Pravosudno štangliranje

Autor 19.5.2011. u 03:20

Pravosudno štangliranje

Apelacioni sud u Beogradu poništio je, u sredu 18. maja, prvostepenu presudu Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži, napadačima na novinara nedeljnika „Vreme” Teofila Pančića. Time su se napadači spasli tromesečne kazne koju im je krajem septembra 2010. odredio Prvi osnovni sud.

„Po oceni Apelacionog suda, Prvi osnovni sud u Beogradu nije tokom postupka pouzdano zaključio da su Mladenović i Žuža znali da napadaju novinara Teofila Pančića, kao i da li je motiv njihovog napada na oštećenog njegovo svojstvo novinara ili eventualno neslaganje okrivljenih sa sadržinom njegovih objavljenih tekstova, a zbog čega se prvostepena presuda nije mogla ispitati u delu odluke o krivičnoj sankciji”, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Nakon što je objavljen snimak na kome se vidi vanautobuski deo napada na Pačića koji se desio 24. jula, i nakon uzimanja DNK uzoraka sa palice kojom je napad izvršen, Mladenović i Žuža su uhapšeni – početkom augusta – prošle godine. Tada je na njihovim Fejsbuk stranicama otkriveno da su bliski sa desničarima, da ne znaju šta je greh, da znaju šta je pakao.

“Još mi nije jasno da li je Apelacioni sud video problem sa presudom koji vidim ja, a to je da prvostepena presuda apsolutno nije uzimala u obzir moje novinarsko svojstvo, nego je zapravo kupila priču napadača da su me oni napali potpuno slučajno. Za mene nije sporno ukidanje presude kao takvo, ali je sporan motiv, dakle, da li je motiv da se utvrdi prava istina ili je motiv da se čak i tako slaba presuda dodatno obesnaži”, rekao je u sredu Pančić agenciji Beta. „Po prvostepenoj presudi, oni su jednostavno, tako, pijani klinci koji su tražili žrtvu i videli nekog dugokosog tipa i tako dalje, tako da to za mene nije ništa novo. Nisu oni ukinuli jednu dobru presudu, jer u prvostepenoj presudi apsolutno nije ustanovljeno da su oni mene napali zato što sam novinar, to je problem sa prvostepenom presudom.”

„NUNS se nada da će ovoga puta prvostepeni sud uvažiti sve relevantne činjenice i mnogo oštrije kazniti napadače na Teofila Pančića”, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). „Možda bi trebalo da prestanemo da tragamo za dželatima Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, za onima koji su Dejanu Anastasijeviću postavili bombe pod prozor. Ko zna kakvo bi bilo obrazloženje prilikom poništavanja presude za njih, ako bi uopšte i bili osuđeni”, piše na jednom medijskom sajtu (trojka.rs) kao komentar na celu vest.

Druge tekstove o napadu na Teofila Pančića možete pročitati u “povezanim tekstovima”.

Vreme

Tagovi:
Autor 19.5.2011. u 03:20