Predrag Lucić: Šakom o Tuđmanov stol!

Predrag Lucić
Autor 24.2.2015. u 10:16

Predrag Lucić: Šakom o Tuđmanov stol!

Lupite, gospođo Grabar-Kitarović, šakom o radni stol i izbacite iz svojega radnog prostora Titovu bistu koja na Pantovčaku stoji po Tuđmanovoj volji! Nemojte da i vas sustigne sudbina Ive Josipovića koji je ostao bez posla samo zato što je mramornoga Tita čuvao kao Tuđmanovo naslijeđe!

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Šakom o stol, gospođo Grabar-Kitarović, šakom o stol! Šakom o stol, kao što ste obećali u izbornoj kampanji, pa makar to bio radni stol pokojnoga predsjednika Franje Tuđmana!

   Lupite šakom o taj stol za koji ste zasjeli, u tom skupom i glupom radnom prostoru koji niste htjeli, ali su vas zahvaljujući dvorskim spletkama tamo priveli i sad od vas očekuju da se u njemu ponašate kao kućna pomoćnica, da brišete prašinu i skidate paučinu sa svih tih stvari među kojima ste se zatekli i da ih potom vratite tamo gdje ste ih i našli!

   Šakom o Tuđmanov stol lupite, gospođo Grabar-Kitarović, dok još ima šanse da taj udarac odjekne među vašim biračima koji su zaslužili da u vama imaju ono što ste im obećali – prvu i pravu predsjednicu Republike Hrvatske, a ne lutku na koncu u koju vas spletkari pokušavaju pretvoriti još od one trijumfalne noći u siječnju!

   Nastavite li popuštati tim spletkarima, beznadno ćete se zaplesti u njihove konce i vaša će se stisnuta šaka nemoćno batrgati među njima, bez ikakva izgleda da se približi stolu, a kamoli da lupne o njegovu uglancanu površinu. Vidjeli ste već kamo vas vodi popuštanje: za početak na omraženi i udaljeni Pantovčak, a ne u žuđenu Visoku ulicu, gdje ste htjeli biti blizu običnih ljudi koji su vam dali svoje glasove. Naravno, to im nije bilo dovoljno…

   Sada, kad su vas navukli da pogazite prvo obećanje, od vas traže još i još. I taj crveni tepih su pred vas prostrli kako biste poda nj gurnuli sva svoja obećanja, pa potom čitav svoj mandat proveli u gaženju po vlastitim riječima.

   A rekli ste – ah, koliko ste puta rekli! – da u predsjedničkom uredu ne želite gledati bistu Josipa Broza Tita nego samo slike svoje obitelji. I sada, nakon što vam nisu dopustili useljenje u vilu Pongratz gdje Titove biste nema i doveli vas na Pantovčak gdje te biste itekako ima, sada vam ne dopuštaju da je uklonite iz ureda i pošaljete u Hrvatsko zagorje, Hrvatsko zatvorje, Hrvatsko zabrozje ili Hrvatsko zaboravlje…

   Vidjeli ste čega su se dosjetili: da preko medija rastrube izjavu gospođe Ankice Tuđman, udovice prvoga hrvatskog predsjednika, kako se i njezin suprug opirao nagovaranjima svojih najbližih suradnika da Titovu bistu ukloni iz Predsjedničkih dvora. »Neka ostane!« – navodno im je kazao dr. Franjo Tuđman, pa bi sada htjeli da to njegovo »Neka ostane!« obaveže i vas. I da veže vaše ruke. Da ne lupite šakom o stol i ne kažete: »Čast vama, gospođo Tuđman, ali dajte se vi brinite o svojim unucima, kao što se i moj Jakov brine o našoj djeci, a u državne mi se poslove na pačajte!«

   Vidjeli ste da se tog Tuđmanova »Neka ostane!« uhvatio i kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić. Da, onaj Ivkošić koji o Titu najčešće govori kao o zločincu, ustrojitelju fašističke države, masovnom ubojici, posrbljivaču… E sada vas, gospođo Grabar-Kitarović, isti taj Milan Ivkošić nagovara da bistu tog i takvog razbojnika Josipa Broza ne mičete s Pantovčaka, jer da biste time što po svome državničkom nervu kanite napraviti zapravo »licemjerno iznevjerili Tuđmanove razloge zbog kojih je Titovo poprsje zadržao u Uredu predsjednika«.

   Pitate li se tko je sljedeći kome će pasti na um da vas ponizi pred biračima i da vam savjetuje da sama sebi skočite u usta puna predivnih obećanja? Hoće li za Titov ostanak u vašem radnom prostoru, nakon Ankice Tuđman i Milana Ivkošića, lobirati i Bujanec, Merčep, Tomac, Vukojević, Rojs, Klemm, Sačić…? Hoće li vam to, gospođo predsjednice, biti hvala što ste ih pozvali na inauguraciju?

   Ma šakom o stol, kažem vam, šakom o stol! Pa neka Titova bista nestane iz vašega vidokruga i neka završi tamo gdje vi mislite gdje je joj je mjesto! I neka tamo, skupa s njom, završi i taj Tuđmanov radni stol, nakon što osjeti kako lupa vaša šaka!

   Vidjeli ste, gospođo Grabar-Kitarović, kako je skončao vaš prethodnik na Pantovčaku, onaj – ako ga se još itko sjeća – Ivo Josipović, koji se od zahtjeva da ukloni Titovu bistu branio imbecilnim pozivanjem na volju pokojnoga Franje Tuđmana zahvaljujući kojoj je taj mramorni Broz i dospio u Ured predsjednika Republike Hrvatske. Jesu li Josipovića taj njegov Tuđman i njegovoga Tuđmana Tito spasili od izbornog poraza i gubitka radnog mjesta? Ne želite valjda da se i vama dogodi isto što i Josipoviću, da s Pantovčaka odete kao živi politički mrtvac, ne ostavljajući za sobom nikakva traga, osim onoga što ste i zatekli kad ste došli na taj nesretni posao, osim povampirenih duhova Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana?

   Pa ako ne želite takvu sudbinu, dajte lupite šakom o Tuđmanov radni stol i zapovjedite neka ga odnesu s Titovom bistom na njemu! I neka iz vašega ureda odnesu svu ostalu nepotrebnu starudiju!
Lišite se, gospođo, svega toga čime vam je unaprijed onemogućeno slobodno obavljanje predsjedničkih dužnosti, pa taj otuđeni Pantovčak pretvorite u mjesto žive komunikacije s građanima! Otvorite li naprimjer prodajni salon namještaja, Ikeu ili nešto slično, time biste – osim privođenja Predsjedničkih dvora gospodarskoj svrsi – mogli premostiti i ideološki jaz među hrvatskim građanima. I donijeti nam ono dojučer nezamislivo ikeološko zajedništvo. Pa da svi u Hrvatskoj imaju stolove o koje će lupati šakom.

   U protivnom će vam, bojim se, ostati samo kipovi i zidovi o koje ćete lupati glavom. A to vam, draga gospođo, ne bih poželio.

Predrag Lucić
Autor 24.2.2015. u 10:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija