Predrag Lucić: Sposobnjaković Vrdoljak

Predrag Lucić
Autor 28.7.2014. u 19:57

Izdvajamo

  • Uživajte u toj pameti koja se iz Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske rasula svud po svijetu i ne razmišljajte s kakvim bi sloganom na majici Grunf došao na sastanak s hrvatskim narodnim mudracem Ivanom Vrdoljakom: »Ako si nesposoban da budeš sposoban, nisi sposoban ni da budeš nesposoban« ili »Ako si sposoban da budeš nesposoban, nisi nesposoban da budeš sposoban«.

Povezani članci

Predrag Lucić: Sposobnjaković Vrdoljak

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kad god netko napiše ili izgovori da je hrvatski ministar gospodarstva nesposoban, znajte da je tog nitkova potplatio MOL. I budite uvjereni da je Ivan Vrdoljak sposoban pronaći i objaviti snimku ručka za kojim je sklopljena ta bijedna hrvatsko-ugarska nagodba o omalovažavanju njegova lika i djela…

Ivan Vrdoljak je sposoban. Malo je reći sposoban… Ivan Vrdoljak je najsposobniji od svih ministara gospodarstva što ih je Republika Hrvatska ikada imala. Sposobniji od Ivana Čermaka, Nadana Vidoševića, Zlatka Mateše, Davora Šterna, Nenada Porgesa, Goranka Fižulića, Hrvoja Vojkovića, Ljube Jurčića, Branka Vukelića, Damira Polančeca, Đure Popijača i Radimira Čačića zajedno.

Toliko je Ivan Vrdoljak sposoban da to više nitko u ovoj zemlji ne može pratiti. Nitko, pa čak ni oni dobrohotni ljudi što vode brigu o proračunskim zalihama.

Oni su Vrdoljaka pratili koliko su mogli, sve dok troškovi američke odvjetničke tvrtke Patton Boggs i odvjetnika Luke Mišetića – angažiranih u sudskim sporovima Republike Hrvatske protiv MOL-a koji se vode u Washingtonu i Ženevi – nisu narasli do te mjere da je zbog njih iz državne blagajne iskesan i posljednji novac što su ga čuvali za najcrnje dane.

   A pratili su ga bez da bi riječ rekli. Pratili ga iz mjeseca u mjesec, sad s milijun i dvjesto tisuća, sad s dva milijuna i sedamsto tisuća, ne pitajući nikad koliko još milijuna i stotina tisuća trebaju pripremiti. Jer znaju oni da je ugovor između Ministarstva gospodarstva i Patton Boggsa klasificiran kao državna tajna, pa više od toga i ne žele znati. Pratili bi oni Vrdoljaka i dalje, ali nažalost više nemaju čime.

  Aktualni ministar gospodarstva nam je, međutim, toliko sposoban da za njega ni prazna blagajna ne predstavlja ozbiljan problem. On će, s novcem ili bez njega, Mađare oderati na svakom sudu. Kao što će, s novcem ili bez njega, od tih istih Mađara otkupiti Inu po bilo kojoj cijeni.

Pa makar oni u tu cijenu uključili i prepumpanu vrijednost svojega paketa dionica i svoje sudske troškove i svu lovu koju će izgubiti tužakajući se s Vrdoljakom. Ne mogu oni tražiti toliku sumu koliku im je on spreman platiti da Hrvatskoj pošto-poto prodaju ono što su od nje budzašto kupili.

   Toliko je Ivan Vrdoljak sposoban da hrvatski građani nisu u stanju ni pojmiti koliko su sretni što im se nacionalno gospodarstvo našlo u rukama takvog sposobnjakovića. Kamo god taj čarobnjak baci pogled, odmah se tamo stvore neiscrpne zalihe nafte.

Čim namiriše da je netko, bilo na zapadu ili na istoku, pustio kakav vjetar, evo Vrdoljaka sa špurtilom za hvatanje vjetra i s trasom plinovoda za njegovu eksploataciju.

Tamo gdje hrvatski građani vide tek Hrvatsku, jadovnu i čemernu, zemlju živog blata i umiranja na rate, Vrdoljak je sposoban vidjeti danas Norvešku, sutra Katar, a preksutra neku treću zemlju Dembeliju pred čijim se gospodarskim rastom ugibaju nebesa.

   Ali ono što ne primjećuju Hrvati, itekako uočavaju Mađari, pa u svojoj zlobi i zavisti idu dotle da i hrvatske medije koriste za sustavnu diskreditaciju ovog hrvatskog vizionara, lansirajući pritom i najbezočnije izmišljotine poput, recimo, one da je Vrdoljak kao ministar – ispričavam se što takvu pizdariju uopće citiram – »nesposoban«.

Stoga, kad god netko napiše ili izgovori da je hrvatski ministar gospodarstva nesposoban, znajte da je tog nitkova potplatio MOL. I budite uvjereni da je Ivan Vrdoljak sposoban pronaći i objaviti snimku ručka za kojim je sklopljena ta bijedna hrvatsko-ugarska nagodba o omalovažavanju njegova lika i djela.

Baš kao što je sposoban ostvariti i svoju prijetnju da će, ukoliko MOL ne povuče svoje drsko priopćenje o razlozima propasti pete runde pregovora o budućnosti Ine, objaviti cjelovitu snimku tog sastanka.

  Neka vas ne zavarava to što Vrdoljak još uvijek nije pustio snimku u javni optjecaj, iako Mađari nisu pokazali ni najmanju volju da povuku priopćenje.

A ako padnete u napast da pomislite kako ministar blefira ili – kao što već pišu hrvatske novine – »prijeti praznom snimkom«, otiđite na web-stranice Ministarstva gospodarstva i ponovo počujte izjavu kojom se Ivan Vrdoljak svrstao među velikane hrvatskog domoljubnog besjedništva:

   »Nikada neću odustati od toga da, bez obzira na njihov pritisak i moju osobnu diskreditaciju, odustanem od zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Naravno da im je bilo lakše razgovarati sa Sanaderom koji je prodao hrvatske nacionalne interese, s njime su bili zadovoljni  i nisu ga nikad diskreditirali. Unatoč svim njihovim pokušajima diskreditacije i pisanja članaka koji se najavljuju, neću odustati od zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, jer sam ja ministar u Vladi Republike Hrvatske, Hrvat kojemu je Hrvatska jedina domovina.«

   Počujte na koncu i onaj antologijski Vrdoljakov završetak: »Zaključno samo jedna rečenica – postoji jedna hrvatska poslovica, vrlo pametna, jednostavna: ‘Ne vjerujte ljudima koji lažu.’« I ostanite zadivljeni pred tom mudrošću nad mudrostima – da ponovimo: »Ne vjerujte ljudima koji lažu!« – što ju je ministar proglasio hrvatskom narodnom poslovicom, pa čak i ako ste u njoj prepoznali Grunfov autorski rukopis.

   Uživajte u toj pameti koja se iz Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske rasula svud po svijetu i ne razmišljajte s kakvim bi sloganom na majici Grunf došao na sastanak s hrvatskim narodnim mudracem Ivanom Vrdoljakom: »Ako si nesposoban da budeš sposoban, nisi sposoban ni da budeš nesposoban« ili »Ako si sposoban da budeš nesposoban, nisi nesposoban da budeš sposoban«.

Novi list

Predrag Lucić
Autor 28.7.2014. u 19:57