Pozivi na pokolj su pravo lice vlasti u RS-u

tačno.net
Autor 20.8.2013. u 08:44

Koalicija „Prvi mart“ ovim putem želi obavijestiti javnost da će tokom ove sedmice, nakon prikupljanja svih javno dostupnih dokaza, podnijeti krivične prijave protiv organizatora jučerašnjeg skupa u Srebrenici, odnosno u Bratuncu. Javnost ove zemlje treba da zna da je jedina razlika između ovog i svih prethodnih manifestacija ovog tipa u tome što su ove godine snimljene, te što postoje dokazi o pozivima na nove pokolje koji su stvar redovne prakse i u pravilu se događaju uz blagoslov organa vlasti.

“Prvi  mart“ najoštrije osuđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS koje ni ove, kao ni ranijih godina nije našlo za shodno da po službenoj dužnosti pokrene istragu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te sprečavanja povratka izbjeglih i raseljenih lica, dok barem jedan od ova dva skupa ima redovnu budžetsku podršku lokalnih vlasti. Istovremeno, vrlo spremno su reagirali i podnijeli prekršajne prijave protiv građana i preživjelih genocida u Srebrenici zbog obilježavanja mjesta stratišta u zgradi Elektroprenosa u Potočarima i Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

„Prvi mart“ ponavlja da su pozivi na novo klanje, koji se ponavljaju iz godine u godinu, pod patronatom i uz podršku vlasti, pravo lice vlasti u RS-u. Ne postoji ljudsko lice genocida, te vlasti u RS-u nastavljaju djelovati na način koji kreira odnose u kojima je povratak nemoguć, te svojim akcijama ne pokazuju da žele zaštiti građane nesrpske nacionalnosti. Dok se kuće povratnika oduzimaju pred sudovima, otpuštaju iz javnih ustanova, napadaju pri odlasku u džamiju, a javni mediji služe za linčovanje njihovih lidera, Sarajevo – i službeno, ali i ono nezvanično – i dalje smatra da su ocjene povratnika “preoštre”.

Mi u „Prvom martu“ nećemo pristati da naša sloboda kretanja, kao i druga prava i slobode budu zakonski povjerene u ruke ovakvom MUP-u i ovakvoj vlasti, te ćemo učiniti sve da svaki građanin ove zemlje bude upoznat sa cijenom politike koja to zagovara, s čijim se posljedicama danas suočavaju povratnici, a sutra svi građani Bosne i Hercegovine. Naš glas je najbolji način da trajno spriječimo nove pozive na nasilje i onima koji nasilje prizivaju ili ih ignoriraju, pošaljemo poruku da je Bosna i Hercegovina naša zemlja i da ne bježimo od odgovornosti za vlastitu i sudbinu naše djece. Jer, nas, građane BiH obavezuje samo vizija Bosne i Hercegovine za koju smo glasali prvog marta 1992. godine i žrtve koje su pale za njeno ostvarenje. Stoga, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, one koji su nasilno protjerani iz RS, prognane, protjerane i izbjegle da na idućim izborima glasaju tamo gdje su živjeli 1991. godine i tako pokažu šta misle o politici aparthejda koju vlast provodi u tom entitetu.

—————————————

Na video servisu YouTube objavljen je sramotan snimak načinjen u Bratuncu tokom općenarodnog veselja povodom praznika Svete Makivije. “Oj, Pazaru novi Vukovaru, a Sjenice druga Srebrenice”, su riječi “pjesme” uz koju je u kolu plesalo više desetina Bratunčana.
Samo nekoliko desetaka kilometara od Srebrenice, gradića u kojem je počinjen genocid u julu 1995. godine, 14. augusta je priređeno narodno veselje i vašar povodom praznika i tokom kojeg su odaslane fašističke poruke.
Narodno veselje je priređeno ispred zgrade Općine Bratunac, a s obzirom na to da niko od nadležnih nije reagovao, vjerovatno im nije smetalo veličanje genocida i doslovno pozivanje na činenje novih zločina.

tačno.net
Autor 20.8.2013. u 08:44