo trijumfu duha nad palankom

U okviru kulturne manifestacije „Ljeto 2013 na Ognjištu Hercegovina Lodgesa“ održana je večer poezije Predraga Lucića istaknutog novinara, književnika, pjesnika i jednog od osnivača legendarnog Ferala.

O Predragu Luciću govorio je ugledni književnik i prevoditelj, kolumnista našeg portala Goran Sarić te jedan od najvažnijih književnih kritičara i angažovanih intelektualaca u regiji Enver Kazaz.

Govoreći o značaju Predraga Lucića za književnost i kritičko mišljenje na našem prostoru Kazaz je istakao da je darovitost i hrabrost Predraga Lucića jedna od rijetkih svijetlih tačaka na ovim prostorima.

„Da nije bilo Ferala živjeli bismo u svijetu Glasa Koncila i Ljiljana,“ istakao je profesor Kazaz.

Čestitajući mu na napadima bošnjačkih nacionalista na njega, napomenuo je da je u tim sramnim napadima učestvovao i dio akedmske zajednice u BiH. Na kraju izlaganja Kazaz je rekao da je Predrag Lucić čovjek koji je zaslužio da se ustane kada  mu se ime kaže te je sam ustao, uz veliki aplauz prisutnih.

Nakon uvodnih govora mnogobrojna publika imala je priliku uživati u performansu jednog od najznačajnijih satiričara današnjice Predraga Lucića koji je svojim pjesmama i poezijom govorio o balkanskim ratovima devedesetih godina, ulasku Hrvatske u Evropsku Uniju, Thompsonu, ratnim zločincima, globalnim i lokalnim političkim izazovima kao i klerikalizmu, komunizmu, konzumerizmu, domestizmu, desnici i ljevici, književnosti.

tačno.net
Autor 7.8.2013. u 13:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija