Predizborna kampanja u BiH: upozorenja, otvaranje očiju i preliminarne ocjene

tačno.net
Autor 22.9.2014. u 11:15

Predizborna kampanja u BiH: upozorenja, otvaranje očiju i preliminarne ocjene

Dobra je vijest da u medijima i na predizbornim skupovima postupno zauzimaju politički prostor one javne ličnosti i političari koji nisu dio baznog ‘tala’ (dogovora o podjeli plijena’ dok su na vlasti u žargonu bh. političke čaršije), t.j. oni čije se poruke rimuju sa zdravom pameti, utemeljenom brigom za svoju i budućnost vlastite djece, kao i sa otvorenim porukama građanima BiH iz Bruxellesa, Berlina, Washingtona…

Pise: Nedžad S. Hadžimusić

Pješčani sat iz dana u dan neumoljivo prosipa sve manju hrpu zrna preostalog vremena pred oktobarske izbore u BiH. Istovremeno, predizborna kampanja uzduž i poprijeko ‘većeg i manjeg’ entiteta, te Brčko distrikta daytonske BiH, poprima uobičajeni ritam, decibele, miris i okus. Poplava bilborda partijskih šefova i favorita svuda oko nas – unatoč njihovim suprotnim obećanjima ‘na prvu’ – prati onu stvarnu koja nadalje, poput loše biblijske karme, rastače naselja i gradove u BiH, kao i one u susjedim zemljama.

Sa svoje strane, elektronski mediji su već širom otvorili vrata ‘političkim subjektima’, rivalima u predizbornoj kampanji. Isti nude (kako-koji-i-kako-čiji), manje-više jednakopravnu promociju različitim kandidatima i njihovim simbolično različitim programima. Riječ je o poznatoj, do apsurda širokoj paleti političkih partija – i to u zemlji koja je u prošlom ratu, zatim u Daytonu, pa sve do danas temeljito unakažena, do kostiju oglodana i mokra. Šta više, osim što je notorno nefunkcionalna, BiH kao punopravna članica UN međunarodno jeste – ali do dan danas nije i kod kuće – priznata država (!).

Ozbiljna upozorenja

U svakom slučaju, dokaza da se radi o sudbinskim izborima u ovoj napadno ekstravagantnoj zemlji ima na pretek. Bez suvišnog elaboriranja i jalovog ‘opisivanja’ poznatog stanja, predstavnici međunarodne zajednice su već poskidali diplomatske rukavice i prejasno upozorili da su ‘odlazeći’ bh. lideri sami sebe neopozivo diskreditovali u proteklih gotovo dvadeset post-daytonskih godina sjaši-kurta-uzjaši-murta neodgovornog i halapljivog vladanja – u mjeri da je BiH danas poslijednja zemlja regiona – u svemu, odnosno prva u partiokratiji, korupciji i siromaštvu.

Istina, oni govore u ime zemalja koje su u Daytonu (zajedno sa manje-više poslušnim bh. i vrlo proaktivnim predstavnicima susjeda) krojili globalno ekstravagantan model ne-moguće države – ali može im se. Sada sve otvorenije traže od građana BiH da masovno izađu na izbore i izaberu nove lidere, one koji imaju državničku viziju i osobni integritet, jer samo takvi mogu biti partneri Zapadu i Istoku u ozbiljnoj reanimaciji i normalizaciji BiH, prije nego što bude real-politički prekasno. Izvjesno je da će do izbora (za dvadesetak dana) u snažnom crescendu odzvanjati nedvosmislene i okomite, poznate izjave od strane ambasadora Japana, Nizozemske, te Wolfganga Petritscha, bivšeg Visokog predstavnika u BiH, Davida Barth-a, šefa USAID-a, te dramatična saopštenja o katastrofalnom stanju i ponašanju vlasti u BiH, Ambasade SAD u Sarajevu, Ms Ann Mary Hennesy, šefice ureda Vijeća Evrope, ambasadora Jonathana Moor-a, novog šefa Ureda OSCE u BiH i dr.

Otvaranje očiju

Pojedine tv kuće pokazuju konstruktivan medijski refleks za politički momentum, nudeći bh. građanima istinske wake-up predizborne programe. Ovdje, u uži izbor ‘obavezno’ ulaze (ima ih i biće ih još) slijedeće dvije emisije:

prva, nastup briljantnog, ozbiljnog i poput žileta oštrog Adisa Arapovića, projekt-menadžera CCI (Centra civilnih inicijativa) na TV1 – v. http://youtu.be/wEIGAXHXK6o; i druga, gdje su okupljeni izvrsno izabrani gosti – profesor Suad Kurtćehajić, vjerovatno najbolji tumač slova sporazuma OMS iz Dajtona, britki advokat Senad Pećanin, bivši novinar i urednik ‘BH Dana’, te sjajna i bez pardona izravna Paulina Janusz, poljska novinarka/dopisnica iz BiH, i nezaobilazni Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle. Oni su dali elokventnu, preciznu dijagnozu i osvjetlili mogući izlaz iz bezdana u kojem od izbora do izbora, već dvije decenije od kraja prošlog rata boravi ogromna većina građana BiH – onih koji se do danas ‘nisu snašli’ – v. bit.ly/1rfD6lB

Naravno, nadalje ima i onih, tzv. ‘analitičara’ po zadatku (geo-anesteziologa) koji u pisanim i drugim medijima u BiH i širem regionu namjenski šire defetizam i uporno zagovaraju neizlazak na predstojeće izbore koji “ionako ne mogu donijeti ništa novo, jer sve se odlučuje u globalnim centrima moći – Berlinu, Bruxellesu…” – v. poseban tekst na ovu temu: http://www.ifimes.org/ba/8831.

Istovremeno, sve je više vrlo intrigantnih tv i javnih nastupa bh. lidera. Međutim, u finalu našpanovane predizborne atmosfere bilo bi kontraproduktivno (i navijački) ovdje isticati bilo koga sa inače pretrpane liste starih i novih kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, iako nisu svi isti – niti izdaleka! (Autor ovog teksta je. putem društvenih mreža već dobio anonimnu, sekundarnu poruku i ‘upozorenje’ u tom kontekstu).

Šta dobro i kako donose ovi izbori …

Dobra je vijest da u medijima i na predizbornim skupovima postupno zauzimaju politički prostor one javne ličnosti i političari koji nisu dio baznog ‘tala’ (dogovora o podjeli plijena’ dok su na vlasti u žargonu bh. političke čaršije), t.j. oni čije se poruke rimuju sa zdravom pameti, utemeljenom brigom za svoju i budućnost vlastite djece, kao i sa otvorenim porukama građanima BiH iz Bruxellesa, Berlina, Washingtona…

Da ne bude zabune, njihove poruke su: da bh. *birači – poput vjernih falangi dežurnih **glasača pojedinih partija na vlasti – ovoga puta, u najvećem mogućem broju, izađu na predstojeće izbore i daju povjerenje političkim liderima od integriteta, onima koji nude izoštrenu viziju moguće, uspravne i prosperitetne BiH. Zato je “škotlanđanska formula” (cca 85-90 posto!), masovnog izlaska na izbore 12. oktobra o.g. – Zakon!

_______________

NB: Razlika između jednih i drugih je drastična: *prvima je ovo posljednja šansa, a **drugima jedina šansa da sačuvaju uglavnom ne-zaslužen društveni status, funkciju/radno mjesto i platu. Čast izuzecima koji samo potvrđuju pravilo.

tačno.net
Autor 22.9.2014. u 11:15