Predrag Lucić: Silovanje – žrtvi radovanje!

Predrag Lucić
Autor 2.5.2013. u 13:13

Po Grudenovoj kategorizaciji, dakle, silovatelji nisu stoka nego perad.

 

– Jesi li vidio, trafikant, da na portalu Vox Feminae traže da se Vladimiru Grudenu oduzme liječnička licenca?

– Onom uglednom psihijatru? Pa tko će nas onda liječit?

– Nije on jedini psihijatar u Hrvatskoj.

– Nije jedini, ali je jedinstven. Znaš li ti koliko je on generacija studenata odgojio, koliko je udžbenika napisao? Znaš li da je on napisao i knjigu „Ožiljci na duši Hrvatske“? I kako to netko uopće zamišlja da se oduzme liječnička licenca predsjedniku Udruge za psihoterapiju Hrvatskog liječničkog zbora, prvom predsjedniku Hrvatskog saveza za psihoterapiju i da ti dalje ne nabrajam sve ostale Grudenove zasluge za psihičko zdravlje nacije?

– A ti kao ne znaš da taj Gruden ne samo što opravdava silovanje, nego i de facto potiče silovatelje da svojim žrtvama učine tu radost?!

– A otkud tebi to da Gruden propovijeda da je silovanje žrtvi radovanje?

– Pročitao u Slobodnoj Dalmaciji. Tamo su objavili tekst o nesuđenom saborskom zastupniku i nogometnom treneru iz Zagreba koji je silovao svoju suprugu, pa je, nakon što je ona uspjela pozvati policiju, završio u pritvoru. Sukladno zdravstveno-bolesnim običajima koji vladaju u hrvatskom tisku, za stručno su se mišljenje – kao i gotovo uvijek kada se radi o brutalnom zlostavljanju – obratili Vladimiru Grudenu.

– A kome su se trebali obratit, ako ne stručnjaku takvog formata?!

– Blago struci u čije ime Gruden objašnjava da „po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog ‘ne’ i dalje se ne smije inzistirati“, ali da je „ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja dio onog ‘hoćeš-neću’“, odnosno…

– Stani malo! Je li on to tvrdi da je silovanje kod nas čin osvajanja?

– Gruden, ako ćeš me pustit da ga do kraja citiram, veli da „ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom ‘ne’, on ne bi bio muškarac“ i podsjeća na ritual u životinjskom carstvu gdje – kako kaže – „kokoš uvijek bježi pred pijetlom i time pojačava njegovu seksualnu želju“.

– Po Grudenovoj kategorizaciji, dakle, silovatelji nisu stoka nego perad?

– Tako nekako. I znaš li šta se još ovom prigodom smatrao pozvanim istaknuti?

– Šta? Da samo tukac neće silovat kokoš koja ga mami tako što bježi pred njim?

– Da su „zabilježena silovanja kojih, zapravo, nije bilo, te su bila samo dio osvete zbog nekih drugih stvari“.

– Kakva su to silovanja kojih nije bilo? I znači li to da su silovanja opravdana ako su dio osvete?

– Gruden objašnjava da se „u praksi pokazalo da se i nakon silovanja, suđenja te zatvora… partneri opet nađu“. Da je „lekcija naučena“, a da je „ljubav izgovor“.

– Tko je naučio lekciju? Žrtva silovanja? I je li ljubav izgovor za silovanje ili je silovanje izgovor za ljubav? I je li silovanje ljubav za izgovor ili je izgovor ljubav za silovanje?

– Nepotrebno kompliciraš, trafikant! Na sva ta tvoja zagropana pitanja, postoji vrlo jednostavan odgovor.

– A taj glasi…

– Svemu je kriva dosada.

– Siluje se, znači, iz dosade?

– Ma ne siluje se iz dosade, nego se iz dosade postaje žrtvom silovanja.

– Jesi li ti stvarno kreten ili se samo praviš?

– Ti od mene praviš kretena, a ja ti samo tumačim Grudena koji kaže: „Ljudima kao da je ponekad dosadno u životu zbog manjka sadržaja pa si animiraju život pozivima policiji, socijalnim službama…“

– I to je njegov komentar na to što je silovana žena pozvala policiju? Po tome što Gruden tupi, ispada da je pohotna žrtva silovanja policiju pozvala samo zato da bi muža potakla da je ponovo siluje, da bi se „nakon silovanja, suđenja te zatvora opet našla s partnerom“ i pokazala da je „naučila lekciju“…

– Eto vidiš, trafikant, da i ti možeš naučit lekciju, ako se samo malo potrudiš. Da ti se taj mozak nije ulijenio, mogao si i ti postat Gruden!

– Nemoj da te udarim, pa ćeš vidjet tko ti je Gruden!

– Nemoj da ja tebi pozovem policiju!

– Slobodno pozovi! Nije ni policija neuka, pa da će dopustit da je trzaš iz čiste dosade! Čitala je i policija Grudena…

– A šta ako nije?

– Onda ću joj ja objasnit da si je, prema znanstvenim tumačenjima uglednoga psihijatra Vladimira Grudena, pozvao ne zato što sam te udario, nego zato što ti je „u životu dosadno zbog manjka sadržaja“.

– Ali time nećeš moć izbrisat činjenicu da si me udario!

– Lako ću ja policajcima, pa – bude li trebalo – i časnim sucima objasnit da sam te udario i da sam ti još svašta radio samo zato što si ti to tražio.

– Pa nisu budale da ti povjeruju…

– Ne moraju vjerovat meni nego Grudenu koji je, koliko se sjećam, još davnih godina po stručnim skupovima objašnjavao kako je „seksualno zlostavljanje u obitelji svojevrstan sado-mazo odnos između djeteta i roditelja koji dijete ponekad priželjkuje“.

– Ali mi, trafikant, nismo obitelj…

– Pa šta ako nismo?! Zar je to razlog da ne najebeš?!

Novi list

Predrag Lucić
Autor 2.5.2013. u 13:13