Praljkova skrivena imovina ozbiljan ispit za Plenkovića

Domagoj Margetić
Autor 23.3.2017. u 14:18

Praljkova skrivena imovina ozbiljan ispit za Plenkovića

Najnovija haška subpoena, kojom Međunarodni kazneni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji od Vlade Andreja Plenkovića traži da identificira i istraži imovinu Slobodana Praljka, prvostupanjski osuđenog zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, za HDZ bi mogla biti ozbiljan izazov.

Radi se o politički vrlo osjetljivoj stvari, a istraga o Praljkovoj imovini mogla bi postati i predložak za optužnicu za ratno profiterstvo ne samo protiv Praljka, nego i samog HDZ-a. Zato je za očekivati da će Plenković, Vlada i HDZ na sve moguće načine sabotirati najnoviju haašku subpoenu, koja je nekako ipak prošla poprilično ispod radara medijskog interesa.

Naime, Praljak je nominalno bez imovine. Kao i mnogi drugi tranzicijski moćnici, koji su u ratnim godinama stekli multimilijunska bogatstva, i Praljak je svoju imovinu sakrio, prepisao, zakamuflirao, preparkirao, jednom rječju – utajio. Hrvatske institucije nisu nikad istraživale bogaćenje ratnih generala, ali Praljak je čini se “pao” na vrlo banalnoj stvari. Pokušao je Haagu prikazati kako nema sredstava za obranu pred ICTY-em, pa je zatražio da mu obranu financira sam Tribunal.

No, ICTY sad traži da se utvrdi Praljkovo stvarno bogatstvo, jer smatraju kako posjeduje imovinu i novac kojim je mogao platiti troškove svoje haaške obrane. Dakle, Praljak je na neki način sam isprovocirao ono što bi se sad moglo pretvoriti u ispitivanje i istragu stvarne imovine koju posredno ili neposredno posjeduje, ali i načina na koji je do te imovine došao. E, tu već dolazimo do problema. Jer bi nalaz takve istrage mogao biti prava mala kronologija ratnog profiterstva i politički pogodovanog bogaćenja uz pomoć najviših državnih struktura devedesetih i samog političkog vrha HDZ-a.

Drugim riječima, Praljkovo bogatstvo je krimen HDZ-a, i Plenković je itekako svjestan te činjenice.

Istraga Praljkove imovine mogla bi razotkriti vrlo nezgodne veze HDZ-ove ratne infrastrukture s kriminalnim podzemljem u tzv. Herceg Bosni devedesetih, ilegalnim tvornicama duhana, ilegalnom proizvodnjom i švercom cigareta, krijumčarenjem nafte, te drugim ratnoprofiterskim poslovima. Dakle, HDZ je trenutno u situaciji da će naprosto morati Haagu krivotvoriti izvještaje Vlade, kako bi sakrio vlastitu ratnoprofitersku hijerarhiju moći u Hrvatskoj i BiH.

Jer pitanje Praljkove imovine, više nije samo pitanje bogaćenja nekog perifernog ratnog profitera, nego čovjeka koji je bio bliski suradnik Franje Tuđmana, te jedan od čelnih ljudi ratne vojne hijerarhije pod izravnom kontrolom HDZ-a. Istraga imovine Slobodana Praljka, zato, ne inkriminira samo Praljka, nego prije svega HDZ, a nalazi takve istrage mogli bi biti doista dokazi o HDZ-ovom ratnom profiterstvu u BiH tih ratnih devedesetih godina.

Naivno je očekivati da bi stvarnom istragom Praljkove imovine, Plenković i HDZ sami sebi ispisali ratnoprofitersku optužnicu. Realnije je da će jednostavno kao što su prikrivali ratne zločine, HDZ sad prikrivati ratno profiterstvo. Ne zbog Praljka, nego zbog HDZ-ove tranzicijske hijerarhije moći izgrađene na ratnom profiterstvu. HDZ bi, dakle, mogao pasti na Slučaju Praljak, baš kao Al Capone svojevremeno na porezu. A to Plenković vjerojatno neće dozvoliti.

Kao što je odlučio zataškati Aferu Hercegovačka banka i zaštititi Antu Jelavića od kaznenog progona, zbog umiješanosti HDZ-a u tu aferu, prikrivat će i stvarnu imovinu Slobe Praljka, kako bi zaštitio HDZ-ovo ratno profiterstvo.

SEEbiz.eu

Domagoj Margetić
Autor 23.3.2017. u 14:18