Radnici GRAS-a ponovo u štrajku

Predrag Blagovčanin
Autor 3.4.2013. u 13:13

Radnici GRAS-a ponovo u štrajku

Gradski saobraćaj u Sarajevu od jutros je u kolapsu zbog spontanog štrajka  grupe radnika GRAS-a koji traže isplate februarskih plaća i subvencija za mart, a zbog 2 miliona duga Elekroprivredi BiH GRAS-u je i isključena struja.

Kako saznajemo od radnika GRAS-a za štrajk su se odlučili jer:

„Čekamo plate od februara, nemamo nikakvo osiguranje, vozila su u katastrofalnom stanju, nemamo rezervnih dijelova za vozila, nestaje nam goriva, a sad su nam i struju isključili. Nama je žao građana Sarajeva ali ovo je kap koja je prelila čašu. Mi od kantonalnih vlasti očekujemo isplatu njihovih dugovanja,  kad se to dogodi mi ćemo odmah izaći na ulice“, rekao je jedan od radnika GRAS-a.

Direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga izjavila je novinarima da se ova obustava rada nije smjela dogoditi uprkos dugogodišnjim problemima u preduzeću jer po njenom mišljenju ispaštaju građani Sarajeva.

Mubera Begić-Žiga istakla je kako GRAS duguje za električnu energiju  dva miliona i 480 hiljada KM.Također gosp. Begić – Žigić  istakla je i kako se sve vrijeme radi na tome da se osigura novac za isplatu neto-plate radnicima, ali da im zasad ne može pružiti garancije.

Kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica u obraćenju novinarima istakao je kako je  jutrošnji štrajk uzrokovan više političkim nego ekonomskim razlozima,  obzirom da je kantonalna Vlada ispunila svoje obaveze prema GRAS-u sa martom ove godine.

“Ovo je smišljeno organizirano pravljenje haosa u gradu da bi se kantonalna Vlada kojoj pripadam prikazala nesposobnom”, izjavio je ministar Bubica.

Ministar Bubica smatra da situaciju da protestima radnika GRAS-a treba riješiti Kantonalno tužilaštvo tako što će pokrenuti postupak protiv onih koji svojevoljno raspolažu državnom imovinom.

Adnan Himzanija predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u smatra kako  nije trebalo doći do štrajka radnika,  međutim istakao je da je razlog za ovakav potez radnika nezadovoljstvo i veoma loš odnos Vlade Kantona Sarajevo prema ovom preduzeću.

Kompletna situacija u GRAS-u izazvala je gnjev i razočarenje kod  stanovnika Sarajeva koji po ko zna koji put zbog štrajka radnika ovog preduzeća moraju pješačiti više kilometara do posla, škole ili fakulteta.

Predrag Blagovčanin
Autor 3.4.2013. u 13:13