Predstavnici 25 udruženja uputili razglednicu s fotografijom posmrtnih ostataka ekshumiranih iz Tomašice na adrese institucija RS-a

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 11:22

Predstavnici 25 udruženja uputili razglednicu s fotografijom posmrtnih ostataka ekshumiranih iz Tomašice na adrese institucija RS-a

Na razglednici piše: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji”

Predstavnici 25 nevladinih organizacija koje okupljaju žrtve i porodice žrtava genocida predstavili su danas na koferenciji za novinare rezglednicu na kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, koju su uputili na adrese različitih organa vlasti u Republici Srpskoj uoči 9. januara, koji vlasti tog bh. entiteta obilježavaju kao Dan Republike Srpske, prenosi Anadolu Agency.

Na razglednici je napisano: “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji.”

Kada Hotić, članica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je: “Željeli smo skrenuti pažnju javnosti u manjem entitetu da su ovo zaista temelji RS-a čiji će dan nastanka oni da proslavljaju. Želimo da im probudimo svijest, da razmisle da li to treba slaviti, da se upitaju gdje su im komšije, prijatelji”.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da su razglednice upućene institucijama od opštinskog nivoa do članova Predsjedništva BiH sa ciljem da sve predstavnike tih institucija upoznaju sa određenim činjenicama, o temeljima na kojima je nastala RS.

“Mi od njih očekujemo reakciju, ne na onaj način na koji su to uradili u prethodnom periodu, nego da se konačno uputi izvinjenje svim žrtvama na prostoru BiH”, kazao je Tahirović.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je da je rezglednica “podsjetnica onima koji slave Dan Republike Srpske, da znaju kako i na čemu je nastala Republika Srpska”.

“Republika Srpska je genocidna tvorevina. Ja kao žena žrtva rata iz Višegrada znam na čemu je nastala Republika Srpska. Danas oni koji i dalje negiraju genocide, slave. Oni slave na tuđoj muci, na muci onih koje su poklali, ubijali, žive spalili”, dodala je Hasečić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina Fikret Grabovica rekao je da nema nikakve dileme da je RS nastala na zločinima.

“Ovo je prilika da mladi čuju i da se ponovo podsjeti međunarodna zajednica na ono što se dešavalo u BiH. Republika Srpska nije nikome ništa dobro donijela niti može donijeti”, poručio je Grabovica.

Saopštenje Fondacije Istina Pravda Pomirenje povodom promocije i negativnih reakcija na projekat  „Podsjećanja“

Nije ogledalo krivo za našu lošu sliku u njemu!

Projekat kojeg pod nazivom  „Podsjećanje“ realizuje 25 nevladinih organizacija nije nikakva politička manipulacija, a pogotovo nije čestitka. Kome i šta bi trebalo čestitati?

Nije ni podmetanje srpskom narodu. Razglednica je samo podsjećanje na jednu istorijsku činjenicu, a ona je neumoljiva: sve što se događalo u periodu od 9. januara 1992. godine pa sve do Dejtonskog sporazuma predstavlja hronologiju zločina nad ne-Srbima u Bosni i Hercegovini.

To što se današnje političko rukvodstvo Republike Srpske nije distanciralo od vremena u kome je zločin podignut na nivo legitimnog sredstva za postizanje cilja, je problem tog rukovodstva, ali i naroda u čije ime djeluje.

 Umjesto jasnog distanciranja od tog vremena, nalogodavaca i izvršilaca zločina, od kojih su mnogi osuđeni ili im se sudi u Hagu, uključujući vojni i politički vrh RS-a, sadašnje rukovodstvo sujdjeluje u minimiziranju počinjenih zločina. Sudjeluje u njegovom negiranju i zatiranju tragova tih zločina i na taj način zaustavljaju proces suočavanja sa prošlošću. A sve to šutke posmatra akademska zajednica i nevladin sektor RS-a.

Licemjerno je slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske, a sablažnjavati se podsjećanja na sve zločine koji su počinjeni u njeno ime: od Kozarca i Prijedora (kosti Tomašice danas dramatično podsjećaju na zločin iza kojeg je bio sistem), preko Koričanskih stijena do hangara Trnopolja i Omarske, od „Žive lomače“ u višegradskoj Pionirskoj ulici do snjeperskog terorisanja građana Sarajeva; od Markala, preko Kapije do Srebrenice.

Razglednica je samo podsjećanje ne te stravične zločine. Ona i opominje, a ako se neko zbog toga osjetio i odgovornim onda je to prvenstveno njegov problem.

I na kraju gdje se krije morbidnost: u kostima Tomašice, ali i drugih stratišta ili u činjenici da su te kosti rezultat jedne sumanute i mračne politike koja se rahabilitira i obilježavanjem 9. januara.

Nije ogledalo krivo za našu lošu sliku u njemu! stoji u saopštenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje povodom promocije i negativnih reakcija na projekat  „Podsjećanja“.

U projektu, kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, učestuvuje 25 nevladinih organizacija, i to: Udruženje “pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje građana za pravdu, mir i povratak Sarajevo, Udruženje “Žena Srebrenice” Tuzla, udruženja porodica nestalih iz općina Zvornik i Ilijaš, Udruženje “Žena Podrinja” Bratunac, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjak “Prozor 92-95” Prozor-Rama, Udruženje patriota FBiH, UG “GERC SUMEJJA” centar žrtava logora Vojno Mostar, Udruženje demobilisanih boraca učesnika Marša smrti juli 95 “Podrinje”, UG DNRP Podrinje, Udruženje prijatelji Voljavice, Udruženje Drinski talasi, Udruženje Podrinjski pehar Bratunac, Udruženje “Žena – žrtva rata”, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, Organizacija demobilisanih boraca Općine Srebrenica, Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Korot Varoš, Građanska koalicija “1. mart”, Asocijacija studenata Srebrenice, Fondacija Istina, pravda, pomirenje Tuzla, Forum građana Tuzle i www.frontslobode.ba.

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 11:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija