Pucanj u parlamentarnu demokraciju

Autor 21.10.2011. u 13:49

Pucanj u parlamentarnu demokraciju

Da bi se u Saboru mogao dogoditi ozbiljan presedan SDP-ovci su upozoravali već na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva kada je HDZ prvi put pokušao skinuti imunitet SDP-ovom Željku Jovanoviću. Tada to nisu uspjeli napraviti, no današnji potez vladajuće većine u SDP-u nazivaju malim državnim udarom

HDZ je iz trećeg pokušaja uspio skupiti kvorum od 77 zastupnika. Sabor je potom promptno na dnevni red stavio točku o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću te mu suprotno odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva i skinuo. Prihvaćen je zatim Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i bivše JNA s pripadajućom deklaracijom.

‘Ovo je protivno Ustavu. Ovo je prvi put u 20 godina, ne da je nekome oduzet imunitet radi izrečene riječi i time uveden verbalni delikt, nego da se o tome uopće raspravljalo na plenumu. Dakle toliko daleko smo otišli. Što reći? To naravno onaj koji ima većinu i siluje većinu može napraviti. Riječ je o ozbiljnom presedanu kojim se direktno krši Ustav. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti, bez straha od posljedica. To je danas prvi puta u 20 godina hrvatske demokracije prekršeno i sve je na neki način vodilo prema tome još od Mandatno-imunitetnog povjerenstva kad su kolege iz HDZ-a preglasani. Vjerovali smo da će razum i odgovornost prema Ustavu prevladati, ali nije. U nadi da će sud biti svjesan da je ovo protuustavno, strpimo se još nekoliko tjedana, mjesec i pol dana, pričekajmo izbore. U međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovakvu neustavnu odluku obezvrijedimo. Naglašavam, ovo nije nikakav pritisak na pravosuđe. Upravo ovo što je danas napravio HDZ je više od pritiska na pravosuđe. Ovo je mali ustavni udar. Tako nešto nikome u Hrvatskoj u 20 godina nije palo na pamet’, prvi je komentar SDP-ovog predsjednika Zorana Milanovića, na odluku vladajuće većine da skine imunitet SDP-ovom Željku Jovanoviću.

Na pitanje novinara da li je HDZ ovime dodatno zaoštrio retoriku, Milanović je kazao: ‘Nije ovo zaoštravanje retorike. Danas je donesena odluka o oduzimanju imuniteta saborsom zastupniku radi izrečene riječi. To je svjesno kršenje Ustava. Pitanje je gdje je kraj? Kraj je 4. prosinca’.

Novinari su Milanovića priupitali i koji su daljnji potezi SDP-a , odnosno hoće li kako su nudili vladajućima doći na izlgasavanje europskih zakona i odluke o privremenom financiranju. ‘Ovime je Sabor srušen! Njegova demokratska bit je zatučena. Prekršen je Ustav. Obezvrijeđeno je sve što Sabor predstavlja’, rekao je Milanović, dodavši da će o daljnjim koracima još razgovarati.

‘HDZ je danas meni skinuo imunitet, ali je i skinuo sve svoje maske kojima je pokazao da nije demokratska organizacija. Ova njihova današnja odluka je pucanj u parlamentarnu demokraciju, čime su samo još jednom potvrdili da je vrh HDZ-a na čelu su Jadrankom Kosor, koja je u Maloj vijećnici jučer naređivala da moraju skinuti imunitet, politički kriminalna organizacija te da će toj politički kriminalnoj organizaciji, vrhu HDZ-a presuditi građani na izborima koji će njih skinuti s vlasti, a to će biti najbitnije skidanje za hrvatsku državu’, prokomentirao je odluku kojom mu je skinuti imunitet i sam Željko Jovanović.

t-portal

Autor 21.10.2011. u 13:49