Pruga od Nikšića do Čapljine bit će završena 2016. godine i stajat će 900 milijuna eura

Autor 25.5.2011. u 01:03

Pruga od Nikšića do Čapljine bit će završena 2016. godine i stajat će 900 milijuna eura

U Čapljini će se nova trasa pruge spojiti s postojećom od Ploča do Sarajeva/PXL

 

 

Vlade Crne Gore te Bosne i Hercegovine uz pomoć Europske komisije užurbano pripremaju gradnju nove pruge od Nikšića do Čapljine u dužini od 188 kilometara. Umjesto nekadašnje pruge uskoga kolosijeka koja je zatvorena prije 35 godina bit će izgrađena nova koja će Crnoj Gori i BiH otvoriti još jedan kvalitetan koridor prema Hrvatskoj i dalje prema srednjoj Europi. Prema sadašnjim procjenama gradnja nove pruge stajat će više od 900 milijuna eura.

 Potpora iz EU
Izrada cjelokupne dokumentacije povjerena je španjolskoj kompaniji Inocsa koja je izradila potrebne studije isplativosti, a očekuje se da će u iduće dvije godine završiti projektiranje. Član zajedničkoga crnogorsko-bosanskohercegovačkoga koordinacijskog tijela koje priprema gradnju pruge Zoran Radonjić prvi put je iznio podatke da bi radovi na pruzi Nikšić – Čapljina mogli početi za dvije godine. Ako sve bude išlo prema planiranoj dinamici, nova pruga bit će završena do kraja 2016 godine. Procjene govore da je u pitanju isplativ projekt i da je financiranje izgledno. Vlade Crne Gore i BiH dobile su potvrdu od Europske komisije da će projekt pruge biti kandidiran kod međunarodnih europskih financijskih institucija, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Europske investicijske banke što znači da može računati na tzv. meke kredite s niskom kamatnom stopom i dugim rokom otplate. S obzirom na već utvrđenu visoku internu stopu povrata kapitala od 11 posto, nije isključeno da se pruga Nikšić – Čapljina gradi i u varijanti privatno-javnog partnerstva. Stara pruga od Nikšića do Čapljine, koja je zbog dotrajalosti zatvorena 1976., imala je jedan krak koji je od Nikšića vodio do Huma i drugi koji je od Čapljine vodio do Dubrovnika. Ta je pruga dugo vremena bila najbolja veza tog dijela Crne Gore s BiH i Hrvatskom. Kada je zatvorena, Crna Gora je izgubila željezničku vezu s BiH. Analize sadašnjih cestovnih i prognoziranih željezničkih tokova na području zapadnog Balkana govore da će nova pruga poboljšati prometne veze u široj regiji i da će pridonijeti sveobuhvatnijoj i intenzivnijoj ekonomskoj suradnji, ne samo Crne Gore i BiH nego i Hrvatske. Iz Čapljine će nova pruga tako jednim krakom biti povezana s prugom Sarajevo – Ploče. Od Nikšića do Podgorice novom prugom, koja će biti završena do kraja godine, i dalje prugom Bar – Beograd uspostavit će se veza s koridorom X.

Više tereta
Od pruge Nikšić – Čapljina u Crnoj Gori najviše očekuju u luci Bar gdje očekuju porast tereta za potrebe privrede BiH, koji će se transportirati budućim željezničkim pravcem Bar – Podgorica – Trebinje – Čapljina.

Osobna karta

Pruga s jednim kolosijekom
Najvjerojatnije će biti prihvaćena varijanta gradnje pruge s jednim kolosijekom koja je gotovo dvostruko jeftinija i neznatno manje funkcionalna od dvokolosječne. Najveći dio trase nove pruge od Nikšića do Čapljine poklapat će se sa starom prugom koja je sagrađena još prije 110 godina u vrijeme Austro-Ugarske. Ukupna dužina trase iznosi 188 kilometra od čega će 27 kilometara biti pod tunelima, a 17 na vijaduktima i mostovima.

poslovni.hr

Autor 25.5.2011. u 01:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija