Predizborna šutnja je počela

tačno.net
Autor 18.5.2013. u 08:53

Predizborna šutnja je počela

Danas se ne smije puno govoriti, ali ono što se smije, ali i mora jest govoriti o kršenju predizborne šutnje.

“Više se ne mogu odvijati nikakve predizborne aktivnosti izbornih sudionika, kao niti osoba koje nisu direktno uključene u izbore, ali pozivaju birače da glasuju za određene kandidate ili liste”, objasnila je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Pozvala je sve da se suzdrže od kampanje, pa čak i na Facebooku iako su društvene mreže siva zona jer to područje nije regulirano. Podsjetila je da su kazne za kršenje šutnje od 3 tisuće do čak 500 tisuća kuna.

“Kazne su dosta visoke pa zaista ne bih preporučila izbornim sudionicima da prekrše odredbu o izbornoj šutnji i da na bilo koji način daju izjave koje bi mogle biti vezane uz tu prekršajnu odredbu”, objasnila je potpredsjednica DIP-a.

Predizborna šutnja je dan za odluku

I GONG će tijekom vikenda pratiti krši li se šutnja, a pozvali su i građane da im dojave uočene nepravilnosti.

Daniela Žagar iz GONG-a objašnjava čemu zapravo služi šutnja.

“Budući da je kampanja trajala puno dana ranije i birači su imali priliku upoznati se sa svim kandidatima i sad im je ostao taj jedan dan kada zapravo u miru mogu sami prosuditi za koga će glasovati. Cilj izborne šutnje je da se ne utječe na volju birača i da mogu ostvariti svoje biračko pravo u miru”, objasnila je Žagar.

tačno.net
Autor 18.5.2013. u 08:53