Predstavničk dom BiH:Smijenjen Sadik Ahmetović

Autor/ica 5.7.2012. u 18:43

Predstavničk dom BiH:Smijenjen Sadik Ahmetović

Ministar inostranih poslova BiH i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su nedavni dogovor iz Brisela, obaveze prema EU i NATO platforma nove parlamentarne većine.                       

“Osnovica za realizaciju naše platforme je budžet, koji je najveći koji je mogao biti u o vom trenutku”, rekao je Lagumdžija u obraćanju Predstavničkom domu nakon završene poslaničke rasprave o odluci za smjenu ministra članova Savjeta ministara iz reda SDA.

Lagumdžija je naveo da je molio lidera SDA Sulejmana Tihića da prihvati budžet ili da preuzme odogovrnost za privremeno finansiranje i izlazak SDP iz vladajuće koalicije.

“Nudili smo SDA da reforme provedu bez nas i pitali ih imaju li parlamentarnu većinu, a ako nemaju da se sklone”, istakao je Lagumdžija i dodao da je SDP spreman da napusti vlast ako je SDA u mogućnosti  da okupi kvalifikovanu parlamentarnu većinu.

Osvrćući se na obraćanje poslanicima ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića, čiju smjenu danas treba da potvrdi Predstavnički dom, u kojem je rekao da je većina ljudi u policijskim, tužilačkim i obavještajnim strukturama  povezana sa organizovanim kriminalnim grupama, Lagumdžija je ocijenio da je to dovoljan razlog da se Ahmetović sam zahvali na mjestu ministra bezbjednosti.

Lagumdžija je rekao da je ubijeđen da u svakoj strukturi i stranci, pa i njegovoj, ima onih koji su povezni sa kriminalom, ali da je problem kada oni pređu u većinu.

Poslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržaće odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara SDA.

Poslanik HDZ-a BiH Mato Franjičević rekao je da je stav ove stranke da u institucijama BiH treba da se poštuju ustavom i zakonima propisane procedure.

“Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u potpunosti je ispoštovao Ustav BiH prilikom donošenja odluke o smjeni ministara iz reda SDA”, naglasio je Franjičević.

Prema njegovim riječima, prilikom formiranja nove parlamentarne većine i rekonstrukcije Vijeća ministara BiH sva tri konstitutivna naroda imaće svoje legitimne predstavnike.

“Sazrelo je vrijeme i da se na nivou Federacije BiH ispoštuje ovaj princip i da sva tri naroda dobiju svoje legitimne predstavnike”, rekao je Franjičević.

On je izrazio nadu da SDA neće blokirati institucije BiH

Autor/ica 5.7.2012. u 18:43