Predstavnica OSCE-a za slobodu medija zabrinuta zbog prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor 16.4.2013. u 15:28

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija zabrinuta zbog prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini

BEČ, 16. april 2013. godine – Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, je danas izrazila zabrinutost zbog prijetnji novinarima Predragu Luciću i Nebojši Vukanoviću u Bosni i Hercegovini. Ona je pozvala organe vlasti da osude takve prijetnje i da osiguraju da novinari budu bezbjedni.

“Nažalost, ovo nije prvi put da se novinarima prijeti i da ih se zastrašuje. Ovo je zabrinjavajući trend i on ukazuje na potrebu da organi vlasti  djeluju da bi osigurali da se takve prijetnje ne ponove”, rekla je Mijatović.

Ona je naglasila da prijetnje smrću i pozivanje na nasilje nikada ne mogu predstavljati reakciju na nečije mišljenje, bez obzira koliko ono provokativno, kritičko ili satirično bilo. “Takvi pokušaji prijetnje i zastrašivanja, kao u slučaju Predraga Lucića, dovode u opasnost bezbjednost novinara i mogu obeshrabriti i sve druge ljude. Pozivam na brzu istragu ovog slučaja”, rekla je Mijatović.

Uopšteno govoreći, političari i javne ličnosti moraju da pokažu veći nivo tolerancije u odnosima sa medijima, dodala je, naglašavajući da organi vlasti na svim nivoima imaju odgovornost da osiguraju da novinari mogu da rade u okruženju u kome se ne tolerišu prijetnje upućene njima.

“Apelujem na organe vlasti da stvore bezbjedno okruženje za novinare u cijeloj državi. Treba prihvatiti i njegovati izražavanje različitih mišljenja. Nema opravdanja za bilo kakve napade koji mogu da dovedu u opasnost slobodu izražavanja i slobodu medija”, rekla je Mijatović.

 

tačno.net
Autor 16.4.2013. u 15:28