Premijerov Dan općeg ozračja

Predrag Lucić
Autor 13.4.2017. u 11:16

Premijerov Dan općeg ozračja

Plenković se jučer pokušao predstaviti radosnim vjesnikom bolje budućnosti. Raspričao se on u Slavoniji kako se, eto, »već vidi i opće ozračje, i vijesti s burze, i smirenija atmosfera u društvu, u medijima«. Ma sama divota do divote! A sve zbog ispravnog i zakonitog pristupa problemu Agrokora

Jučer je Andrej Plenković, praćen timom od šestero ministara, krenuo na istok. I stigao u Osijek, na prvu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. I na predstavljanje Projekta Slavonija.

Iskoristio je premijer priliku da zamaše financijskim omotnicama čiji će sadržaj biti iskorišten za razvoj te projektne Slavonije. Te zemlje kojoj – kažu zli jezici – fali još jedan bus za Njemačku i jedan avion za Irsku, pa da sva Plenkovićeva ravničarska publika bude izmještena od Corka do Darmstadta i od Dublina do Berlina.

I baš u toj pustoj i rasutoj zemlji, premijer se raspričao o jučer napravljenim čudotvornim »potezima glede konsolidacije i stabilizacije stanja u Agrokoru«, a koji su »vrlo relevantni« ne toliko za Irsku i Njemačku, koliko za – Slavoniju.

»Ovaj naš angažman oko Agrokora bio je jedini ispravan i mogući put«, nastavio je Plenković, kao da osim primijenjenoga »plana B« nikada nije bilo i »plana A«, i kao da među tim planovima nema nikakve razlike. Kao da je ruske kreditore sam samcat otjerao do Vladivostoka, a europske popravljače propalih poslova silom svojega genija lansirao na obilazak stijenja na Gibraltaru.

Još će netko, slušajući premijerovo hvastanje, pomisliti kako je zbunjeni Ante Ramljak samo zahvaljujući dobrom odgoju propustio šanse da, poput nekih drugih kandidata, Plenkoviću isporuči svoje jasno i glasno: »Hvala ti, ali ni ja se ne bih toga hvatao…«

I kao da je, nakon što se odlučilo da je Ramljak sada sav taj zlosretni Agrokor, ikome stalo do mrmorećih prigovora prinudnoga upravitelja da se osjeća kao da ga »u nuklearni reaktor spuštaju bez zaštitnog odijela«.

Nije potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja stupa i nastupa u svojstvu Ramljakove stvarne šefice, tek onako iznijela priču o abnormalnim i nedopustivim rokovima plaćanja – točnije: neplaćanja – kakvima je svoje nevoljne dobavljače godinama častio Todorić.

I nije tek uzgred pozvala »sve sudionike ovog procesa i sve one koji puno govore da se smiri lopta«. Jer kaos je tu i teško ga je obuzdati.

Jasno je, naravno, i Martini Dalić i svim onim crvenim plastičnim kolicima u Konzumovim dućanima što sve nikada neće biti plaćeno brojnim partnerima koji su, i više nego što su mogli, snosili teret sudjelovanja u prividu o »najvećoj hrvatskoj kompaniji svih vremena«.

Kao što je i najzbunjenijem kupcu u Agrokorovu svemiru jasno da će čitava ova tek započeta operacija itekako koštati građane Republike Hrvatske. O tome, uostalom, ponešto kaže i agencija Moody’s koja je i jučer snizila kreditni rejting Agrokora, pravdajući taj potez »restrukturiranjem koje se provodi pod hrvatskim zakonom« i otvoreno naglašavajući kako je Agrokorov bankrot – više nego izvjestan.

Ali Plenković se tog sretnog  jučer pokušavao predstaviti radosnim vjesnikom bolje budućnosti. Raspričao se on u Slavoniji kako se, eto, »već vidi i opće ozračje, i vijesti s burze, i smirenija atmosfera u društvu, u medijima«. Ma sama divota do divote!

A sve to je, po njemu, »potvrda ispravnosti i uspješnosti zakonskog pristupa, institucionalnog pristupa i strukturiranog, uključivog pristupa svih dionika rješavanju problema« s Agrokorom. Najavio je Plenković i da će Vlada »čvrsto držati uzde u rukama«, te optimistično izjavio kako je siguran da će »doći do rješenja koje neće imati negativne efekte po hrvatsko gospodarstvo«.

A koliko će, na primjer, hrvatsko gospodarstvo koštati posao što ga je Antonio Alvarez Treći u onih nekoliko dana pokušao obaviti u Agrokorovu neboderu, to još nitko ne zna.

Jer jučer je, nakon ustoličenja Ante Ramljaka, Alvarez kao friško bivši glavni direktor za restrukturiranje koncerna – imenovan prije samo tjedan dana – napustio Zagreb. I teško da će se javiti na natječaj za novoga vođu restrukturacijskog procesa o kojemu sada govori Ramljak.

Prema nekim informacijama, Alvarez se sukobio s Ivicom Todorićem oko visine naknade za posao što ga je, prema željama Sberbanka, trebao obaviti u Agrokoru. A prema drugim izvorima, on se restrukturiranja Agrokora sada ne bi uhvatio sve i kada bi mu Plenković, Dalić i Ramljak uglas ponudili da se toga primi.

U međuvremenu je Ante Ramljak radnicima Agrokora obećao isplatu plaća do kraja tjedna, a građanima – mesa za Uskrs iz proizvodnih pogona PIK-a Vrbovec. Pa bi sada, eto, nakon Andreja Plenkovića, i novi agrovođa mogao početi s recitacijama o boljem općem ozračju.

A ozračje je, fakat, tako oplemenjujuće, nadahnjujuće i pobjedničko da je pravo čudo kako zgubidani još nisu smislili datum kojemu bi prilijepili taj milozvučni naziv. Taj naziv Dana općeg ozračja.

novilist.hr

Predrag Lucić
Autor 13.4.2017. u 11:16