Radomir Lazić: Surfanje na kamenoj ploči

tačno.net
Autor 28.1.2014. u 13:52

Radomir Lazić: Surfanje na kamenoj ploči

„Ko god je mogao, oštetio je i „odradio“ ovakvu Bosnu i Hercegovinu kao jeftinu prostitutku sa laganim smetnjama u razvoju“.

Piše: Radomir Lazić

Sasvim nepravedno u sjeni drugih tekstova, aktuelnih ovih dana,  ostao je tekst Zlatka Dizdarevića Teritorijalizacija nacionalističko lopovske histerije u državi ni na nebu ni na zemlji.

Uz sjajnu analizu odnosa na globalnom političkom planu neizbježno je, kao zaključak u par rečenica, jer toliko trenutno i zaokupljamo pažnju  onih koji odlučuju o sudbini ove zemlje ili su davno digli ruke od nje,  dao svoje viđenje države BiH, stanja u njoj i odnosa EU prema njoj.

 „Stalno nam se govori, i to je najciničnija situacija koju sam čuo u ovdašnjoj politici:  vi sami nađite rješenje, a mi ćemo se sa tim složiti! I to sve na temelju onoga što su oni skrojili kao Ustav, temeljem kojeg se ne može naći nikakvo rješenje, zato što su u njega ugrađeni svi mehanizmi blokade, i ni jedan mehanizam deblokade. Prema tome, šta se dešava. Odguruju nas od sebe“.

Treba li dodati još koju riječ ovome a pogotovo pred  predstavu koja počinje a zove se izbori. Koji dogovor i rješenje mogu postići  sada već do te mjere suprodstavljene političke opcije ili, još opasnije, dvije približno istih namjera, protiv one treće u kojoj zajednički jezik treba da nađu  oni koji jedni druge nazivaju  fašistima, šovinistima, lopovima, reketašima, kriminalcima i ratnim zločincima. Ne sumnjam da se ove teške kvalifikacije izrečene i na račun nekih  iz drugog, manjeg  BH entiteta i entiteta u pokušaju stvaranja. Ali neke kvalifikacije, bez ikakve sumnje, odnose se i na dojučerašnje partijske kolege i kao i na bivše i sadašnje koalicione partnere. I sve to skupa se, bez ikakvog ekonomskog plana i programa, bez ikakve suvisle ideje o zajedničkoj državi, sprema za izbore.  Bez namjere da časno djeluje kao opozicija već isključivo u vlasti kao dio neke(opet) nečasne koalicije. Koja je logika i interes EU da insistira na tome.

„Jedini način koji je imao smisla sa BiH, je bio uvući je u EU i onda je iznutra institucionalnim drilom očistiti od ambicioznih korumpiranih patuljaka i zemlju, u procesu, privoditi normalnosti“.

Da, to jedino i ima smisla i predstavlja jedino moguće rješenje jer rok o kojem svi govore kada pominju eventualno priključenje Bosne i Hercegovine EU, od 15 do 20 godina, je rok koji ova zamlja sigurno neće dočekati.  Na predstojećim izborima proces koji traje nastavlja se sa istim akterima, istim pozicijama i istim namjerama. Odgurivanje bi se nastavilo s razlogom koji EU najviše odgovara a to je naša a ne njihova nesposobnost. I tako sve u narednih dvadesetak godina. Ali..

„Ako se ovo sa BiH nastavi ovako kako jeste, ova teritorijalizacija nacionalističko lopovske histerije u državi ni na nebu ni na zemlji,  BiH će postati ozbiljan bezbjednosan problem za region, vrlo brzo“.

Da  postane bezbjednosni problem za region koji, ako se posmatra samo najbliže okruženje,  čini sve da do toga dođe licemjernim zalaganjem za Dejtonski sporazum i za, de fakto, već podijeljenu državu. Sva lakrdija oko presude Sejdić-Finci , suštinski , je pokušaj da se  jednom konstitutivnom narodu omogući da sam bira svog člana Predsjedništva  koji će legitimno, za razliku od onog nelegitimnog, raditi na njenoj daljnjoj razgradnji skupa s kolegom mu koji na tome već odavno radi.

„To ne može dugo. I ta faza ima svoj rok trajaja. To su neke realnosti koje malo ko analizira osim onih koji pomno proučavaju projekat raspada“.

Oni koji to manje pažljivije proučavaju, zaokupljeni više javnim preduzećima, upravnim i nadzornim odborima, nazivaju odgađanje izbora čistom glupošću. Najavljuju i mogućnost saradnje sa koalicionim partnerimima s kojima tek što su prekinuli sve odnose. Sve za dio vlasti ili interesa.

Stranke u manjem BH entitetu i entitetu u pokušaju stvaranja, koje pomno proučavaju projekat raspada , bez razlike radilo se o onima na vlasti ili opoziciji, suštinski imaju isti cilj.  Destabilizacija države Bosne i Hercegovine do njene konačne disolucije. Na toj platformi će graditi svoju predizbornu kampanju. Stranke koje su dužne to pokušati spriječiti baviće se uoči izbora iznošenjem prljavog veša, međusobnim optužbama ko je veći lopov i ko je više pokrao. Najavljeni cunami u borbi protiv korupcija slaba je nada onima koji  priželjkuju  funkcionisanje pravne države jer je glavna prepreka da se i dosad nešto uradi bilo zakonodavstvo. Ono koje je to ili omogućavalo ili nije imalo adekvatne mehanizme za sankcionisanje.

Sve one koji bi htjeli stati u odbranu opstanka države i svoju vlastitu nema ko da okupi. Njihovi predstavnici  radi sopstvenih interesa, a i ne kriju to, nisu spremni sjesti i dogovoriti  se ili još bolje saslušati i poslušati sve one kojima je do ove države stalo. One spin doktore koji traže samo posla i hljeba.  Stoga nastupajući izbori mogu biti pogubni za državu.  Onaj koji tvdi da je njihovo odgađanje glupost ostaje gluh i slijep na činjenicu da je iz stranke iz koje on dolazi otišlo upravo onoliko članova koliko je dovoljno da na predstojećim izborima ne bude poražena samo njegova stranka nego i sama ideja. Ona koja se jedino može uspješno, bar pokušati, suprotstaviti svemu što se sprema.  Zar da za to još i glasamo?

tačno.net
Autor 28.1.2014. u 13:52