Predrag Lucić: Maksi-strah od ”mini-Haaga”

Predrag Lucić
Autor 22.4.2015. u 09:03

Predrag Lucić: Maksi-strah od ”mini-Haaga”

Otkud Hrvatskom generalskom zboru informacije o optužnicama za ratne zločine koje se u Sarajevu navodno pripremaju protiv puno generala i visokih časnika HV-a i kako to da državni organi o tome nemaju nikakvih saznanja?

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Slušam onu staru Breceljevu pjesmu za svaku paradnu prigodu »Pa-pa-pa-pa-pa-parada-rada-rada / pa-pa-pa-pa-pa-parada-rada-rada // V prvi vrsti grejo naši-naši-naši, / v drugi vrsti grejo k maši, vaši-vaši, / v tretji vrsti poje vojska-vojska-vojska, / v četrti vrsti maha Lojzka-Lojzka-Lojzka…« i čitam kako umirovljeni generali Hrvatske vojske zbunjuju i uzbunjuju hrvatsku javnost.

  Jer ako su točni rezultati anketa prema kojima se više građana Republike Hrvatske protivi naumu premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića da se 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja svečano obilježi mimohodom u Zagrebu nego što ih podržava tu vojno-paradnu zamisao, tada će većina pučanstva biti zbunjena porukom koju je umirovljeni general Ante Gotovina posredstvom svojega bliskog prijatelja i suborca uputio hrvatskoj javnosti.

  »Da, Gotovina se slaže s tim da mimohod bude u Zagrebu 5. kolovoza«, otkrio je generalov neimenovani prijatelj i suborac novinarki Jutarnjeg lista, na znanje i ravnanje svima, a navlastito zbunjenim čitateljima Tomislavu Karamarku, Milijanu Vasi Brkiću i Josipu Klemmu, te ponajzbunjenijoj čitateljici Kolindi Grabar-Kitarović.

  Ta nova generalna zbunjoza dogodila se samo dan poslije istupa umirovljenoga generala Pavla Miljavca koji je na tiskovnoj konferenciji poručio da je Hrvatski generalski zbor pod njegovim predsjedanjem »iskristalizirao stav da Zagreb, iz kojega je vođena Oluja, zaslužuje mimohod Oružanih snaga nakon 20 godina«.

I tako sada – kada se usklađenim tenorima, baritonima, bas-baritonima i basovima Hrvatskoga generalskog zbora priključio i vokal Ante Gotovine – postaje izvjesno da se onaj većinski protumimohodno raspoloženi dio pučanstva više nema čime dodatno zbuniti, te da mu preostaje ili prihvatiti koračnicu koju već pjevaju generali ili Karamarku nabijati na nos ono čega se ni on sam koliko sutra neće sjećati: da je zagrebačku paradu proglasio nepotrebnim troškom za zemlju koja grca u dugovima, nezaposlenosti, siromaštvu…

  Pitanje mimohoda je, dakle, generalno riješeno, pa će mu iz dana u dan rasti potpora anketiranih građana. General Miljavac se stoga nada da će javnost jednako senzibilno reagirati i na drugu zbunjujuće-uzbunjujuću poruku koju je odaslao s iste tiskovne konferencije, održane po završetku izvještajne skupštine Hrvatskoga generalskog zbora. A u toj je poruci sadržana »zabrinutost generala i visokih časnika navodnim najavama optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina devedesetih godina«, koje upućuju na to da se u Sarajevu priprema »mini Haag«.

 Otkrio je general tek toliko da su se »pojavili problemi« i da će se njegov Zbor »tu ozbiljno uključiti«, jerbo je »nedopustivo da se nakon oslobađajućih presuda Međunarodnog suda u Den Haagu, neke visoke časnike Hrvatske vojske poziva iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na tim sudovima«. A koje to hrvatske časnike pozivaju bosanskohercegovački sudovi i zbog kojih ratnih zločina, Miljavac nije htio otkriti.

Potužio se kako »nitko ništa ne zna i svi šute«, iako se ne radi samo o pozivima za svjedočenje uručenim na privatnu adresu kao u slučaju jednog hrvatskog pukovnika, već postoje i informacije kako su neki časnici – i to »puno njih« – optuženi i za ratne zločine.

  Uz napomenu kako je Hrvatska vojska u susjednoj državi »ratovala samo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH«, te uz pozivanje na međunarodne konvencije po kojima se »smije u i na teritorij susjedne države do 60 kilometara ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna ugroza«, predsjednik HGZ-a je pozvao hrvatske medije da istraže kakvi se to procesi pripremaju po sarajevskim sudovima.

  Novinari su ga poslušali i smjesta se bacili na istraživanje, ali uzbunjenoj javnosti nisu mogli raportirati ništa osim da nitko ništa ne zna i da je krhko znanje o optužnicama protiv hrvatskih generala i visokih časnika. Jer u Ministarstvu branitelja nemaju pojma ni o jednom časniku kojim se bavi Tužiteljstvo BiH, a kamoli o – kako tvrdi Miljavac – »puno njih«. A ništa više ne znaju ni u Ministarstvu vanjskih poslova ni u Ministarstvu pravosuđa.

 Pokušali su novinari doći i do Miroslava Tuđmana, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je nazočio i skupštini Hrvatskoga generalskog zbora, ali im se nije javljao na pozive niti je odgovarao na poruke. Ostalo im je stoga da nagađaju što to general Tuđman ne želi podijeliti s hrvatskom javnošću – svoja saznanja ili svoje blaženo neznanje o ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Ili da hrvatskoj javnosti pomognu da se pravi blesavijom nego što jest i da se pretvara kako do Miljavčeva istupa nije pojma imala ni o kakvim neprocesuiranim zlodjelima s one strane granice. I da se zgraža nad bosanskim pravosuđem koje ne poštuje čak ni Deklaraciju o Domovinskom ratu, izglasanu u časnom Hrvatskom saboru prije nepunih 15 godina.

Predrag Lucić
Autor 22.4.2015. u 09:03