Priznanje za podvig spašavanja ranjenika i bolesnih u ratu u BiH

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 11:07

Priznanje za podvig spašavanja ranjenika i bolesnih u ratu u BiH

Piše: Fahrudin Fahro Konjhodžić

ODLIKOVANO HEROJSTVO

Ovogodišnje obilježavanje 8. maja, kojim Norvežani obilježavaju istovremeno Dan pobjede  nad fašizmom i Dan boraca, u jednom svom dijelu je proteklo i u znaku Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, potpukovnik Kåre Emil Brændeland je odlikovan najvećim norveškim odlikovanjem, Ratni križ sa mačem,  za pokazano  herojstvo tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U to vrijeme u aprilu 1994.,  kao 21-godišnji  potporučnik i šef medicinske grupe NORMEDUNIT ( Norveška medicinska jedinica, koja je bila  dio  sanitetske kompanije NORMEDCOY) , on   je rukovodio evakuacijom  ranjenih i bolesnih iz bolnice u Goraždu, koja je bila  meta srpskih agresora. U veoma dramatičnim okolnostima, pod stalnom paljbom,  on je donio odluku  da se evakuiše 285  pacijenata zajedno sa još 21 članom familije prema Tuzli.

Već tada je, u tim bestijalnim napadima na goraždansku bolnicu, bilo  poginulo 32 pacijenta, a ostali preživjeli su ležali razbacani u ruinama bolnice. Tada je Kåre Emil Brændeland pokrenuo akciju spašavanja, koja je kasnije ocjenjena kao herojska, bez premca.

Ovo najveće norveško ratno i vojno odlikovanje, potpukovniku Kåre Emil Brændeland je uručio lično norveški kralj, HM  Harald V, na prigodnoj ceremoniji, upriličenoj povodom ovgodišnjeg obilježavnaja Dana pobjede i Dana borca. Inače, do sada je ovo najveće ratno odlikovanje, dodjeljeno  potpukovniku Kåre Emil Brændeland dobilo svega  šest oficira nakon Drugog svjetskog rata. Na svečnosti je govorila i premijerka Norveške  Erna Solberg, koja je istakla značaj datuma 8. maja, koje je prihvaćen kao Dan oslobođenja Norveške od fašizma i Dan borca. Pored nje, u ovoj ceremoniji je učestovala i ministrica odbrane Ine Eriksen Søreide, te  najveći vojni  rukovodioci i borci – veterani.

Prisjećajući se tih događaja od prije dvadeset godina, Kåre Emil Brændeland kaže kako je veoma zadovoljan ovim priznanjem.

            – Bolnica je gađana iz tenkova i  bacača bombi, i dio  gornjih spratova  je bio samo kostur. Bila je to nestvarna situacija.

Danas, on radi kao načelnik sekcije odjelenja za boračku populaciju u Štabu odbrane.

            –  Mislim ovom prilikom na sve one koji su, tada,  učestvovali u ovoj akciji evakuacije. Ovo odlikovanje jeste također i priznanje  za njihovo  herojsko učešće u toj akciji. Istovremeno, ovo je i priznanje  za sve ono što smo radili u periodu 1992. do 1995. u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ivar Amundsen, počasni konzul BiH u Norveškoj i potpukovnik Kåre Emil Brændeland

Pored njega, još jedan  norveški vojnik,  kaplar Leiv Harang  je nagrađen medaljom  sa rozetom hrabrosti za aktivnost  koju je uradio u ratu u BiH 1992. godine.

 Foto: Fahro KONJHODŽIĆ

 

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 11:07