Prvi mart: Okružni sud u Bijeljini utvrdio nelegalnost postupanja MUP-a RS

tačno.net
Autor 16.6.2013. u 09:43

Prvi mart: Okružni sud u Bijeljini utvrdio nelegalnost postupanja MUP-a RS

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” danas je, nakon što je Okružni sud u Bijeljini potvrdio nelegalnost postupanja službenih lica PS Srebrenica, uputila zahtjev Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine vezan za utvrđivanje konačnih i hitnih preporuka za rješavanje slučajeva etničke diskriminacije, narušavanja slobode kretanja i uskraćivanja prava na djelotvorne pravne lijekove u entitetu Republika Srpska.

U Srebrenici su do današnjeg dana izvršena 294 poništenja registriranih prebivališta, mahom povratnika u ovu zajednicu, putem terenskih istraga za koje je Okružni sud potvrdio da su nelegalne, te da su izvršene formalno i da policijski službenici nisu poštovali predviđene procedure, pogrešno tumačivši zakonske propise vezane za pitanje utvrđivanja istinitosti prijave prebivališta.

Tome u prilog govori i niz rješenja o obustavi prekršajnog postupka pred Okružnim sudom u Bijeljini, gdje je PS Srebrenica izgubila sve slučajeve koje je vodila protiv povratnika po osnovu tzv. “lažne” prijave prebivališta. S tim u vezi, koalicija “Prvi mart” je već podnijela krivične prijave te priložila dokumentaciju kojom se utvrđuje zloupotreba službenog položaja od strane službenih lica policije u Srebrenici.

Istovremeno, drugostepeni organ MUP RS odbija žalbe građana na rješenja o poništenju prebivališta, budući da je prošao rok za žalbu, te uopće ne uzima u obzir činjenicu da dostavljanje rješenja nikada nije faktički i izvršeno.

U vezi s ovim, koalicija “Prvi mart” je pozvala sve građane koji žele nastaviti borbu da podnesu i treću žalbu, ovaj put Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a sve do iscrpljenja svih pravnih lijekova. Uzimajući u obzir da se sve žalbe odbijaju ne zbog ponuđene argumentacije protiv poništenja, već zbog isteka rokova, nastavit ćemo raditi na utvrđivanju povrede prava na djelotvorni pravni lijek.

Za slučajeve diskriminacije i kršenja ljudskih prava u RS-u već su zainteresirane velike međunarodne organizacije koje se bave diskriminacijom u svijetu, te koje su spremne podržati nastavak pravne bitke povratnika pred međunardonim institucijama. Pozivamo građane kojima su poništena prebivališta da pokrenu privatne parnice protiv PS Srebrenica i zatraže odštetu.

tačno.net
Autor 16.6.2013. u 09:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija