“Skup razuma” istovremeno u Zagrebu i Splitu

tačno.net
Autor 11.1.2013. u 14:23

“Skup razuma” istovremeno u Zagrebu i Splitu

Crkvi nitko ne odriče pravo da izriče svoja mišljenja o bilo kojoj temi u društvu, ali njezini predstavnici pritom moraju strogo paziti da ne izlaze iz okvira zakona, posebno Ustava RH, što, bojimo se, u posljednje vrijeme nije slučaj. Također, smatramo da je naša građanska dužnost ukazati na hrpu laži i neistina o zdravstvenom odgoju, koje su Crkveni predstavnici plasirali u javnosti.

Iz Kordinacije za sekularnu Hrvatsku poslali su nam saošptenje povodom najavljeni okupljanja građana u Zagrebu i Splitu koje prenosimo u cijelosti.

Povod za organizaciju skupa jest davanje javne potpore Vladi Republike Hrvatske u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i Ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. Također, skup ima za cilj poručiti javnosti, građanima i Vladi da se protivimo miješanju Katoličke crkve u obrazovni i politički sustav RH. Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obvezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.

 Kao građani zalažemo se za poštivanje Ustava RH prema kojem je država odvojena od svih vjerskih zajednica i nadležna za školovanje naše djece. Bez obzira na provedbene manjkavosti ZO-a, isti podržavamo držeći da je on nužan civilizacijski korak naprijed u zaštiti fizičkog i mentalnog zdravlja naše djece, ni po čemu usmjeren protiv prava vjernika. Naprotiv, u njemu su među ostalima istaknuti i religijski pogledi na ljudsku spolnost i ne može se zvati nametanjem određenog svjetonazora ili negiranjem vjerskih sloboda.
Nismo odvjetnici aktualne vlasti, s kojom se mnogi od nas u drugim pitanjima ne slažu, ali kao građani ne pristajemo šutke gledati agresivne pokušaje destabilizacije demokratski izabranih institucija ove zemlje, jer su one kakav-takav jamac daljnjeg demokratskog, gospodarskog i općenito civilizacijskog napretka. Crkvi nitko ne odriče pravo da izriče svoja mišljenja o bilo kojoj temi u društvu, ali njezini predstavnici pritom moraju strogo paziti da ne izlaze iz okvira zakona, posebno Ustava RH, što, bojimo se, u posljednje vrijeme nije slučaj. Također, smatramo da je naša građanska dužnost ukazati na hrpu laži i neistina o zdravstvenom odgoju, koje su Crkveni predstavnici plasirali u javnosti.

Skup nije ateistička ili homoseksualna propaganda kako neki žele etiketirati i ni na koji način nije usmjeren protiv ičijih vjerskih osjećaja. “Skup razuma” nema nikakve veze s vjerom i vjerovanjem, a kao njegovi organizatori i kao ljudi poštujemo slobodu savjesti svakog čovjeka.

Na skupu će biti pročitan kratak proglas te nisu planirani nikakvi drugi govori. Okupljanje građana će trajati 1 sat.
Koordinacija je inicijativa osnovana radi organizacije i pripreme javnog okupljanja „Skup razuma“. Skup je inicirala udruga „David“, organizaciji se pridružila Građanska Akcija, a potom i „Zagreb Pride“ udruženje, te su nas podržale i druge udruge poput Centra za građansku hrabrost, Centra za mirovne studije, Protagore, CESI, Autonomne ženske kuće Zagreb i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske (CroMSIC). Mnoge udruge nam se namjeravaju pridružiti, a i brojne osobe iz javnog života su najavile svoje sudjelovanje i podršku.

tačno.net
Autor 11.1.2013. u 14:23