Prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru treba bojkotirati

tačno.net
Autor 6.4.2013. u 16:01

Prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru treba bojkotirati

Iako se ovog, dvadeset i sedmog dana štrajka glađu zbog novinarskih sloboda, nakon što mi je jučer pozlilo i preporučena mi je hospitalizacija koju sam odbio, osjećam loše, kao novinar, pisac, ali i građanin ove zemlje osjećam da moram po vlastitoj savjesti reagirati javnim pozivom mojim sugrađanima na bojkot sutrašnjeg prosvjeda protiv ćirilice.

Piše: Domagoj Margetić

Kada većina, nasiljem, nasilnim pritiscima, prijetnjama nasiljem, pa čak i prijetnjama oružanom pobunom, pozivom na osnivanje paramilicijskih jedinica i ilegalnih straža, pokušava onemogućiti ostvarivanje ljudskih, građanskih, ustavnih i zakonskih prava građana ove zemlje, tada se tu radi samo o jednom – o neofašizmu sakrivenom iza nekih drugih tobožnjih, “patriotskih”, “domoljubnih” motiva, kojima se eto brane tamo neke “svetinje”. Već je jednom dobro rekao moj dragi kolega Rade Dragojević – “Gdje postoje svetinje tamo nema slobode”!Iskreno, bojim se kada netko na ovim prostorima ponovno zaziva svetinje, zaklinje se u njih, zaklinje se u nacionalističke vrijednosti, zakletvama napisanim i izgovorenim fašističkim govorom mržnje prema svemu što smatraju i nazivaju “tuđim”, prema svemu što takvi primitivci u svojim mentalnim ograničenjima nazivaju “nehrvatskim” ili pak “antihrvatskim” ili kojekakvim drugim nazivima. Bojim se, jer to su prvi znaci fašizma, prvi znaci nekog novog nasilja, prvi znaci da određeni krugovi desničarskog političkog podzemlja na retorici krvi, tla, nacionalnih svetinja i mržnje, žele graditi pozicije za legalno ili pak ilegalno preuzimanje vlasti, ili pak nasilno rušenje ustavnog poretka.

Da bi stvar bila još monstruoznija, ovakvim demonstracijama, organizatori koji se kriju u sjeni iza svojih paravana – braniteljskih udruga koje je godinama izdašno financirao, bez ikakvih transparentnih kriterija i pravila HDZ, ne vraćaju nas čak niti u 90-te, nego u 40-te godine prošlog stoljeća, za koje smo mnogi vjerovali kako se nikada više neće dogoditi da bi netko u Hrvatskoj pokušao reinstalirati zločinačke ustaške rasne zakone.

Potpuno je, dakle, jasno da bi sutrašnji prosvjednici protiv ćirilice “na mala” ili “velika vrata” htjeli ponovno uvođenje ustaških rasnih zakona, posebno onih koji su se odnosili na zabranu ćirilice. Ćirilica je, naime, kao pismo zadnji put u Hrvatskoj bila zabranjena upravo u vrijeme fašističke “NDH” i to na temelju Zakonske odredbe o zabrani ćirilice, koju je 25. travnja 1941. potpisao i propisao ustaški poglavnik Ante Pavelić, te na temelju Provedbene naredbe Ministarstva unutarnjih poslova Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice, koju je istoga dana potpisao ustaški ministar policije i osuđeni ratni zločinac Andrija Artuković.

“Na području NDH zabranjuje se upotreba ćirilice”, stajalo je u Pavelićevoj Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice, dok je Artuković u svojoj Provedbenoj naredbi detaljnije opisao samu zabranu: “Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području NDH. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise. Prema tome naređujem: da se na području NDh odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnije u roku tri dana skinuti!”.

Ne mogu se oteti dojmu da su odredbe ovih ustaških zakona gotovo jednake zahtjevima onih koji će sutra, uz policijsku dozvolu, uz tihu i prešutnu suglasnost tobože socijaldemokratske vlasti, demonstrirati svoj fašizam ulicama Zagreba i tako svima nama koji mislimo drugačije poslati ponovno poruku kako smo u ovoj zemlji samo gosti i ako se ne slažemo s njima, onda bi bilo najbolje da odemo, a ako nećemo otići jer eto ne pristajemo na njihovu mržnju, onda će nakon ćirilice uslijediti i neke druge zabrane.

Možda je i taj sutrašnji prosvjed dio dogovorenog političkog folklora, jer i vlasti i opoziciji sada najviše odgovara da se stvaraju društveni sukobi na nekim novim nacionalnim pitanjima i njihovoj obrani, nego da se govori i demonstrira zbog stvarnih problema u ovoj zemlji, a to su nezaposlenost, gospodarska stagnacija i ekonomski pad, financijska kriza, dužnička kriza građana ove zemlje, ali i kriza upravljanja državom, pogotovo kada govorimo o Milanovićevoj Vladi.

No, podjednako kao i vlasti, sukobi oko ćirilice odgovaraju i kriminogenoj desnoj opoziciji, te oko njih okupljenoj političkoj, obavještajnoj i financijskoj mafiji, ali i kriminalnom podzemlju, koji zapravo izazivanjem ovakvih društvenih sukoba, kao što je slučaj s pokušajem zabrane ćirilice, žele skrenuti pažnju javnosti s činjenice da se Karamarkovom HDZ-u sudi kao zločinačkoj, kriminalnoj organizaciji, te da bi u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, zapravo, trebalo pokrenuti postupak brisanja HDZ-a iz registra političkih stranaka zbog počinjenih kaznenih djela.

Nitko bolje od Karamarka i njegovih poltrona u zločinačkom HDZ-u ne bi mogao bolje isplanirati, organizirati i provesti ovu “Operaciju ćirilica”, na krilima koje zapravo pokušavaju izvesti neku vrstu tihog državnog udara, odnosno plašiti vlast stalnim braniteljskim pobunama, mahati prijetnjama oružjem, mahati prijetnjama organiziranjem nekih novih HDZ-ovih paramilicijskih trojki ili desetorki, ma kako se god zvale, dakle tipičnim fašističkim metodama zastrašivanja, nasilja i prijetnje Karamarkovi crnokošuljaši žele mijenjati ustavni poredak ove zemlje, a sve kako bi na kraju pokušali izbjeći osobni kazneni progon i završetak kaznenog progona svoje političke mafijaške organizacije.

Zato, pozivam javno moje sugrađane da sutra NE IZAĐU na “prosvjed protiv ćirilice”. Prvo, jer je to anticivilizacijski, antidemokratski prosvjed kojemu je cilj rušenje ustavnog poretka i ustavom zajamčenih prava građana Republike Hrvatske. Drugo, jer se radi o prosvjedu kojim manipulira krimogena desnica na čelu s Karamarkovim HDZ-om, dakle strankom koja je pred pravosuđem ove zemlje optužena kao zločinačka organizacija zbog organizirane pljačke njezinih građana, državnih poduzeća i državnog proračuna. Ovakvim prosvjedom, čiji su motivi u biti fašistički, jer se radi o pokušaju da se nasiljem i nasilnim pritiscima ograniče prava građana u ovoj zemlji, koja jamči Ustav RH, HDZ manipulirajući braniteljske udruge koje je godinama financirao, zapravo pokušava skrenuti pažnju s činjenice da im se sudi kao kriminalnoj organizaciji i političkoj mafiji. Treće, ovakvi nas prosvjedi, koji otvoreno pozivaju na rušenje ustavnog poretka i kršenje građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj, vraćaju u ratnu, krvoločnu retoriku krvi i tla, koju su ratni profiteri 90-ih iskoristili kako bi opljačkali ovu zemlju i doveli danas njezine građane doslovno na rub siromaštva i bijede.

I konačno, Hrvatska se sutra brani na sljedeći način – Hrvatska se brani tako da ne izađete na taj prosvjed, Hrvatska se brani građanskim otporom takvim manifestacijama neofašizma, Hrvatska se brani građanskom obranom Ustava, zakona, građanskih i ljudskih prava njezinih građana. Zato vas pozivam na bojkot sutrašnjeg prosvjeda. Ne dajte se manipulirati! Pružimo otpor govoru mržnje!

tačno.net
Autor 6.4.2013. u 16:01