“Prvi mart”: Incident u Zvorniku je znak da institucionalno nasilje u RS-u prelazi i na ulicu

tačno.net
Autor 8.8.2013. u 11:47

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” oštro osuđuje napad na Nezira Dardagana i druge građane islamske vjeroispovijesti, koji se dogodio prije Bajram-namaza u Zvorniku.

Bez sumnje je riječ o napadu koji je motiviran mržnjom po osnovu vjerske pripadnosti, te očekujemo da policija privede krivce, a pravosuđe hitno reagira te visokim kaznama postavi primjer za sve one koji u budućnosti fizičkom silom i verbalnim maltretiranjem budu pokušali zastrašiti povratničku populaciju.

Nakon što je posljednjih deset dana, nani Munizi Oprašić prijećeno pljenidbom imovine u Višegradu, ljekaru Nerminu Džaniću uručen otkaz u Srebrenici, ovaj napad predstavlja samo nastavak očigledno smišljene akcije kojom se želi radikalizirati stanje u Podrinju.

Također, smatramo nevjerovatnim da politički lideri i predstavnici u institucijama vlasti još nisu reagirali na ovaj incident. Pozivamo organizacije civilnog društva i sve one koji se bave ljudskim pravima da se stave u zaštitu povratnika, te da zaustavimo ovaj talas diskriminacije i napada, gdje je nasilje od institucionalnog sada prešlo u fizičko. Ne treba ni ukazivati na to da su pojedinici koji su izvršili napad, morali biti svjesni posljednjih pritisaka na povratnike u ovoj regiji, te da su jednostavno postupali onako kako prema građanima nesrpske nacionalnosti postupa i vlast u ovom entitetu.

Povratnike pozivamo na jedinstvo, zaštitu i snažan otpor, te tražimo od svih ugroženih da prikupimo dokumentaciju kojom ćemo još jednom ukazati nadležnim institucijama da je zaštita ljudskih prava u Podrinju i cijeloj RS ovim događajem dostigla najniži nivo.

tačno.net
Autor 8.8.2013. u 11:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija