Rabin Arthur Schneier: Srebrenica, nikad više!

Autor 11.7.2012. u 15:24

Rabin Arthur Schneier: Srebrenica, nikad više!

“Cijelo čovječanstvo dopustilo je da se desi ovaj zločin”, rekao je glavni rabin njujorške sinagoge 
 
SREBRENICA

 
Glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier obratio je danas  prisutnima u Memorijalnom centru  Srebrenica – Potočari, na obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici, a uoči ukopa novih 520 žrtava srebreničkog genocida.
 
“Prešao sam Atlantik kako bih danas stao ovdje da se solidariziram sa vama i da bi se sjetili jednog teškog poglavlja i historiji čovječanstva”, kazao je Schneier, javljaju novinari agencije Anadolija.
 
“Ja tugujem sa vama, čujem vaš krik i vašu bol. Želim da znate da niste sami. Najveću bol zbog genocida osjećaju porodice žrtava genocida. I sam poznajem bol koju osjećate,  jer sam preživio holokaust. Cijela moja porodica je ubijena u logoru Auschwitz, a i vaši najmiliji su ubijeni zbog vjerske i etničke pripadnosti. To je bila njihova jedina krivica. Ali, kao neko ko je preživio holokaust nisam se okrenuo ni protiv Boga, niti protiv ljudi. Okrenuo sam se izgradnji mostova među ljudima kako bi uspostavili mir i pomirenje”, kazao je, uz ostalo, rabin Arthur Schneier, javljaju izvještači agencija Anadolija (AA).
 
Podsjetimo je da je fondacija na čijem je čelu rabin osuđivala ratove na području Balkana 90-ih godina prošlog stoljeća, ratove povedene uime vjere.
 
“Brutalnost koja se ovdje dogodila nikada se ne smije zaboraviti. Svjedočenje preživjelih ne može se osporavati. Ovaj zločin je počinjen protiv više od 8.000 ljudskih bića. Jedini grijeh žrtava je što su rođeni, što su sanjali i živjeli kao ljudska bića. Zločin kojeg se danas sjećamo je bio zločin i protiv onih koji su danas ovdje sa nama. Svi vi osjećate veliku bol danas i ovdje. Bio je to zločin protiv Evrope, protiv vjere. Bio je to zločin protiv čovječnosti i protiv Boga. I danas mi kažemo: “Nikada više”. Ponavljam, nikada više”, istakao je Schneier.
 
Nadalje, Schneier je dodao da za počinioce ovog zločina nema oprosta.
 
“Oni nose biljeg koji niko ne može izbrisati. Na kraju će pravda biti zadovoljena. Ipak, dok osuđujemo zločin, moramo priznati da ostatak svijeta snosi dio krivice za njega. Jer je cijelo čovječanstvo dopustilo da se desi ovaj zločin, dopustio ga je svijet koji je šutio. Svijet nije upotrijebio svoju moć da zaustavi zlo. Čovječanstvo ne smije biti nijemo kada je suočeno s nepravdom. Šutnja nije rješenje”, poručio je Schneier.
 
Podcrtao je da je to “lekcija koju svijet mora danas naučiti dok svjedočimo masakru u Siriji”. Ponovo, kazao je, očekujemo da čovječanstvo kaže da zločini moraju prestati.
 
“Danas se sjećamo strahota prošlosti, ali se zavjetujemo da nas prošlost neće spriječiti da gradimo mir. Današnja komemoracija se tiče budućnosti. Uprokos velikom bolu moramo nastaviti da živimo u miru i bolje. Hajde da svi odlučimo, zbog naše djece, da gradimo bolji i sigurniji svijet za nas da oni ne bi živjeli u svijetu u kojem smo mi živjeli. Hajde da svi odlučimo da zajedno djelujemo u izgradnji mira i povjerenja djece Abrahamove. U spomen našim najmilijim koji su ubijeni, a zbog budućih generacija, stremimo suživotu i toleranciji”, podvukao je Schneier, javljaju reporteri AA.
 
Pozvao je sve da u našim zajednicama živimo kao susjedi koji poštuju jedni druge i pod geslom: “Živimo i pustimo druge da žive”.
 
“Kao sto stoji u Kur’anu: “Ono što dolazi bolje će biti od onog što je bilo”. Kur’an navodi: “A Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa će ti bolje biti. Zar nisi izgubljen bio pa te je On poveo”. Danas i sutra, su ono što dolazi. Ono što je bilo ne može se promijeniti. Može da se pamti i treba biti pamćeno. Ali, budućnost možemo mijenjati. Budućnost vaše zemlje i vašu budućnost možemo mijenjati. Neka vam Bog da snagu i podari vam mir. Amin”, zaključio je glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier.
 

Autor 11.7.2012. u 15:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija