Projekt Gotovina: Tko se sve ogrebao za djelić herojskog mita?

Autor 19.4.2011. u 10:20

Projekt Gotovina: Tko  se sve ogrebao za djelić herojskog mita?

ANTU GOTOVINU lako je bilo slaviti, ali još je lakše bilo njime se koristiti. Projekt Gotovina može se nazvati najobuhvatnijom političko-medijsko-financijsko-mafijaškom operacijom u modernoj hrvatskoj povijesti. A da to u mnogo slučajeva ima malo ili čak nikakve sa samim generalom. 

Oko Gotovine i naročito pomoću njega isplela se čitava mreža interesa: od onih koji se busaju njegovim herojstvom, do onih koji na tom proklamiranom herojstvu parazitiraju. Najnovija otkrića o milijunima kuna uludo potrošenima za njegovu obranu savršeno zaokružuju taj projekt.

Politički projekt: Tko ga je slavio, a tko locirao

Franjo Tuđman od Gotovine je stvorio mit, Ivić Pašalić koristio ga je za rušenje Račanove vlasti, Ivo Sanader za ostanak na europskom putu, a Jadranka Kosor pokušat će histeriju oko njegove presude iskoristiti za što bolji rezultat na predstojećim izborima.

Gotovina je bio na plakatima svih desnih političkih opcija koje su se nastojale ogrebati za dio HDZ-ovih birača, baš kao što se za njih pokušava ogrebati i Zoran Milanović, posjećujući svojedobno Gotovinu u pritvoru, govoreći o “neprihvatljivoj optužnici” i o Ivici Račanu koji je osporavao optužnicu u trenutku kad se Gotovina otisnuo na višegodišnje službeno putovanje.

Oni koji su ga slavili, kasnije su ga hapsili. Oni koji su ga hapsili, sada govore da će ga osloboditi. Stjepan Mesić koji je s Ivom Pukanićem koordinirao pritisak na Carlu Del Ponte da se Gotovini umjesto uhićenja omogući razgovor s tužiteljima, sada se proglašava izdajicom jer je Haagu dostavio onaj kobni Brijunski transkript. A Ivo Josipović je dobar sa svima.

Medijski projekt: Kako huškati i dobro zaraditi

Operacija se rastegnula od javne televizije, preko visokotiražnih novina do desničarskih pamfleta. Kako je vlasti odgovaralo, tako se priča o Gotovini plasirala u medije: kad je trebalo huškati narod, on je proglašavan herojem, kad ga je trebalo “otkriti i transferirati”, uklanjao se s naslovnica, a sada kad ponovno treba huškati, mediji su pušteni s lanca.

Novine preko Gotovine podižu posrnulu nakladu, televizije pumpaju gledanost. Sanader je svojedobno prikazivan kao državnik koji je zaslužan za hapšenje Gotovine, dok je istovremeno tisućama eura plaćao šutnju Hrvatskog lista i ostalih desničarsko-obavještajnih pamfleta.

O Gotovini su snimani filmovi i dokumentarci, izdavane su knjige, a Ivo Pukanić zbog Gotovine je – u komplotu s njegovim jatacima – pokrenuo rat protiv čitavog svijeta. U tom projektu bez ikakvih skrupula korišteni su čak i njegova supruga Dunja i maloljetni sin Ante. Sve se vrti oko novca.

Financijski projekt:  Preko Gotovine do gotovine

Kako to efektno zvuči: 200 milijuna kuna za 24 godine zatvora. Priča o Zakladi za istinu o Domovinskom ratu, koja je (pre)obilno financirala Luku Mišetića i druge Gotovinine odvjetnike, od samog početka bila je obavijena velom tajne, pa je stoga mnogi potiho uspoređuju s Fimi-medijom.

Oko Gotovine, njegova višegodišnjeg bijega i obrane pred haškim sudom, vrtile su se vrtoglave sume novca. Milijuni eura okrenuti su preko reketa hrvatskih tvrtki, novac se nosio u torbama i trošio na tko zna kakve načine, pa bi doista bilo zgodno podvući crtu i zbrojiti tko se sve uspio obogatiti na Gotovini. Ukratko, tko se sve preko Gotovine dočepao gotovine.

Paraobavještajni projekt: Tko je sakrio, tko je uništio, tko je sakrio

Tko je sve branio Gotovinu i u čijem interesu? Tko je sve koristio Gotovinu da obrani nekog drugog? Tko je skrivao ili uništavao dokumente? Dovoljno je ovom prilikom spomenuti Markicu Rebića i Marina Ivanovića pa da se nasluti o čemu se tu zapravo radi. 

Mreža špijuna, obavještajaca, časnika, odvjetnika, “prijatelja i suboraca” preko politike, medija i drugih institucija usmjeravala je raspoloženje javnosti, vršila pritisak na politiku i zatirali tragove. Odvjetnik Marin Ivanović našao se na sudu zbog topničkih dnevnika, a Ivo Pukanić javno ga je prozvao zbog toga što mu je podvalio ekskluzivu o tome da su srpski mafijaši pokušali oteti maloljetnog sina generala Gotovine. Treba li naglasiti da je ta mreža praktički ostala netaknuta?

Mafijaški projekt: Jedan heroj i puno zločinaca

Dovoljno bi bilo reći da se Hrvoje Petrač našao na popisu ljudi koji su pomagali u bijegu Anti Gotovini. Ali tu je još i talijanski mafijaš koji mu je navodno pomogao u bijegu, tu je Gotovinin kriminalni dosje iz Francuske objavljen u hrvatskim medijima, pa priče o povezanosti Gotovine s narko-mafijom… Previše zločinaca oko jednog heroja.

Desničarsko-crkveni projekt: Sveto trojstvo nove desnice

Ante Gotovina je uz Zlatka Sudca i Marka Perkovića Thompsona činio Sveto trojstvo nove hrvatske desnice. Oni su bili pokretači i inspiratori okupljanja na raznim molitvama, iscjeljenjima, koncertima i hodočašćima, a sve u svrhu podizanja nacionalne svijesti i, treba li naglašavati, milijunske zarade. Sudac i Thompson zaradili su milijune. Gotovina je zaradio 24 godine zatvora.

index.hr

Autor 19.4.2011. u 10:20