“Pozdravljamo smjenu ministra Čađe”

tačno.net
Autor 28.2.2013. u 09:15

“Pozdravljamo smjenu ministra Čađe”

Koalicija “Prvi mart” smatra da imenovanje mandatara za novi saziv Vlade entiteta Republika Srpska predstavlja još jedan blijedi pokušaj režima SNSD-a i Milorada Dodika da se održe na vlasti i izbjegnu odgovornost za opće stanje u ovom entitetu, koje ide na štetu svim njenim građanima, gdje ekonomija stagnira, korupcija buja, a zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda svakog dana je na sve nižoj razini.

Ipak, pozdravljamo najave o smjeni Stanislava Čađe sa pozicije ministra unutrašnjih poslova RS-a, uzimajući to kao priznanje vladajuće većine u RS-u da je njegovo djelovanje bilo čak neprihvatljivo i po uspostavljenim aršinima združenog djelovanja SDS-a i SNSD-a. Pod okriljem ove vlasti, samo u posljednjih godinu dana dogodio se niz školskih primjera kršenja ljudskih prava.  Od zabrane skup logoraša u Prijedoru na Dan ljudskih prava u decembru kojim je narušena sloboda okupljanja, preko zastrašivanja i napada na aktiviste građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” gdje je udareno na osnovne principe slobode udruživanja, što se kasnije nastavilo i kroz provjere i istrage usmjerene protiv Asocijacije studenata Srebrenice.

Po naredbama iste te vlasti, ovih dana se priprema rušenje i uklanjanje spomenika žrtvama genocida u Višegradu, a uz instrukcije MUP-a RS-a nastavljaju se vršiti neosnovane istrage i poništavati prijave prebivališta povratnicima u Srebrenicu. U nadi da će barem personalna promjena na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova donijeti smanjenje tenzija i pritisaka na povratnike, pozdravljamo smjenu ministra Čađe, te očekujemo da i u svojim daljim koracima novi saziv Vlade nastavi sa potezima koji će dovesti do prestanka diskriminacije građana nesrpske etničke pripadnosti, prizna greške ranijih ministara, zaustavi kršenja osnovnih ljudskih prava povratnika te na taj način napravi odmak od dosadašnje politike SNSD-a.

Smatramo ovu smjenu još jednom pobjedom u nizu, uzimajući u obzir da se našim radom i širenjem informacija podigla svijesti o protivzakonitim djelovanjima službenika MUP-a, koje su morale biti neposredno naložene od bivšeg ministra Čađe. Naša misija se nastavlja: borba protiv negiranja genocida, zaštita prava povratnika, njihova registracija i mobilizacija za učešće na Općim izborima 2014. godine, te formiranje zajedničke liste političkih subjekata koji dijele našu viziju na putu izgradnje Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana i države gdje etničko čišćenje i genocid neće biti priznati kao sredstvo za stvaranje demokratske većine na jednom prostoru.

tačno.net
Autor 28.2.2013. u 09:15