Propali predizborni joker

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 14:31

Propali predizborni joker

Više nego igdje, kao reprezentacija društva u kojem nastaje kip Franje Tuđmana, predizborni joker Željka Keruma, nije pomogao bivšem gradonačelniku da nadoknadi vrijeme izgubljeno u neradu, ali je zato još jednom pokazao da mu tu nije mjesto. Makar iz sigurnosnih razloga. Ili štednje državnog proračuna.

Piše: Mašenjka Bačić

Iako se Kerum nije baš okoristio postavljanjem Tuđmanovog kipa u Splitu, a sam je izgubio političko značenje, navedeni spomenik ne iščezava iz medijskog prostora.

Razlog nije u tome što dva kandidata za drugi krug Vjekoslav Ivanišević i Ivo Baldasar, kao što bi bilo za očekivati od SDP-ovog kandidata da ima iti malo hrabrosti, vode žustre rasprave oko toga treba li ga maknuti Kerumu u dvorište ili ne.  O tome se priča zato što nakon dvije benigne akcije nezadovoljnih građana, spomenik danonoćno čuvaju policajci, a sad su isto najavili i branitelji. Prva je bila prilikom svečanog otvaranja kad je grupa aktivista postavila transparent «Poleti, Tuđmane, poleti». Druga dvije noći nakon kad je skupina «nezadovoljnih građana», kako su se nazvali, slikala se s transparentom «TITO 1962»  i fotografije poslala medijima.

Oko patrola koje nadgledaju tek postavljenog Tuđmana, policija izdaje štura priopćenja – «Štovani, vezano za Vaš upit možemo Vas obavijestiti da policijski službenici obavljaju poslove temeljem sigurnosne procjene i analize rizika. Obzirom da se radi o kvalificiranim podacima, više informacija o tome ne možemo iznositi u javnost»,  tako da je nemoguće saznati jesu li neki militantni ljevičari prijetili dizanjem u zrak ili je obavještajna služba upala u terorističku ćeliju Crveni Split koja planira premještanje kipa na Karepovac.

No sudeći prema dosadašnjim reakcijama teško da je ijedno od ovo dvoje istinito. Dva transparenta, jedan postavljen tijekom otvaranja, drugi naredne noći, bez da je itko makar malo pošarao Tuđmana, dok policije još nije bilo, ne odaju previše nade u tezu o postojanju opasne prijetnje. A ako se i pogledaju malo crne kronike unazad zadnjih dvadeset godina, nije da su stradavali spomenici koji slave Franju, njegovo djelo ili novu domovinu.  No, oni antifašistički bome jesu.  Pretpostavke o dizanju Tuđmanovog spomenika u zrak mogu dolaziti samo od teorija urote prema kojima bi sami štovatelji Tuđmana njega digli u zrak, e da mogu optužiti orjunaše i jugoslavene, i onda mu dignuti još veći spomenik. Tako da je opravdano pitanje o korištenju resursa policije u svrhu čuvanja komada bronce, no odgovor iz MUP-a ne dolazi i nije poznato koliko je patrola upregnuto u ovo akciju. Da su se tako brinuli i postupali prema napadnutim djevojkama na Bačvicama prošle godine, gdje bi im bio kraj.

No, možda će ipak biti posla za policiju jer su i branitelji najavili da će organizirati dežurstva oko prvog predsjednika. Prilikom postavljanja transparenta za vrijeme otvaranja, na jednog od aktivista nasrnulo je nekoliko Tuđmanovih obožavatelja uz povike: «Znaš li ti koliko ovdje ima branitelja?» Da napadnuti nije u istom trenu izvukao braniteljsku iskaznicu, pitanje je što bi se bilo dogodilo. Policija tad još nije došla intervenirati. Valjda neće morati ni sada, jer iako svaki zaziv branitelja na ulice izaziva trzaje, dovoljno je sjetiti se prosvjeda protiv ćirilice, političke elite ovdje su suglasne i nemaju potrebe za mobiliziranje mase.

Više nego igdje, kao reprezentacija društva u kojem nastaje kip Franje Tuđmana, predizborni joker Željka Keruma, nije pomogao bivšem gradonačelniku da nadoknadi vrijeme izgubljeno u neradu, ali je zato još jednom pokazao da mu tu nije mjesto. Makar iz sigurnosnih razloga. Ili štednje državnog proračuna.

 

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 14:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija