Predrag Lucić o sramotnom posjetu kardinala Puljića ratnom zločincu Dariju Kordiću: Milost za zločinca

Predrag Lucić
Autor 20.6.2013. u 07:18

Predrag Lucić o sramotnom posjetu kardinala Puljića ratnom zločincu Dariju Kordiću: Milost za zločinca

Ne bi me začudilo da kardinal Puljić zatraži da se Dario Kordić još za života proglasi blaženikom.

– Šta piše, trafikant, u svim tim novinama koje si jutros naslagao ispred sebe?

– Svašta i koješta.

– Kao naprimjer?

– Odakle bi ti da počnem?

– Odakle god hoćeš.

– Evo piše da »u Lijepoj našoj živi 260 multimilijunaša«. Pa onda piše da će »hrvatski vojnici marširati ulicama Pariza«, a čim okreneš stranicu, možeš pročitat da »religiozni ljudi manje piju i puše, hrane se i žive zdravije«…

– Je li to izjavio neki kardinal?

– Nije nego sociolog religije Branko Ančić.

– A piše li išta o aktivnostima crkvenih velikodostojnika?

– Naravno da piše. Vidi lijepoga naslova: »Papa Franjo srdačno pozdravio hrvatske bajkere na Harleyima«.

– A javljaju li hrvatske novine išta o tome šta su proteklih dana radili kardinali?

– Kako da ne… Evo vidiš vijest da je »kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za svete, u ime pape Frane, na čast oltara proglasio blaženim Odoarda Focherinija, novinara Katoličke akcije, koji je mučeničkom smrću preminuo u njemačkom zatvoru«.

– Baš u zatvoru u Njemačkoj?

– U konc–logoru Hersbruck u Bavarskoj, gdje su ga nacisti strpali zato što je skrivao i spašavao Židove.

– Nema to onda veze s ovim što ja tebe pitam.

– A šta me ustvari pitaš?

– Piše li u svim tim novinama išta o kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom?

– Ne sjećam se da sam išta vidio. Da prelistam još jednom?

– Ma ne moraš. Ne vjerujem da su vijest o posjetu kardinala Puljića austrijskom zatvoru Karlau objavili tako neupadljivo da bi tebi promakla.

– A koga je posjetio kardinal Puljić? Također nekog blaženika?

– Je li to i ti, hrvatski trafikant, glumiš hrvatske novinare koji se prave da pojma nemaju tko robija u tom zatvoru i kome je kardinal išao u posjet?

– Čekaj, nije valjda posjetio Darija Kordića?

– A koga bi drugog? I to mu nije prvi posjet.

– A u čijim si ti to novinama pročitao? U austrijskim?

– Na nekim portalima koji su tu vijest preuzeli s Facebook stranice štovatelja Kordićeva lika i djela.

– Pa kad je to osvanulo na Fejsu?

– U subotu kasno navečer. Evo slušaj: »Danas 15. 6. 2013. godine točno u 08:07 sati, teška vrata zatvora Karlau u Grazu otvorio je nadbiskup vrhbosanski – kardinal Vinko Puljić! Uzoriti kardinal u pratnji vlč. Mirka Šimića – ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, osobnog tajnika vlč. Davora Topića, časne sestre Kate Ostojić – ravnateljice vrtića u Sarajevu…«

– Ma čekaj, nemoj me maslat da je i ravnateljica vrtića išla posjetit Kordića…

– Nemoj ti mene prekidat! Dakle: »… časne sestre Kate Ostojić – ravnateljice vrtića u Sarajevu, vlč. Davora Jurića i…« – sad su tu, valjda zbog ushita, stradali pravopis i sintaksa, ali pročitat ću ti doslovno kako piše – »fra Franjom Jurinecom – voditeljom katoličke misije u Grazu došli su u posjetu Božijem slugi, našemu heroju i bratu Dariju Kordiću«.

– Kardinal, ravnatelj Caritasa, kardinalov osobni tajnik, ravnateljica vrtića, voditelj katoličke misije… Čitava ekskurzija došla u pastoralni pohod »Božjem slugi, heroju i bratu«!

– Eto vidiš… A u hrvatskim novinama o tome ni slova! Slušaj dalje šta su ti prešutjele hrvatske novine: »Ovo je već drugi put da Uzoriti kardinal pohodi Karlauske uze i tim velikim činom daje potporu i utjehu našemu prijatelju, heroju i mučeniku. Poslije neizbježne molitve i blagoslova uslijedio je istinski, prijateljski i otvoren razgovor. Izdvojit ćemo samo jedan dio razgovora koji je vrlo bitan, slikovit i koji pokazuje pravo lice Darija Kordića. Na kardinalovo pitanje: ‘Kada misliš da bi mogao konačno izići iz zatvora?’, Dario je samo rekao: ‘Ne želim niti minutu ranije izići dok to ne bude Božja volja, a On je taj koji odlučuje!’« Šta kažeš na ovo, trafikant?

– A šta da ti kažem osim da kardinal fakat nije uzalud zaprašio u Karlau?!

– Kako to misliš?

– Pa vidiš da mu je Kordić, milošću Božjom, održao lekciju iz bogoštovlja. A ti se tu čudiš i snebivaš što su hrvatske novine zatajile taj događaj… Nisi valjda očekivao naslove tipa »Kardinal Puljić odlazi na vjeronauk kod osuđenog ratnog zločinca!« ili »Dario Kordić i Puljića krsti!«?

– E moj trafikant, lako je tebi budalesat… Puno lakše nego da se zapitaš: šta je sljedeće? Ako još uopće ima ičega čime bi Crkva u Hrvata mogla izblamirat samu sebe…

– Ne znam je li baš sljedeće, ali ne bi me začudilo da kardinal Puljić zatraži da se Dario Kordić još za života proglasi blaženikom, kao što je proglašen i Odoardo Focherini.

– Ti si bolestan u glavu, trafikant! Šta Dario Kordić koji je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, zbog ubojstava, zatvaranja i progona civila, zbog bezobzirnog razaranja njihovih domova, obrazovnih i vjerskih ustanova, zbog pljačke… šta, dakle, taj Dario Kordić može imat zajedničko s novinarom koji je stradao u konc–logoru zato što je skrivao i spašavao progonjene Židove?!

– Pitaj kardinala Puljića, pa ćeš čut da je i Dario Kordić bio novinar!

Novi list

Predrag Lucić
Autor 20.6.2013. u 07:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija