Radomir Čačić, prorok spasa i skore propasti

Autor/ica 3.3.2012. u 10:05

Radomir Čačić, prorok spasa i skore propasti

KAŽE se da nitko nije prorok u vlastitom selu. Ali Radimir Čačić svejedno daje sve od sebe.

Očajnički nastoji potaknuti ljude na akciju. U jednom trenutku zaklinje se u svoje investicijske projekte, tvrdeći kako će u rujnu brojne hrvatske tvrtke osjetiti novi investicijski zamah.

Već u drugom ulaže u te projekte svoj politički mandat, najavljujući da će napustiti Vladu ako projekti ne daju rezultata u iduće pola godine.

Da bi sada već krenuo širiti strah.

Nema happyenda

“Nema happyenda u ovom stanju. Svi umiru na kraju, i Todorić i banke”, izjavio je u intervjuu tjedniku Forum. “Nema plana B i to sam jasno rekao. Možemo izabrati želimo li oživjeti ili ćemo i dalje polako umirati. A ja u umiranju neću sudjelovati”.

Vjeruje li mu netko?

Prema nekim anketama, čak dvije trećine ispitanih građana ne vjeruje da će se najavljeni projekti i realizirati.

Ali, prema podacima koje je iznio sam Čačić na svečanosti dodjele Zlatne kune, burza razmišlja drugačije.

Burza ohrabrenja

U samo nekoliko dana od predstavljanja investicijskih projekata nove Vlade, dionice građevinskih tvrtki skočile su između 20 i 30 posto, što je dvostruko više nego tijekom svibnja prošle godine nakon što je svoje projekte predstavila HDZ-ova vlada.

Čačić se istovremeno pohvalio i porastom likvidnosti dionica: Dalekovodu 20 puta, IGH-u 40 puta, Ingri 30 puta, Viaduktu 20 i Tehnici 8 puta. “To je najbolje mjerilo utemeljenosti projekta”, naglasio je tada Čačić, na što se bivša premijerka Jadranka Kosor u publici samo sarkastično nasmijala.

Prvi prorok Vlade

I tako, Prvi prorok Vlade Radimir Čačić tumara Hrvatskom, šireći uvjerenje kako nam je kraj blizu, te da su njegovi projekti jedino što stoji između nas i konačne propasti. I koliko god to zvučalo pretjerano, vjerojatno je u pravu.

Ali narod mu ne vjeruje. S jedne strane, to je i logično: ne samo zbog svakakvih obećanja kojih se naslušali proteklih godina, nego i zbog duboko usađene spoznaje da se ništa u ovoj državi više ne može promijeniti. barem ne nabolje.

Nelogično nepovjerenje

S druge strane, to nepovjerenje je i nelogično. Čačić radi upravo ono za što su mu građani dali povjerenje na izborima: obećavao je investicijske projekte i sada ih predstavlja javnosti.

Ne radi to pola godine prije izbora, nego dva mjeseca nakon njih. Pa otkud onda tolika skepsa već na prvu loptu?

Ako ništa drugo, može se utješiti činjenicom da mu burza vjeruje. Nije lani reagirala na planove HDZ-a,  jer se radilo o potrošenoj, kompromitiranoj i dokazano nesposobnoj Vladi koja je samo ubijala vrijeme do parlamentarnih izbora.

Uspomena na autoceste

Ovo sada je nova Vlada, s punim mandatom ispred sebe i stabilnom parlamentarnom većinom iza sebe. A iza samog Čačića stoji ne tako davna uspomena na projekt autocesta koje su hrvatske građevince digle u poslovna nebesa.

On sam ne skriva svoje zgražanje situacijom koju je zatekao. “Mi ovoga trenutka ne znamo što su investicije”, izjavio je na sjednici Vlade. “Dolazile su tisuće podataka: jedni su govorili o šljivama, drugi o space shutttleu, treći ni o čemu. U ovoj zemlji danas nitko ne zna što se zaista radi”.

A čini se da ne zna ni Čačić. Odnosno, ne zna što bi prije: ohrabrivao ili plašio, motivirao ili tjerao, očajavao ili zapomagao.

Prorok kojem neki ipak vjeruju

Zvuči kao prorok kojem malo tko vjeruje. Ali istina je samo jedna: bez investicija ćemo propasti. Nećemo baš umrijeti, ali ćemo jednostavno ugasnuti.

Žalosno je što nam treba Čačić da to otkrijemo.

index.hr, tekst prenosimo uz dozvolu autora

Autor/ica 3.3.2012. u 10:05