Radi li sudijska organizacija Nogometnog saveza svjesno protiv Veleža? Video!

tačno.net
Autor/ica 12.3.2015. u 15:17

Radi li sudijska organizacija Nogometnog saveza svjesno protiv Veleža? Video!

Jučerašnji gradski derbi, u fudbalskom smislu, bio je odlična utakmica. Mnogo neizvjesnosti, četiri pogotka, neiskorišten jedanaesterac, ali i odlične odbrane golmana, rezime je prve utakmice ¼ finala Kupa BiH.

Međutim, objektivno najlošiji pojedinac bio je banjalučki sudija Ognjen Valjić. Glavni sudija utakmice imao je prilično neujednačen kriterij, a ne možemo se oteti dojmu da je direktno oštetio „Rođene“. U sjeni brojnih uzbuđenja na utakmici gotovo da je promaknuo detalj kada je poništen pogodak Hebibovića u 40-oj minuti. Nakon centaršuta sa lijeve strane u duelu su bili Reljić i stoper Zrinjskog, ali se lopta odbila od igrača Zrinjskog, nakon čega Hebibović dovodi u vodstvo „Rođene“ od 2:1. Međutim, sudija Valjić poništava pogodak singnalizirajući prekršaj Reljića. Snimak ipak govori drugačije.

Možda u tome svemu ne bi bilo ništa sporno, da se nije samo minut-dva kasnije ponovo slična situacija dogodila na sredini terena. Ipak duel Reljića sa igračima Zrinjskog, pri čemu je napadač Veleža odgurnut rukama, sudija Valjić uopšte nije vidio kao prekršaj. U nastavku akcije fudbaleri Zrinjskog su preko Kordića postigli pogodak.

U ova dva detalja glavni sudija jučerašnje utakmice direktno je uticao na rezultat. Da je imao izrazito neujednačen kriterij vidljivo je iz sljedećih situacija, gotovo identičnih sa različitm akterima. U oba slučaja je riječ o drugom poluvremenu.

Prvi je duel dva igrača Zrinjskog sa Jankovićem, koji sudija Valjić ne vidi kao prekršaj. U finišu poluvremena, kada je rezultat na semaforu bio 2:2, sličnu situaciju kada igrači Veleža oduzimaju loptu na sredini terena igračima Zrinjskog i praktično brojčano nadmoćniji kreću u kontranapad, sudija Valjić svira kao prekršaj nad igračem Zrinjskog. U sudijskoj nadoknadi, novi detalj i čudni kriterij sudije Valjića. Riječ je o situaciji kada je Maletić krenuo prema šesnaestercu Zrinjskog, a sudija svira prethodni prekršaj nad Reljićem, ne poštujući pravilo „prednosti“. Možda je razlog bio što je riječ o 94. minuti i potencijalno opasnoj situaciji po gol Zrinjskog.

Ognjen Valjić nije  prekinuo utakmicu ni  nakon što je topovski udar pogodio sudiju  Senada Ibrišimbegovića. Po pravilima nogometne igre, sudija je trebao prekinuti meč, koji bi sasvim sigurno, bio registrovan 0-3 za Velež.  Jeli zadatak sudije da sprovodi ili  samoinicijativno tumači propise? Da li se sve ovo planski radi da bi se zastrašili  igrači i navijači Veleža? Zašto se to ne kažnjava?

U svakom slučaju, nakon jučerašnjeg derbija ostaje gorak okus suđenja Ognjena Valjića. Da imao neujednačen kriterij može se jasno potvrditi. Osim toga tu je i nekoliko zaista krupnih grešaka koje su uticale na rezultat, što je i vidljivo iz video materijala. Nadamo se da će suđenje u revanšu biti mnogo objektivnije i omogućiti ravnopravan položaj svih aktera na terenu.

O policijskom “tretmanu” malodobnih navijača, o odugovlačenju povratka Veleža na svoj stadion pod Bijelim Brijegom, o političkim spletkama i trgovini vladajućih stranaka u Mostaru, uskoro.

tačno.net
Autor/ica 12.3.2015. u 15:17