Propao Čovićev i Ljubićev plan , država preživjela!

Autor 17.3.2011. u 02:34

Propao Čovićev i Ljubićev plan , država preživjela!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, zajedno s Božom Ljubićem, šefom HDZ-a 1990, istjerani su na čistac i sada je svima sve jasno – puna četiri i po mjeseca njih dvojica blokiraju uspostavu vlasti na osnovu rezultata ibora održanih u oktobru i opstruiraju kompletnu državu.

Ucjene i opstrukcije

Oni i njihovi izaslanici prisustovali su i učestvovali u svim dosadašnjim razgovorima sa Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem, predsjednicima SDP-a i SDA, koji su im nudili rješenje, često i više nego što su trebali i smjeli. Sve su to Čović i Ljubić stavili pod čizmu i nastavili da ucjenjuju tražeći sve i bagatelišući tako i time izborne rezultate.

Učinili su to i na jučerašnjem finalnom sastanku u zgardi OHR-a kojem su prisustvovali i ambasadori država članica Vijeća za implementaciju mira. Sastanak je trajao nešto manje od tri sata, a Čović i Ljubić su ostali pri svom zahtjevu:

Tražimo svih 13 pozicija koje pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda u federalnoj i državnoj vlasti i tražimo za sebe i dvije pozicije koje pripadaju predstavnicima srpskog naroda.

Ovaj zahtjev obrazložili su tvrdnjom da su samo članovi dva HDZ-a legitimni predstavnici hrvatskog naroda, prisvajajući time sebi pravo da odlučuju ko jeste, a ko nije Hrvat. Otišli su čak toliko daleko da su ustvrdili da je SDP dobio samo 2,5 posto glasova Hrvata u BiH, ali ne objašnjavajući odakle im ta suluda računica.

Ovakvim njihovim stavovima, bolje reći ucjenama bili su zaprepašteni i predstavnici država članica Vijeća za provedbu mira, pa su svi odreda napustili sastanak. Zašto ne reći, posljednjih mjesec dana dobar dio međunarodne zajednice indirektno se stavio na stranu dva HDZ-a, nastojeći da se postigne dogovor. Od sinoć im je kristalno jasno šta stoji iza Čovićevih zahtjeva.

Šta je stvarna pozadina? Pred oktobarske izbore, Čović je s Miloradom Dodikom sklopio pakt i zajedno su krenuli – Dodik da ogradi Republiku Srpsku, a Čović da podijeli Federaciju BiH na dva dijela – hrvatski i bošnjački. Pri tome su obojica insistirali na tome da ništa što je građansko u ovoj zemlji ne može proći i da je prije i iznad svega ono nacionalno. Drugim riječima, plan je bio da se BiH podijeli na tri etnička dijela što bi zemlju direktno odvelo u raspad. Već tada su se SDP i SDA digli na noge zbog toga, pogotovo kada je Čović u noći 3.oktobra u televizijskim istupima kazao da se javlja iz stolnog hrvatskog grada Mostara.

Kada su sabrani glasovi birača, ispostavilo se da su Čovićeva i Ljubićeva stranka dobili zajedno nešto više od 100.000 glasova.

SDP i SDA su već u novembru, zajedno sa HSP-om Zvonka Jurišića i Narodnom strankom Radom za boljitak Mladena Ivankovića, izradili i potpisali Platformu kojom su ponuđena konkretna rješenja za izlazak zemlje iz krize. Bio je to prvi put u BiH da se prvo izradi precizan program, a tek njegovim usvajanjem podijele funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Čović, uz asistenciju Ljubića, odmah je nogom nabio program i zatražio sve funkcije za dva HDZ-a. Kako bi to ostvario, zabranio je konstituisanje skupština tri kantona u kojem dva HDZ-a imaju većinu i time je direktno blokirao konstituisanje federalne, a time i državne vlasti. U krila mu stalno puše Dodik kojem ono što se događa u Federaciji BiH itekako odgovara.

Lažno predstavljanje

I šta dalje? Danas će se održati sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi napokon bilo otkočeno uspostavljanje vlasti. Čović i Ljubić to ne prihvataju i ne priznaju „krnji Dom naroda”, a podržava ih Centralna izborna komisija na čelu s Irenom Hadžiabdić, koja šalje poruku da ne prihvata formiranje Doma naroda dok se ne izabru svi delegati, dakle iz svih kantona. I njoj je jasno da Čović to ne dozvoljava u tri kantona kako bi i dalje ucjenjivao. Iz SDP-a su najavili mogućnost da zbog kršenja zakonskih propisa protiv Hadžiabdićeve podnesu krivičnu prijavu.

– Dva HDZ-a su odbili i plan međunarodne zajednice da ovim strankama pripadnu tri od četiri ministarske funkcije u Vladi FBiH, a jedno potpisnicama Platforme. SDP, SDA,HSP i Narodna stranka Radom za boljitak idu u formiranje vlasti i tu nema dilema – kazao je jučer Nermin Nikšić, član Predsjedništva SDP-a, nakon sastanka predsjednika te četiri stranke.

Treba naglasiti da je Predsjedništvo SDA prekjučer zvanično saopštilo imena svojih kandidata za ministarske funkcije u Vladi FBiH.

Jasno je da će Čović, koji se stalno lažno predstavlja liderom i zaštitnikom svih bh. Hrvata i koji je oštro protiv mirenja građanskog i nacionalnog kao preduslova za opstanak BiH, sada aktivirati svoj rezervni plan. Utisak je da je to i jedva čekao.

O kakvom se planu radi? Čović, uz pomoć Ljubića za kojeg pričaju da je bijesan na sebe zbog avanture u koju je ušao, a izlaza nema, organizovat će kontrolisane sukobe i građansku neposlušnost u tri kantona u kojima dva HDZ-a imaju većinu. To znači da neće priznati novu federalnu vlast i da će navjerovatnije osnovati nekakav „trožupanijski savez” koji će raditi po svome što podrazumijeva svoju policijsku i pravosudnu vlast. Međutim, problem će im biti ubiranje poreza koje je, prema zakonu, na federalnom nivou. U biti, rezervi plan predviđa uspostavu Čovićeve privatne vlasti na dijelu države što je najdirektnije podrivanje ustavnog poretka i što će zatražiti intervenciju nadležnih državnih i federalnih organa sa svim što to znači.

Uostalom, neće to biti ništa novo – Čovićev prethodnik na funkciji predsjednika HDZ-a Ante Jelavić, koji je zbog kriminala osuđen na deset godina zatvora i krije se u Hrvatskoj, pokušao je da uspostavi takozvanu hrvatsku samoupravu 2000. godine. I zna se kako je to završeno.

Bilo kako bilo, izvjesno je da je Čovićev, ali i Dodikov plan, sinoć i definitivno propao i da je država Bosna i Hercegovina preživjela. Sasvim je sigurno da će se i Dodik nad ovakvim raspletom događaja duboko zamisliti.

Šta je poručio Franjo Topić

Svi mi znamo o čemu je ovdje riječ. Kao i u prethodnim godinama, sve se vrti oko fotelja. Čast izuzecima, ali je to u principu to. Ovdje smo svi ugroženi. Ako čovjek nema posla, ako nema uvjete za normalan život, onda je ugrožen. Jasno je da Hrvati nemaju političku ravnopravnost, ali to je zadatak političara da riješe. „Napredak” djeluje i pokazuje da ovdje može živjeti kao hrvatsko društvo. To je vrlo važno za BiH jer imamo na djelu puno radikalizma i esktremizma, a mi s tim nemamo nikakvih problema.

„Napredak” je otvoren za sve ljude i u svom članstvu ima i Srbe i Bošnjake i sve ostale. Političari su kreirali dojam da mi ne možemo živjeti zajedno, da smo neprijatelji. To naprosto nije tako – poručio je jučer Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak”.

Peticija je poraz dva HDZ-a

Kako bi bio što uvjerljiviji, Čović je prije više od mjesec dana u cijeloj BiH organizirao potpisivanje peticije „Stop majorizaciji Hrvata”, ali se i tu prekombinovao. Peticiju je potpisalo nešto više od 140.000 ljudi, među njima i mnogi Bošnjaci, ali i Srbi u Banjaluci. Broj potpisnika pokazuje koliku podršku imaju dva HDZ-a i potvrdio da nije tačno da svi bh. Hrvati stoje iza Čovića i Ljubića i misle kao oni.

San

Autor 17.3.2011. u 02:34