Princ Eugen Savojski: „Ne bih opet zapalio grad“
Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl u Sarajevu

Florian Haderer
Autor/ica 23.2.2018. u 14:29

Princ Eugen Savojski: „Ne bih opet zapalio grad“<br data-src=Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl u Sarajevu" />

Foto: APA/Hans Klaus Techt

FPÖ i Dr. Karin Kneissl, koju je šef FPÖ-a učinio ministricom vanjskih poslova i čiju politiku samim time gospođa Kneissl podržava, određuje vanjsku politiku Austrije. FPÖ se proglašava braniteljem kršćanskog Zapada, a zadnjih godina je svoju inače tradicionalno ksenofobnu politiku posebno zaoštrio prema fokusiranoj agendi protiv islama. Karin Kneissl to podržava.

„Predajte mi u potpunosti svoj grad, a u slučaju da bude ikakvog znaka otpora, nećemo poštediti ni dijete u majčinoj utrobi, posebno jer je zato već spremno grublje oružje, maljevi i vatra.„
(Princ Eugen, Sarajevo 1697.)

Princ Eugen, koji je i za tadašnje uslove neobično potpuno opljačkao i spalio grad, stoji kao monumentalni kip na historijski najvažnijem trgu Austrije, Trgu Heroja u Beču, a veliki portret vojskovođe stoji u Austrijskoj ambasadi u Sarajevu, dok Karin Kneissl 2014. godine piše njegovu biografiju namijenjenu djeci, sa naslovom „Princ Eugen- od ministra vanjskih poslova do evropskog genija“. Zašto to radi Austrijska ambasada u Sarajevu? Zašto gospođa Karin Kneissl želi da svakom djetetu princ Eugen bude uzor? Kneisl se uvrštava u red tumačenja lika princa Eugena, koji opisuje isključivo kako je on viteški i junački odbranio Zapad od muslimanske invazije. Kneissl 2014. godine čini uslugu onim snagama, koje će je 2017. učiniti ministricom vanjskih poslova.

2015. godine se Karin Kneissl ne buni, kada u intervjuu na unzensuriert.at, informativnom kanalu koji je blizak FPÖ-u, biva rečeno kako u Bosni postoji veliki oslonac za radikalno-islamsku grupu Islamske države. Ne opovrgava ona ni tvrdnju, da kroz austrijsko stanovništvo bosanskog porijekla raste opasnost od terora u zemlji. U intervjuu ona također sumnja u mogućnost postojanja evropskog islama, jer od iskrenih muslimana potiče prijetnja. Svaki ispravan musliman želi da živi u islamskoj državi, tako Kneissl prenosi agendu radikalno islamskih snaga na sve ljude islamske vjeroispovijesti, a navodno svi čestiti muslimani zbog osjećaja superiornosti nisu u stanju da prihvate evropski pravni i svjetski poredak. 2017. godine, ona na pitanje da li islam pripada uz Austriju odgovara sa: „Muslimani pripadaju uz Austriju“. Islam međutim ne.

1683. godine princ Eugen je u bitki na Kahlenbergu, uzvisini sa pogledom na Beč, uz pomoć poljske vojske, završio osmansku okupaciju grada Beča. Desničarsko-nacionalističke snage od ovog mjesta prave mjesto na kojem je spašen Zapad. I tačno na ovom mjestu je u decembru 2017. godine bila prva zajednička izjava nove austrijske vlade sa Sebastianom Kurzom i H.C.Stracheom, bez čije pozivnice Kneissl ne bi sjedila za stolom vlade. Svjesno usmjerena poruka.

Gospođa Kneissl ne komentariše to što je austrijski fond za integraciju objavio članak sa temom „Islam na Balkanu“, a koji u Bosni locira islamističku prijetnju, i koji je pun historijskih grešaka, mada ona snosi odgovornost za to. U skladu sa tim je i njena ćutnja, kada H.C. Strache 09.01.2018., kao podpredsjednik vlade, lično prihvata orden Republike Srpske, koji su uglavnom dobijali osuđivani ratni zločinci.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u februaru u Minhenu proziva Evropsku uniju da zaštiti „kršćansko-jevrejsku i kroz prosvjetiteljstvo obilježenu Evropu“. Ali protiv koga? Ko se proglašava neprijateljima ove Evrope? Kroz elipsu on ovo pitanje ostavlja otvorenim.

Karin Kneissl i njeni prijatelji iz FPÖ daju odgovor.

Florian Haderer
Autor/ica 23.2.2018. u 14:29