Prava radnika pod kontinuiranim udarom više od 25 godina

tačno.net
Autor/ica 1.5.2016. u 16:34

Prava radnika pod kontinuiranim udarom više od 25 godina

U organizaciji Levog samita Srbije održan je prvomajski protest u Beogradu

Protest je organizovan kako bi se istakla potreba borbe za prava radnica i radnika koja su pod kontinuiranim udarom u Srbiji već više od 25 godina. Ovo je naročito vidljivo u poslednjim slučajevima kršenja radnih prava u privatnim kompanijama koje posluju u Srbiji. 

foto Robert Fai DSC_0232

Na Trgu Republike u Beogradu okupilo se nekoliko stotina ljudi. Uz obeležja Levog samita Srbije prisutni su nosili brojne transparente sa parolama upućenim protiv mera štednje, privatizacije, kapitalizma, fašizma i patrijarhata. Protestni skup je počeo pesmom „Padaj silo i nepravdo“ nakon čega su sledili govori. Lidija Vasiljević je ispred Levog samita Srbije pozdravila okupljene, skrenula pažnju na ugrožena radna prava u Srbiji. Ona je ujedno uputila poruku solidarnosti sestrinskim levim organizacijama u Makedoniji koje trpe represiju od vlasti u toj državi. Olga Dimitrijević, dramaturškinja, se osvrnula na jučerašnje proteste parlamentarne opozicije i okarakterisala ih kao prirodni savez građanske ideologije i desnice. Dimitrijević je naglasila da skup Levog samita Srbije predstavlja zajedničku borbu svih pojedinačnih progresivnih grupa (radničkih i manjinskih, driskriminisanih). Marija Perković, aktivistkinja, pozvala je na klasnu solidarnost radnica i radnika.

foto Robert Fai DSC_0350

Protestna šetnja se kretala od Trga Republike ka Trgu Slavija, odnosno grobnom mestu Dimitrija Tucovića. Okupljeni su zastali kod spomenika obešenim komunistima na Terazijama gde su otpevali pesmu „Ay Carmela“.

U svom prvomajskom proglasu Levi samit Srbije ističe da je demokratija svedena na izbore, a postojeće partije manje ili više vode istu politiku, zbog čega je prvomajski protest pre svega zahtev za promene političkog sistema kojima će biti omogućeno efikasno i direktno učestvovanje svih u donošenju političkih odluka.

foto Robert Fai DSC_0423

Po rečima organizatora radništvo se nalazi u katastrofalnoj situaciji. Rast nezaposlenosti i nesigurnosti rada, opšte osiromašenje, rasprodaja nekadašnje javne imovine, urušavanje zdravstva, školstva i socijalne zaštite, rezultat je volje političkih i ekonomskih elita, a ne volje najvećeg dela stanovništva – poručuju organizatori skupa.

foto Robert Fai DSC_0522

tačno.net
Autor/ica 1.5.2016. u 16:34