Radmanov eliksir za svakog tko želi doživjeti mirovinu

Autor 30.9.2012. u 13:12

Radmanov eliksir za svakog tko želi doživjeti mirovinu

Slušajući ministra Miranda Mrsića shvatio sam kako je hrvatska vlada u uskom dosluhu s novim tehnologijama i inovacijama, kada je nedavno spomenuti ministar obrazlagao novu mirovinsku reformu nisam mogao ne zaključiti kako je konačno uzet u obzir rad čuvenog akademika koji djeluje na našim prostorima.

Akademik Miroslav Radman prošle je godine predstavio eliksir mladosti, a upravo će taj eliksir prosječnom hrvatskom radniku morati subvencionirati država ukoliko stupi na snagu nova Kukuriku umotvorina.

Moramo priznati kako je naše vrijeme vrlo originalno. Naime, svijet je u gotovo svim prošlim vremenima cijenio mudre i sijede glave. Nisam siguran koja je to točka koja je odredila promjenu, ali u ovom neoliberalnom gulamferskom društvu mudre i sijede glave očito su samo teret. Društvo je to koje ovisi isključivo o profitu, za koji je potrebna energija te su nako godina 16-satnog radnog dana i tridesetogodišnjaci starci. Živimo u društvu gdje klinci postaju uspješni menageri osnovom rapidnog rezultata, a kada ih profit iscijedi slobodan pad je prespor za njihovu silaznu putanju. No dobro, to je globalni poredak, a kako je to u nas?

U mom malom dijelu svemira Ministarstvo rad i mirovinskog sustava predlaže reformu istoga polpotovskim rezovima, naime očito je previše umirovljenika, oni nemaju više mnogo životne energije, nama trebaju djeca s mnogo energije, to donosi napredak, stoga kao u džungli trebaju preživjeti samo oni najizdržljiviji. Od sada, kažu neslužbeni izvori u penziju će samo oni koji nakupe 42 godine radnoga staža. Tko preživi, pričat će! Kako to obično biva, vezano uz sve bisere ovoga ministarstva nakon par dana dolazi demantij. U jutarnjoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvoga” Mrsić je pokušao demantirati priču. Poziva na to da se počne što ranije raditi kako bi se što prije napunila norma od četiri desetljeća, kao da recimo zidar može kvalitetno raditi četiri desetljeća!?

Demantij u maniri prosvijećenog apsoluta glasio je po prilici ovako, nije istina kako će trebati 42 godine radnoga staža za mirovinu, moći će se otići u mirovinu i s godinama života, dakako ta mirovina neće biti puna. Umjesto da nam osiguraju punu zaposlenost, a zadatak vlade, kada sam zadnji puta provjeravao političku teoriju, jest upravo stvaranje klime za punu zaposlenost. Pošteno je reći i to kako rade dečki i na tome, prepisali su danski model fleksibilnosti i sigurnosti nazvan fleksigurnost. Super bi to bilo kada isti ne bi bio izumljen za poredak kojim vlada virtualni kapital. Naime, čak i Danci, gdje vrijedi taj model prema kojemu lako gubiš i lako nalaziš posao, napuštaju isti uslijed tendencije povratka realnom kapitalu. Tako kod njih sve lakše gubiš posao, a sve teže ga nalaziš. Nije mi jasno kako oni misle kopirati taj sustav koji u novim okolnostima propada, a doživjeti uspjeh?

E sad, oni umjesto toga stvaraju još teže uvjete za život. Ne tako davno Slavoj Žižek je pisao, a SEEbiz prenio, kako ovaj poredak u kojemu je zaposlenje privilegij malobrojnih negdje treba prekinuti, no naši gulamferi se toga nisu sjetili, oni su naprosto odlučili pomoći biologiji, pa ukoliko ne crknemo robijajući na poslu, crknut ćemo čekajući mirovinu. Jer, tko će u poretku gdje se lako gubi, a teško pronalazi posao skupiti toliko staža?

Premijer Milanović je ovih dana pokušao steći simpatije šire hrvatske populacije citirajući Bibliju, na stranu to što nam se čini, kao što je to zastupnik Burić poentirao, kako premijeru naprosto to nije svojstveno. No, kada je već počeo s tim trendom, možda ne bi bilo zgorega potražiti pomoć u integralnom tumačenju Pisma. Kako je već ova vlada ušla u trend transformacije prema novorobovlasništvu, bilo bi potrebno razmotriti što o tome kažu knjige koje imaju za krajnji cilj utjecati na ljudski moral. Valjda je u tom cilju i premijer posegnuo za Svetim Pismom. Predlažem čitanje Petoknjižja gdje su čak i robovi svake sedme godine imali pravo na plaćeni odmor!

Ranih devedesetih nam je svima postalo više nego jasno koliko je važan mirovinski fond za državnost kada je ondašnja vlada posudila novac iz istoga u pogibelji koja je prijetila državi. Nitko pametan ne dovodi u pitanje ovaj sustav, no čini se kako ova vlast planira sustav pretvoriti u bankomat, jer ukoliko se obistini neslužbena informacija koju je ministar tako nevješto demantirao, a uz ovakav broj nezaposlenih koji tendira rasti, u mirovinu će ići samo oni koji će si moći priuštiti Radmanov eliksir dugovječnosti.

SEEbiz.eu

Tagovi:
Autor 30.9.2012. u 13:12