Predrag Lucić: Tko je zatajio »četničkog petokolonaša« Josipovića?

Predrag Lucić
Autor 30.4.2014. u 10:03

Zašto na portalu Dnevno.hr nije objavljen tekst »Je li predsjednik RH postao četnički petokolonaš?«, iako je isti na portalu Dnevno.ba, kod istog nakladnika, plasiran kao »vijest« iz Zagreba i tamo već danima kotira kao najčitanija »vijest iz regije«?

Piše: Predrag Lucić, Novi list

Na kakvim se to granama klatari sloboda medija u Republici Hrvatskoj ako se čak ni portal Dnevno.hr ne usuđuje objaviti tekst pod naslovom »Je li predsjednik RH postao četnički petokolonaš?«, premda je taj uradak uredno objavljen u inozemstvu i plasiran kao »vijest iz regije«, odaslana iz Zagreba?

Pitanje biva tim složenije ako se zna da je ta »vijest« iz Zagreba pod naslovom – da ponovimo – »Je li predsjednik RH postao četnički petokolonaš?« objavljena još u subotu na portalu Dnevno.ba i da tamo kotira kao najčitanija »vijest iz regije« u posljednjih tjedan dana. A kad se još zna da Dnevno.hr i Dnevno.ba imaju istog vlasnika, što bi samo po sebi trebalo olakšati protok najzanimljivijih i najčitanijih vijesti s oba portala, tada postaje posve nejasno zašto popularna storija o »četničkom petokolonašu« Ivi Josipoviću nije objavljena na hrvatskom portalu kao domaća vijest, već samo na ovom bosanskohercegovačkom, i to kao »vijest iz regije«.

Nije vrag da je uredništvo Dnevno.hr svojim čitateljima htjelo uskratiti »vijest« da je »predsjednik Republike Hrvatske postao četnički petokolonaš«? Ili možda ipak jest? A da se ipak ne radi o pukom profesionalnom propustu, o pogrešnoj procjeni da je ta »vijest« nezanimljiva hrvatskim čitateljima? Ako je tako, zašto ta pogreška nije ispravljena ni nakon što je propuštena »vijest« iz Hrvatske postala pravi hit na Dnevno.ba? U ime čega su hrvatski čitatelji dovedeni u blentavu poziciju da, pored živog živcatog Dnevno.hr, na tako atraktivnu »vijest« nabasaju posve slučajno, surfajući po inozemnim portalima?

Zar su medijske slobode u BiH toliko veće nego u Hrvatskoj da se samo tamo smije objaviti kako »pri najnovijem otvaranju nekakvog četničkog centra u Puli ovih dana predsjednik RH Ivo Josipović osobno putuje zrakoplovom u Pulu da pri tome pozdravi Nikolićevu izaslanicu želeći im što više uspjeha u Puli«, dok se ovdje nitko, pa čak ni Dnevno.hr, ne usuđuje novootvoreni Srpski kulturni centar nazvati »četničkim«, a predsjednika hrvatske države koji je nazočio njegovu otvaranju zbog toga prozvati »četničkim petokolonašem«?

Kako je moguće da portal Dnevno.hr ne objavi »vijest« u kojoj se kaže da se »četnicima dozvoljava otvaranje njihovih centara po Puli« dok u tamošnjoj Areni »još nije dozvoljeno nastupati jednome hrvatskom dragovoljcu branitelju Domovinskog rata Marku Perkoviću Thompsonu i to po nalogu samoga predsjednika RH Ive Josipovića i vladajuće Kukuriku koalicije«, i da se to događa u vrijeme kada »četnička vladajuća Kukuriku klika na sve načine huška europsku javnost« protiv spomenutoga pjevača i »kleveće ga po Njemačkoj braneći mu kao nekakvom ustaškom simpatizeru nastupanje u već iznajmljenoj dvorani u Berlinu«? Zar smo stvarno došli dotle da čak ni uredništvo tog portala ne želi ili ne smije otkriti hrvatskoj javnosti da Perkovićev berlinski koncert nisu zabranili Nijemci nego Josipović, Milanović i svi ostali što su na portalu Dnevno.ba prepoznati i prokazani kao ordinarni zagrebački četnici?

Jesmo li dospjeli u najcrnji medijski mrak ako ni Dnevno.hr – čiji je donedavni kolumnist Božidar Alić iz teksta u tekst otvoreno pozivao na brutalni obračun s »Jednookim Lignjunom« i ostalim »prirodnim neprijateljima hrvatske državnosti, hrvatske samosvojnosti, hrvatskoga jezika i kulture, katoličanstva i tradicije, hrvatskih skromnih obitelji i sviju nas branitelja«, sa svim tim »posrbicama i srbima, poturicama i turcima« koji su »našom dobrohotnošću, pa i glupošću, preživjeli 1991.« – danas ne smije objaviti ni najobičniji poziv na državni udar ili građanski rat, kojim završava ta zatajena »vijest« o »četničkom petokolonašu« na čelu hrvatske države?

Taj poziv glasi: »Mi smatramo kako nije dovršeno oslobođenje RH Domovinskim ratom što bi trebali znati hrvatski ratnici, generali i hrvatski branitelji da domovinska borba nije dovršena i za legendarnog generala Antu Gotovinu kojega mite nekakvim ribolovnim kreditima na Jadranu samo kako bi ga izolirali iz hrvatske ozbiljne političke tragedije. Nije vrijeme ni za kakvo ribarenje, trebao bi znati i Gotovina kao i cijeli Hrvatski generalski zbor sa svim ratnicima Domovinskoga rata kao i cijelog hrvatskog naroda.«

Red je da, na koncu, otkrijemo i autora najčitanije »vijesti iz regije« na portalu Dnevno.ba. To je Mate Ćavar, poznati publicist čiji su tekstovi ne tako davno objavljivani i na portalu Dnevno.hr, a prije puno, puno godina i po hrvatskim dnevnim listovima. Danas, kada je Mate Ćavar primoran da svoje uratke objavljuje izvan Hrvatske, vrijedi podsjetiti da je isti taj ugledni autor prije 17 godina u Vjesniku publicirao i sljedeće retke: »Svi koji javno ili tajno kleveću ili cinkaju čelnike najviših institucija države Hrvatske, nisu dostojni hrvatskoga imena, kao ni domovine Hrvatske. S njima svima hrvatski narod, a posebice hrvatski dragovoljci, moraju odlučno raščistiti. Nemojmo ih žaliti ni na kojem mjestu i ni u koje vrijeme! Oni su neprijatelji hrvatskoga naroda i hrvatske državne suverenosti broj jedan!«

Tko zna: možda bi baš takav Ćavarov tekst i dan-danas prošao kod urednika Dnevno.hr, kad već ne prolaze autorske »vijesti« o »četničkom petokolonašu« Ivi Josipoviću i »podmićenom ribolovcu« Anti Gotovini? Ili se bliži dan kada će na Dnevno.hr puštati samo ono što je već prošlo na Dnevno.rs?

Predrag Lucić
Autor 30.4.2014. u 10:03