Prvi mart: Istrage napada na povratnike moraju nadzirati državne sigurnosne agencije

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 08:31

Prvi mart: Istrage napada na povratnike moraju nadzirati državne sigurnosne agencije

Koalicija “Prvi mart” najoštrije osuđuje napad na povratnika Dušana Đurića u selu Trnići kod Zavidovića. Očekujemo od lokalnih vlasti i policije da što prije pronađe napadače, te utvrde odgovornost, prije svega zbog činjenice da je riječ o napadu na povratničku populaciju.

Smatramo da je u ovom slučaju, kao i u slučaju napada na Nezira Dardagana i imovinu Saliha Nožinovića, potrebno uključivanje državnih sigurnosnih agencija u nadzor djelovanja lokalnih organa, prije svega u toku istrage, kako bi se garantirala nepristrasna istraga, utvrdile okolnosti i motivi počinilaca, budući da ovakvi događaji direktno utječu na provedbu Aneksa 7 – Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim licima.

Mi, kao predstavnici organizacija povratnika od Prijedora do Trebinja, gdje okupljamo brojne Bošnjake i Hrvate koji su se vratili u entitet Republika Srpska, najbolje znamo šta za povratak znače ovakvi slučajevi fizičkog nasilja te kakvu oni poruku šalju svima onima koji se još nisu vratili na svoje.

Pozivamo sve povratnike širom Bosne i Hercegovine, da zajedno insistiraju na zahtjevu da državne institucije preuzmu odgovornost i postanu garanti zaštite manjinskog povratka, ali i predstavnike civilnog društva da zajednički radimo na trajnim rješenjima borbe protiv diskriminacije povratnika, koje uključuje kako pitanje osnovne fizičke sigurnosti, građanskih sloboda, ali i pitanje pristupa zapošljavanju, javnim službama i obrazovanju.

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 08:31