Putin ostaje jak ali nije sposoban za invaziju

tačno.net
Autor 9.8.2014. u 18:29

Putin ostaje jak ali nije sposoban za invaziju

foto: AP Photo/Hassan Ammar

U globalnom svijetu finansija izolovana Rusija ne može prosperirati ali Putin ima višak u budžetu i mikroskopski državni dug. A recesiju može bez problema suzbiti devalvacijom.

Piše: Alexander Tomský

Preveo: Ešref Zaimbegović

Nema sumnje da treća faza dogovorenih sankcija Amerike i EU ima nešto oštrije zube nego te prethodne, simbolične. Ali kako galame oštri momci zapadnih desničarskih listova radi se stalno samo o popuštanju, appeasementu – ili da vuk bude sit a ovce na broju. Lijevica radije šuti, ona bi htjela sankcije koje ne bole one koji sankcionišu a to u slučaju Evrope nije tako jednostavno pogotovo kada evrozona stagnira a Njemačka ne očekuje rast.

Problem izvozno – uvozne asimetrije između Rusije i Evrope je ektreman. Zapadna Evropa uvozi samo sirovine a izvozi gotove proizvode, znači produkte sa velikom mjerom zaposlenosti. ( Cijeli ruski izvoz bez sirovina i oružja nije veći od izvoza male Belgije). A ima ogromnu prednost nevidljivog “izvoza”.

Ne samo da ruski turizam prevazilazi taj zapadni sto puta nego ruska nomenklatura a posebno novi bogataši šalju svoju djecu na studije a izvoze i cijele porodice a radi sigurnosti i kapitala. Ruska emigracija u Evropi broji četiri miliona ljudi. Što Evropa izgubi na preskupom plinu to joj taj turizam vraća sa visokim “kamatama”. Devalvacija rublja i skuplji privatni krediti su već u julu snizili njemački izvoz u Rusiju na trećinu. Oštrije sankcije se tiču samo izvoza vojne i rudarske tehnologije.

Glavno oružje zapadnog pritiska treba da budu sankcije prema ruskim državnim bankama i mogućnosti izdavanja obligacija na zapadnim berzama i tako povratno finansiranje manjih ruskih banaka. Atmosfera sankcija je već u prvom polugodištu snizila priliv kapitala u zemlju sa 25 milijardi dolara na trećinu. Sigurno je da u globalnom svijetu finansija izolovana Rusija ne može prosperirati isto kao i mnogo slabiji Iran koji je po desetljetnim sankcijama gospodarski skoro propao. Putin međutim ima budžet sa laganim suficitom, državni dug je mikroskopski (3 milijarde dolara) a recesiju može bez problema spriječiti devalvacijom.

Putin je pragmatik. Pridnjestrovlje, koje neće u rumunsku Moldaviju, Osetiju i Krim nije on izmislio. Htio je na razvalinama imperije konsolidovati imperiju. Nijedan autokrata ne može biti dugoročno obljubljen ukoliko rapidno ne poraste životni standard i ne može se održati ukoliko ne primjeni teror. Ukrajinski nacionalizam je osujetio Putinove planove, izgleda da ti momci na kraju nisu Rusi. Ostaju mu samo njegovi ljudi u malom uglu Ukrajine i mala vizija narodne države koju nikad nije htio. To međutim za popularnost na duže vrijeme nije dovoljno. Sankcije nesankcije – ne može ih ostaviti sada potpuno na cjedilu. Međutim za invaziju nije sposoban!

idnes.cz

tačno.net
Autor 9.8.2014. u 18:29