PREDIZBORNI AGITPROP REISA EFENDIJE KAVAZOVIĆA U ŠVICARSKOJ – Procjena štete

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 11:01

PREDIZBORNI AGITPROP REISA EFENDIJE KAVAZOVIĆA U ŠVICARSKOJ – Procjena štete

Nema nas na mapi sve dok se tri konstitutivne kvazi-elite isključivo bave dogovornom, prizemnom i halapljivom Strategijom Preživljavanja Od-Izbora-Do-Izbora.

Piše: Nedžad S. Hadžimusić

Fetva* koju je i Reis Efendija Husein Kavazović izgovorio na skupu bh. dijaspore u Švicarskoj šokirala je mnoge koji su ga do jučer visoko uvažavali. I to u najširem krugu, ovdje, u regionu i šire – bez zadrške!

Malo je reći uvažavali. Evo zašto: (1) u ova preteška vremena za BiH – ‘na euro-atlantskom  putu’, zemlji koja je (po istorijskoj definiciji) u budnom oku islamofobske histerije – Reis Kavazović je imponirao dostojanstvenim, odmjerenim nastupom, bez patetike, zastrašivanja i estradnih ekskurzija u politiku. Čemu su u BiH i okolo BiH, manje-više skloni svi vjerski poglavari. Dakle, to se ne odnosi isključivo na njegovog, preko dvije decenije uvaženog prethodnika, ali da ovdje ne širimo temu…; (2) u dosadašnjem mandatu stanovito je obnovio i uzdigao moralni autoritet Islamske vjerske zajednice (IVZ). Vrijeme će pokazati da li je i u kojoj mjeri presjekao prizemno poigravanje sa legitimnim oreolom žrtve Bošnjaka, najvećom u prošlom ratu. Da ne bude zabune, ovo se prvenstveno odnosi na parlamentarce Bošnjake/Bošnjakinje koji svoju odanost i ‘patriotizam’ godinama vježbaju (i prije i poslije isteka bijelog hljeba i/ili satro-penzije) količinom razno-raznih šupljih inicijativa/deklaracija za koje svi znamo da neće proći do Bogojavljenja. Naravno nije do njih, nobless oblige a partijski nalog je Zakon; (3) sa novim rukovodstvom IVZ, pokazao je liderstvo i hrabrost u uvođenju reda sa  tzv. slobodnim džematima i zaustavljanju zavođenja & regrutovanja građana BiH u ratničke falange Daesh-a (tzv.ISIL) na Bliskom i Srednjem istoku.

Nažalost, rečenu nevjericu, šok i zaprepaštenje u bh. javnosti zamjenio je generalni, terminalni odijum – nakon što je Reis efendija po povratku sa službenog puta iz Švicarske ponudio ‘amandman’ i objašnjenje da su za njega  “Vlasi oni Srbi koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kao što su Balije oni Bošnjaci koji, također, ne priznaju isti genocid” i t.d. Uslijedila je poznata lavina ozbiljnih komentara i utemeljenih osuda sa svih strana (v. selekciju linkova na karaju ovog teksta).

Politički pejzaž u BiH, ne samo uoči izbora,  notorno je nalik pijaci ‘Arizona’ – sve je tu roba i trgovina na tezgi & ispod tezge.  Što je upućenima više nego razvidno kroz poznate fingirane svađe u javnosti  i/ili ozbiljne uzajamne ucjene  – saga Sejdić-Finci; pitanje upisa vojne imovine; deal SDA&HDZ o podjeli Mostara; odluke Ustavnog suda o Danu nezavisnosti BiH i entiteta; ‘mehanizam koordinacije’ poslova sa EU; (ne)objavljivanje & vezanje popisa stanovništva iz 2013-te za donošenje zakona o kladionicama; slučaj ovaj & slučaj onaj itd.

Ali vratimo se polaznoj temi u svijetlu nesretnog agitpropa Reisa Kavazovića u Švicarskoj. Preteške i krajnje uvredljive riječi o ‘vlasima i balijama’ javno su mu ‘halalili’ samo dva člana SDA – Ćamil Duraković (Bošnjak) i Radivojević Desnica (Srbin), dugogodišnji (nebošnjački) džoker ‘najveće bošnjačke stranke’. Obadvojica su kandidati ispred SDA za prvog čovjeka Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima – Ćamil za obnovu aktuelnog predsjedničkog mandata, a Radivojević kandidat ‘u pričuvi’, za svaki slučaj. Jer – po sablasnoj daytonskoj šemi – Srebrenica u kojoj je prema pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde (ICJ) kao i UN Tribunala u Den Haagu (ICTY) počinjen genocid, zapravo nije ‘naša’. Naime, već preko dvije decenije pripada tzv. manjem entitetu u (bivšoj Republici) BiH.

Ove ozbiljne & uporne međunarodno-pravne i real-političke i činjenice se ne mogu zamagliti/popravljati negacijom genocida na jednoj, odnosno inflacijom rodoljubivih deklaracija o istom na drugoj strani. Niti govorom mrznje. Drugim rijecima, ako je BiH suđeno da opstane, ovdje nam treba nešto veće i ozbiljnije od ‘reformske agende’ i  jalovih poruka sa ‘ringišpiel-procesa’ Brdo-Brijuni.

U domaćem prevodu: nema nas na mapi sve dok štima ovaj ‘mehanizam koordinacije’ između tri konstitutivne kvazi-elite – koje se od Daytona do danas isključivo bave dogovornom Strategijom  Preživljavanja Od-Izbora-Do-Izbora.

___________

* “Nećemo nikome halaliti. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može se registrirati, svako ko može dozvoliti da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Bit ću potpuno otvoren, da ‘vlah’ ne vlada u Srebrenici. Nek’ mu je haram ako to ne učini, nek’ mu je haram. – glasila je fetva Reisa efendije Huseina Kavazovica u St. Gallenu, Svicarska.

  1. http://www.dw.com/bs/d%C5%BEevad-karahasan-ljudi-koji-uni%C5%A1tavaju-bosnu-su-bosanci/a-19281020?maca=bs-Facebook-sharing
  2. http://depo.ba/clanak/147834/sunovrat-reisa-kavazovica-sad-je-kasno-za-traljave-izgovore-i-pominjanje-balija-i-primitivaca
  3. https://www.tacno.net/novosti/isis-ili-daesh-ime-je-znak/
tačno.net
Autor 30.5.2016. u 11:01