Probudi se Jadranka nisi više premijerka

Autor 3.1.2012. u 10:11

Probudi se Jadranka nisi više premijerka

Punih mjesec dana prošlo je od parlamentarnih izbora, no čini se da Jadranka Kosor još uvijek nije spremna prihvatiti činjenicu da više nije premijerka. Samo prošlog tjedna bivša predsjednica Vlade je u državničkoj maniri posjetila radnike Salonita iz Vranjica, primila izaslanstvo Zrinske garde, družila se s djecom iz specijalne bolnice u Bistri, a na prvi dan nove godine darivala ruže rodiljama u jednom od zagrebačkih rodilišta, sasvim neopterećena činjenicom da su ranije te noći jedno drugo rodilište po uobičajenoj proceduri posjetili predstavnici nove vlade. Iako je ta kampanja po svemu sudeći zamišljena za unutarstranačku upotrebu, može se smatrati novim dokazom niske razine demokratske pristojnosti Jadranke Kosor, izražene već u izbornoj noći kad je odbila čestitati izbornim pobjednicima, iako je već tada bilo jasno da će Kukuriku koalicija dobiti natpolovičnu većinu u Saboru.

Ako je njezina ideja da se i dalje ponaša kao da je na vlasti, to je njezino legitimno pravo, ali iza bizarne kampanje bivše premijerke krije se i jedna puno ozbiljnija poruka – ona o njezinom općenitom shvaćanju temeljne svrhe političkog rada. Institut vlade u sjeni uobičajen je u razvijenim zapadnim demokracijama, u prvom redu kao način da se oporbeni politički rad sistematizira, a dužnosnici pripreme za eventualno preuzimanje vlasti u budućnosti.

U Hrvatskoj taj model nikad nije zaživio, ponajviše zato što iziskuje znatnu količinu rada i angažmana, čemu su oporbeni političari u Hrvatskoj tradicionalno neskloni. Simptomatično je stoga da sad Jadranka Kosor i nakon izbornog poraza nastoji nastaviti svoj premijerski staž. Služi se pritom istim metodama kojima ga je obavljala dok je bila na vlasti – beskrajnim putovanjim po Hrvatskoj, dijeleći po u rodilištima darove i lažne osmijehe, a u propalim tvornicama utješne parole i blijeda obećanja. Takvo shvaćanje političkog rada Jadranki Kosor i njezinoj stranci priskrbilo je najteži izborni poraz u povijesti. Građani takvu vladu nisu željeli, zašto misli da žele takvu oporbu?

Tagovi:
Autor 3.1.2012. u 10:11