Pravašići sa žigicama

Predrag Lucić
Autor 14.7.2016. u 08:51

Pravašići sa žigicama

Zabrinut netko bi – čitajući jučerašnja priopćenja Dražena Keleminca – mogao pomisliti da pravaški šator u Srbu svojim stanarima ne pruža dostatnu zaštitu od toplinskog udara, pa da su šatoraši počeli buncati zato što im je proključao vakuum između ušiju.
U autohtonim se pravaškim glavama tako javila tlapnja da Milorad Pupovac upravlja hrvatskom policijom, pa su nalog Ravnateljstva MUP-a da do jučer u 15 sati uklone šator podignut ispod spomenika antifašističkom ustanku naroda Hrvatske protumačili kao prijetnju »primjenom sile od strane Milorada Pupovca«.

Pričinilo se vođama Autohtone – Hrvatske stranke prava i da bi se toplinski udar mogao pretvoriti u državni, ako im se pod šatorom u Srbu priključi dovoljan broj gorljivih pristaša. Stoga su poručili kako ne namjeravaju prekinuti svoje planirano trotjedno šatorovanje, te usput pozvali »hrvatski domoljubni narod da im se pridruži u otporu primjeni sile od strane Milorada Pupovca«.

Sami su se sebi pak pričinili legalistima, a kao dokaz tome naveli su da su »u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavili postavljanje šatora i tako poštivali zakon o javnom okupljanju«. Premda prihvaćaju činjenicu da »prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske«, autohtoni pravaški legalisti su poručili kako »nemaju namjeru od hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora«, kao što od nje neće tražiti ni dopuštenje »da slobodno hodaju po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim dijelovima Hrvatske«.

Toliko su se pravašići maleni sami sebi učinili moćnima da su Ravnateljstvu MUP-a odaslali upozorenje da ne »pokušava silom ukloniti šator jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koji nikome ne trebaju«.

Ovo sa šibicom vam zvuči kao sumanuta i opaka prijetnja? Ma neeee…

Autohtona – Hrvatska stranka prava, naravno, nema nikakve veze s tom šibicom ni s njenim paljenjem. Jer Keleminčeva družba i sada, kao i uvijek – i onda kada je postrojavala crnokošuljaše i kada je usred Zagreba javno spaljivala novine – recitira kako »ne želi nemire i želi samo mir«.
A ako šibica ipak plane, zašto bi se autohtoni pravaški mirotvorci uzrujavali?! Planule su i novine, potpaljene njihovim šibicama, pa ih zbog toga nitko nije uznemiravao… ma čak ni blago prekorio zbog igranja vatrom. Nije se našao striček koji bi rekao »Pec-pec, Keleminec«, pa je napaljeni pravašić pomislio da će mu se i sada progledati kroz prste, ako se, eto, dogodi da na ovoj meteoalarmantnoj vrućini bukne slama naslagana u usijanim glavama…

Ohrabrila je Keleminca šutnja kojom su predsjednica države, tehnički premijer na zasluženom brčkanju na Kostabeli i predsjednik Hrvatskog sabora popratili pismo mještana Srba, uznemirenih i preplašenih pravaškim desantom na Radaušev spomenik i bahatim šatoraškim prijetnjama da će spriječiti obilježavanje 75. godišnjice narodnog ustanka protiv terora što ga je provodila Pavelićeva nacifašistička franšiza.

Osokolio ga je vjerojatno i Plenkovićev portparol Davor Ivo Stier kada je na javno iskazane strahove hrvatskih Srba odgovorio kako i priliči novostrujaškom HDZ-ovcu: »Nećemo se dati uvući u javnu polemiku kojoj je isključivi cilj predizborna svrha i koja ne pridonosi stabilnosti Republike Hrvatske.« Ohrabrujuće je djelovalo i to što glasnogovornik jedinog kandidata za predsjednika HDZ-a toliko posvetio očuvanju unutarstranačke stabilnosti da nije ni riječju prokomentirao istup HDZ-ova dužnosnika i zadarskog dožupana Stipe Zrilića, koji je pružio otvorenu potporu Keleminčevim šatorašima.

Ponadao se šef autohtonih pravaša da će šutnja državnog vrha, uz prešutnu a katkad i glasnu podršku iz redova najbrojnije stranke u Hrvata, biti dovoljno jamstvo da će šator u Srbu ostati sve do 1. kolovoza i da će se pod njim održati sva ona najavljena »predavanja o Domovinskom ratu« o čijem huškačkom karakteru dovoljno govore tematske cjeline poput one o »ulozi Vesne Teršelić i Zorana Pusića i njihovom progonu dragovoljaca Domovinskog rata po uputama četnika Save Štrbca« ili one o »ulozi jugoslovenskog web portala index.hr«, a koji je – kao što znaju svi osim Keleminčevih predavača – osnovan čitavih sedam godina po završetku rata.

Vjerojatno se Keleminec nada i da će tehnički ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić – koji je kazao da šatorašima nije uputio nikakav ultimatum, ali da im je jasno poručio kako »nitko u Hrvatskoj neće provoditi svoju samovolju« i kako »nitko nikoga neće vrijeđati« – naposljetku odustati od provođenja zakona i uklanjanja huškačkog šatora. I da će ga prijetnje »događanjem hrvatskog domoljubnog naroda« i »paljenjem šibice« natjerati da ustukne pred ustašoidnim šibicarima

Novi list

Predrag Lucić
Autor 14.7.2016. u 08:51