Pripadnici KFOR-a suzavcem rastjerali mještane sa barikade,jedan Srbin ubijen južno od Ibra

Autor 20.10.2011. u 16:14

Pripadnici KFOR-a suzavcem rastjerali mještane sa barikade,jedan Srbin ubijen južno od Ibra

Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su nadzoru nad cestom u blizini graničnog prijelaza Brnjaka na sjevernu Kosova, na granici sa Srbijom, gdje su tijekom noći prvo uklonili barikadu koju su prije mjesec dana postavili lokalni Srbi, a zatim i prijelaz otvorili za promet, javili su srpski elektronički mediji na Kosovu.

KFOR je proširio sigurnosnu zonu oko graničnog prijelaza Brnjaka preko “linija barikada”, navodi se. Granični prijelaz je od jutros otvoren za promet, ali pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su se okupili u velikom broju, da nije dopušteno snimanje.

Podsjećamo, NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) počele su u četvrtak u zoru uklanjati jednu srpsku barikadu na sjeveru Kosova, prethodno upotrijebivši suzavac da rastjeraju prosvjednike.

Oko 150 srpskih prosvjednika pokušalo je zaustaviti snage NATO-a u prilasku barikadi u mjestu Jagnjenici, u blizini graničnog prijelaza Brnjaka, ali su suzavcem rastjerani. Nitko nije ozlijeđen u tom izgredu.

Vojnici NATO-a potom su postavili zaštitni kordon između prosvjednika i barikade i počeli je demontirati.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u četvrtak rano ujutro od snaga KFOR-a i EULEX-a na Kosovu, kao i od kosovskih Srba suzdržanost glede moguće upotrebe sile nakon što je tijekom noći zabilježen dolazak dvaju konvoja međunarodnih snaga u blizinu graničnog prijelaza Brnjaka, jednog od dvaju prijelaza koji su već danima predmet pregovora s kosovskim Srbima koji ih drže u blokadi.

“Zahtijevam od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih čelnika da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana, a ne interesa njihovih stranačkih čelnika koji ovo pitanje instrumentaliziraju u dnevnopolitičke svrhe”, rekao je Tadić u izjavi za srbijansku agenciju Tanjug. Srbijanski predsjednik također je istaknuo kako građani pod svaku cijenu moraju izbjeći upotrebu sile te kako je potrebno osigurati nesmetanu opskrbu međunarodnih snaga na Kosovu.

Agencija je objavila kako su tijekom noći dva konvoja međunarodnih snaga, s bagerima, kamionima i oklopnim transporterima pripadnika austrijskih i njemačkih snaga KFOR-a stigla u blizinu graničnog prijelaza.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.

KFOR je prije nekoliko dana objavio da će sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

Kosovska vlada 16. septembra započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze te su ih u rujnu zapriječili barikadama prisilivši KFOR da za opskrbu svojih pripadnika koristi helikoptere.

Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada sa cesta koje vode prema graničnim prijelazima KFOR je u utorak odredio srijedu navečer.

Četrdesetak Srba na barikadama povrijeđeno je od suzavca i u naguravanju sa pripadnicima KFOR-a na barikadi kod Jagnjenice, a četvoro je primljeno u Dom zdravlja u Zubinom Potoku, potvrdio je Srni potpredsjednik Skupštine zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić.

“Oni su u Dom zdravlja primljeni zbog povreda koje su im nanesene suzavcem”, rekao je Jakšić.

Jakšić je dodao da je ostalim povrijeđenima ukazana ljekarska pomoć na barikadama kod Jagnjenice, gdje se od jutros nalaze ekipe hitne pomoći iz zdravstvenih ustanova sa sjevera Kosova.

U selu Dobruša kod Peći, u većinskoj albanskoj sredini, ranjena su trojica Srba, od kojih jedan teže. Ubrzo nakon ranjavanja jedan od ranjenika je podlegao, javljaju srbijanski mediji.

Prema saznanjima Televizije B92, na Srbe je pucao Albanac koji je htio na silu da kupi zemlju od njih.

Incident se dogodio oko 12.30 časova.

Tagovi:
Autor 20.10.2011. u 16:14