Procjenjujmo politiku prema djelima, ne prema riječima

Predrag Blagovčanin
Autor 26.4.2013. u 15:12

Procjenjujmo politiku prema djelima, ne prema riječima

“Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac” izjavio je Tomislav Nikolić prilikom gostovanja  u emisiji “Interview 20”, koju uređuje i vodi Sanela Prašović-Gadžo na BHT-u.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović ove sedmice boravili su u službenoj posjeti Srbiji gdje su razgovarali s Nikolićem te se složili da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumijevanja te da dvije države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada da se ponove.

Treći član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je da otputuje u Srbiju, a Nikolić je kazao na sastanku kako se nada da će uspostaviti komunikaciju s Komšićem i da više neće biti otkazivanja sastanaka između BiH i Srbije.

prof. dr.  Asim Mujkić

Izvinjenje Tomislava Nikolića izazvalo je burne reakcije u Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji. Sa prof. dr.  Asimom Mujkićem razgovarali smo o izjavi gosp. Nikolića i eventualnom unapređenju političkih odnosa u Bosni i Hercegovini nakon ove izjave.

„Za nas je važno da političke izjave procjenjujemo prema političkim djelima koje će usljediti nakon toga. Moramo naglasiti da se gosp. Nikolić nije  samo izvinuo  žrtvama već je rekao i da je Bosna i Hercegovina država, da je entitet Republika Srpska nastao 1995. god. i niz dugih stvari. Dakle, trebamo gledati stvari u kontekstu i procjenjivati efikasnost i iskrenost neke politike tek na temelju onoga što će usljediti.“

Prof.dr.  Mujkić istakao je optimizam pogotovo nakon okončanih pregovora o statusu Kosova i smatra da će se u budućnosti razgovori  odvijati  i u daleko konstruktivnijem tonu nego što je to bio slučaj do sada.

Prof. dr.  Mujkić je prokomentarisao i izostanak Željka Komšića službenoj posjeti Srbiji.

„Moj stav je, kada imamo problema sa politikom nekoga u susjedstvu, onda treba tamo otići i otvoreno porazgovarati i javno reći svoj stav. To je upravo uradio Bakir Izetbegović,  a trebao je to da uradi i Željko Komšić. Mislim da bi bilo još efektnije da je i Željko Komšić bio tamo“,  zaključio je  Mujkić.

prof. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i mađunarodnog prava prof. Smail Čekić također smatra da izjavu Tomislava Nikolića treba podržati i prihvatiti kao izraz dobre volje kako bi se politička situacija na području bivših republika normalizovala. Međutim,  prof. Ćekić je naglasio da Nikolić u svojoj izjavi pažnju usmjerava u pravcu odgovornosti pojedinaca.

„Treba podsjetiti da iza najgoreg oblika zločina odnosno genocida stoji država. S tim se slažu i saglasni su svi naučni autoriteti iz oblasti istraživanja holokausta. U ovom slučaju iza genocida u Bosni i Hercegovini stoji tadašnja Savezna republika Jugoslavija odnosno tadašnja Srbija i Crna Gora. Uostalom,  do tih rezultata istraživanja došle su sve relevantne komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice  iz 1995. godine“,  rekao je prof. Smail Čekić.

Munira Subašić

Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice smatra da izvinjenje Tomislava Nikolića nije u potpunosti iskreno ali da predstavlja korak prema shaćanju i prihvačanju činjenica o zločinima i genocidu koji se dogodio u Bosni i Hercegovini.

„Kada smo čuli da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da kleči pred žrtvama zločina, a ne pred žrtvama genocida, bilo nam je jako teško i pitali smo se zašto nije nazvao pravim imenom ono što se desilo u Srebrenici. Velika je razlika između riječi genocid i zločin. Znamo sami da je gosp. Nikolić učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini  i da zna pravu istinu. Mislim da je trebao reći punu istinu ali i ovo je veliki pomak zato da bi omladina koja će ostati poslije mene i Nikolića imati bolji uvid u ono što se ovdje dogodilo“, rekla je gosp. Muniba Subašić

Nikolić je drugi predsjednik Srbije koji se izvinio za zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a prije njega to je učinio Boris Tadić 2007. godine kada je uputio izvinjenje svim građanim Hrvatske zbog zločina u proteklom ratu.

Kompletan intervju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića možete pogledati ovdje:

 

Predrag Blagovčanin
Autor 26.4.2013. u 15:12