PRVENSTVO POLITIKE

Autor 22.9.2011. u 17:15

PRVENSTVO POLITIKE

Agencija Standard & Poor’s je nesumnjivo zvijezda ove 2011. godine. Igra ulogu antičkog zbora rezimirajući situaciju javnih dugova u nekoliko nerazumljivih slova. Počelo je, kao što je prirodno, grčkom tragedijom, snižavajući ocjenu Atene na CCC (nestabilno sve do nemogućnosti plaćanja) u junu. Nastavila je sa Sjedinjenim Američkim Državama u avgustu usuđujući se oduzeti AAA, koje im je dodjeljivala još od 1941. objelodanjujući tako javnosti da bi prva svjetska gospodarska sila mogla jednog dana ne ispuniti svoje obaveze. Nastavila je u septembru, snižavajući ocjenu Italiji sa A+ na A. Jednog dana bi mogla ubaciti i Francusku u tu šerpu, a to je perspektiva od koje drhte predsjednička Jelisejska palača i Bercy (sjedište Ministarstva finansija Francuske),  i to je sasvim sigurno, više nego od najgoreg rezultata ispitivanja javnog mnijenja ili više nego bilo koja banka u smrtnoj opasnosti.

Igrajući tu ulogu, Standard & Poor’s svaki put izazove bijes političara koji smatraju takvu odluku neutemeljenom i neumjesnom. Ponekad su u pravu, mada su ekonomisti Svjetskog monetarnog fonda (FMI) pokazali da agencije reagiraju priličito mudro u odnosu na suverene dugove. Ali bit je, danas, negdje drugo, u periodičnoj poruci u zadnjim izvještajima koje je objavila agencija Standard & Poor’s. Rezimira se u par riječi : politika na prvo mjesto.

Kad je bio u predsjedničkoj kampanji 1992. Bill Clinton je u svom sjedištu istakao natpis: “The economy, stupid” (“Gospodarstvo, glupane!”). Nije smio zaboraviti govoriti o ekonomiji. Mi smo promijenili razdoblje. “The politics, stupid”! (Politika, glupane!) U evoluciji agencija za ocjenjivanje likvidnosti i jednako tako kod svih profesionalaca koji se bave analizom rizika  politika je na prvom mjestu.  Odvagana je na isti način u zemljama u razvoju i u starim zapadnim demokracijama, mada ekonomisti još nisu uspjeli postaviti u istu jednačinu efikasnost i dugotrajnost institucija. Kada politika oslabi kao u SAD (nesposobnost Kongresa da uredi budžetske probleme) ili u Italiji (vlada izgubila povjerenje zbog škandala) sposobnost zemlje da ispuni svoje angažmana – također slabi.

U skladu s tim: nećemo izaći iz ekonomske krize bez političkih jakih, inovativnih, vizionarskih odluka. U oluji više nego za mirna vremena prvenstvo politike je neohodno. Njena legitimnost je prvi zalog svih izbora u godinama koje će doći, kako u Francuskoj, jednako tako i svugdje drugo u svijetu.

 EUROTOPICS

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Tagovi:
Autor 22.9.2011. u 17:15