Presudna bitka za državu BiH: Bijeli Brijeg – za dom spremni, Koševo – za sunećenje spremni

tačno.net
Autor 17.4.2014. u 21:07

Presudna bitka za državu BiH: Bijeli Brijeg – za dom spremni, Koševo – za sunećenje spremni

Moj Stočanin Sinan Šarić, sugrađanin i kolega s Federalne televizije svojim dokumentarnim filmom o ratnim i poratnim zbivanjima u Mostaru valjda je uspio otvoriti oči svima onim koji se prave ili ludi ili glupi, ili totalno naivni. 

Piše: Nermin Bise

Dok je FTV zaključila Šarićev dokumentarac koji je odlično prikazao u kakvim je okolnostima i zbog čega Mostaru bilo suđeno prvo rušenje u sumraku Herceg-Bosne, pa procvat u ”lipanjskim zorama stolnog hrvatskog grada”, novi pretendent za lidera Bošnjaka Mustafa Cerić i aktuelni lider Bošnjaka Bakir Izetbegović vjerovatno biju žestoki boj ko će se od njih uslikati u subotu u Skenderiji zaogrnut turskim zastavama na organizovanom i najavljenom događaju: sunećenja 150 dječaka.

Na udar usmjeren na državu BiH koja je pred samim raspadom, a samim time na udar prema narodu u kojeg se Cerić i Izetbegović kunu, ovaj dvojac bez kormilara odgovara britvom po čuni bosansko-hercegovačkog dječaka.

U samom tom činu vjerskog rituala obrezivanja koje je potpuno intimna stvar pojedinca što nigdje u svijetu nema apsolutno nikakav značaj vrijedan napominjanja, a ne pompeznih najava kao vrhunskog događaja, stala je sva količina gadosti političko-moralne blamaže službenog Sarajeva kao centra iz kojeg se kreira zvaničan stav.

Na povampirenu čežnju za uskrsnućem Herceg-Bosne koje je zaustavljeno devedestih godina i plaćeno krvlju i životima najboljih sinova države BiH na mostarskom Bulevaru narodne revolucije, Sarajevo odgovara sunećenjem. Sami čin javnog i svečanog sunećenja u Sarajevu predstavlja simboličan preslik stanja: Mi ćemo se turčiti sunećenjem, jer s brtivom u ruci će i doći Turci u subotu u Sarajevo, a dajte to pitanje Mostara riješite već jednom, onako kako su ga htjeli riješiti Hadžiosmanovići, Pohare, Prazine i Drekovići.

Ovaj tekst nema uopšte cilj ponavljati toliko jasne i čiste namjere koje su potvrdili brojni dokazi i presude u Haškoj sudnici: 111 godina Jadranku Prliću i njegovoj klapi zbog ubijanja Mostara i Hercegovine. Nema se namjeru uopšte baviti nikad ugašenoj težnji HDZ-a i velikohrvatskog projekta pod dirigovanjem Tuđmana i Šuška. Tu su stvari odveć kristalno jasne i čiste.

Ovaj tekst za namjeru ima ukazati na činjenicu da se HDZ kao najjači politički faktor u Hercegovini više uopće nema potrebe natezati s Bošnjacima. Kako i devedesetih tako i sada za ciljeve i interese HDZ-a bitku biju Bošnjaci koji su instalirani i postavljeni, isto kako su bili postavljeni i Hadžiosmanovići devedesetih.

Danas na tragu Hadžiosmanovića utabanom stazom hode neki drugi Hadžiosmanovići pod istom stranačkom kapom iz tih devedesetih i pomažu HDZ-u da završi konačno tu priču s Herceg-Bosnom. Za današnje Hadžiosmanoviće u Hercegovini u političku borbu će se uključiti Izetbegović i Cerić jedan protiv drugog ili jedan s drugim, sasvim je nebitno.

Neko je HDZ-u obećao tal. Neko taj deal mora završiti. Ako to nije uspjelo 1993. godine, vrijeme je onda da se to konačno završi poslije više od dvadeset godina. Danas je svakom djetetu koje je rođeno u Mostaru 1993. i poslije, a o starijim da ne govorim, jasno da je Mostar bio izdan i prodan. Da je bio zavaljen, kako bi se reklo ovdašnjim žargonom. Snage kontra HDZ-a i Hadžiosmanovića, čitajte slobodno SDA, dobile su otpor i snažan udarac u odbrani nukleusa državnosti BiH koji je gordo stajao i odbranio se na mostarskom Bulevaru narodne revolucije.

Nukleus države BiH branjen na Bulevaru branili su i odbranili borci Armije RBiH iz Mostara i ostalih gradova Hercegovine.

Kako završiti priču s Mostarom i obećanom Herceg-Bosnom? S kim? Preko koga? Za koju cijenu? I na koji način? HDZ zna, i on ne odstupa ni milimetar. Na istoj su ideološko-strateškoj poziciji na kojoj su bili i 9. maja 1993. godine. Međutim, za realizaciju te priče koja traje 21 godinu potrebna im je partnerska, sestrinska SDA. Potrebna im je i iskompromitovana i razvaljena SDP. Drugo poluvrijeme ”bitke” između BiH i Herceg-Bosne je pri kraju. Ulazi se u sudijsku nadonkanu vremena.

Danas bošnjački narod Hercegovine kroz SDA prvenstveno vode bojovnici HVO-a, tada Muslimani, a danas Bošnjaci koji su prisegnuli HVO-u 1992. godine. Oni mahom imaju hrvatska državljanstva, krstovnice, domovnice i putovnice. Imaju nekretnine i pokretnine vrijedne stotine miliona maraka i same milijarde. I danas niko od njih nema namjeru ostati ovdje: u Mostaru, u Stocu, u Čapljini.

Maske su odavno pale i sve je jasno, samo se čeka da neko odsvira kraj. A ako bude odsviran kraj to će biti potpuni raspad i disolucija ove države. Jer, ako postoji još neko ko ne vidi da se BiH opasno poljuljala, gore nego u devedesetim godinama, neka još jednom odgleda snimak s Gradskog stadiona pod Bijelim brijegom iz 1996. godine emitovan večeras u dokumentarcu Federalne televizije.

Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana… grmi stadionom, Jure zove, Boban kliče, započinje bojnik, a bojovnici u transu odgovaraju: Za dom sremni Poglavniče. Neka ne misli Sarajevo  da će se stati na Mostaru, jer se spominje Jure Francetić na Trebeviću. I dok je Sarajevo Za sunećenje-SPREMNO, s Pavelićeve Bradine će se vrlo jasno čuti pjesma: Oj Ustaše braćo mila, duboka je rijeka Drina, jer ustaškim pozdravom i erupcijom oduševljenja i završava tonski zapis sa smotre na stadionu pod Bijelim brijegom 1996. godine.

Jedni Za Dom, a drugi Za sunećenje, zar to nisu strahovito opasne poruke koje odjekuju i grme. Te poruke opominju i uznemiravaju. Zvone na alarm i uzubunu. Mostarsko Za Dom-SPREMNI i Sarajevsko Za sunećenje – SPREMNI nije ništa drugo do konačan rasplet i kraj sudijskog vremena: Herceg-Bosna do Bradine i Palestina u srcu Evrope: od Sarajeva preko Zenice do Tuzle. Okolo su enklave Bihać i Goražde. Sve drugo je Republika Srpska.

Stoga je krajnje vrijeme da se KAMENI SPAVAČI konačno probude, jer usnuli su i spavaju stoljećima ovdje, na Radimlji, baš u Stocu, mom i gradu Sinana Šarića. Razbudili su se spavači devedesetih, a sada su se ozbiljno uskomešali jer slute i vide opasnost po državu koju su sami stvorili i napravili i otišli u vječni san okićen BOSANSKO-HERCEGOVAČKIM STEĆKOM s Radimlje.

tačno.net
Autor 17.4.2014. u 21:07