Predsednički izbori u Srbiji 6. maja

Autor 4.4.2012. u 11:35

Predsednički izbori u Srbiji 6. maja

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je da je doneo odluku o skraćivanju predsedničkog mandata. On je rekao da će u toku četvrtka poslati pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, čime će zvanično podneti ostavku.

Slavica Đukić bi do petka, trebalo da raspiše izbore za predsednika kako bi bili održani istovremeno s parlamentarnim i lokalnim, 6. maja. Do tada ona će obavljati dužnost  predsednika države.

Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

“Nisam odlagao odluku o izborima i ne očekujem probleme sa SPS”, rekao je Tadić novinarima i dodao da će rivale komentarisati tek kada se raspišu izbori.

Predsednik Srbije je najavio da će predstojeći izbori biti teški i odlučijući.

“Ključ mog plana su mala i srednja preduzeća, radna mesta i investicije u poljoprivredu”, rekao je on. 

Kako prenose beogradski mediji, Tadić je odlučio da izbori za predsednika budu održani 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i lokalnim. On će ponovo biti kandidat Demokratske stranke, čiji je predsednik.

O motivima za ovakvu odluku, kao i šta to eventualno menja u izbornoj trci za RSE govori analitičar Vladimir Goati.

„Mislim da je na prvom mestu u pitanju ekonomski, jer bi krajem godine svakako bili održani predsednički i praktično bi ova godina bila pojedena u političku stranački propagandu. Ovo je ekonomičnije i sa gledišta stranaka i sa gledišta građana. Sa gledišta birača, umesto da dva puta izlazi na biračko mesto, izlazi jednom pa nema ni mentalnog troška“, napominje Goati.

On dodaje da bi ovakav potez predsednika Srbije mogao da popravi i rejting stranke, zbog čega smatra da odluka o raspisivanju izbora ima i politički efekat.

„Drugi deo i drugi razlog jeste taj što bi on svojim visokim rejtingom verovatno popravio položaj stranke s obzirom da ljudi po pravilu na biralištima glasaju, ne uvek doduše, simetrično – ako glasaju za demokratskog kandidata glasaju i za demokratsku stranku – mada kažem ima i sve više odstupanja od toga. To bi bila popravka samoj stranci koja ima šanse da na ovaj način dobije nešto više glasova i veću podršku nego što bi imala bez te podrške“, smatra Goati.

Tadićevi glavni protivkandidati na predsedničkim izborima verovatno će bitiTomislav Nikolić i Ivica Dačić. Osim njih, očekuju se i kandidature Ištvana PastoraMilana PanićaČedomira Jovanovića i Aleksandra Martinovića.

Savez vojvođanskih Mađara je najavio da će, ukoliko bude raspisan i drugi krug predsedničkih izbora, podržati kandidata DS.

Borisu Tadiću ovo je treća kandidatura za mesto predsednika Srbije.

RSE

Tagovi:
Autor 4.4.2012. u 11:35